AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisNea Vasile Somnifer, vino să ne fii premier!

Nea Vasile Somnifer, vino să ne fii premier!

Am văzut una paloma blanca la Antena Stars. Are tocșoul ei. Nu știu cum o cheamă, dar posedă un cracament interesant. Crapă pe ea și o pereche de blugi cu un număr mai mare. Dacă o ține tot așa, peste doi ani va prezenta Vremea la Antena 1. Porumbița și-a început emisiunea cu mobilizatoarele vorbe „să facem ce-mi place mie, circ și panaramă!”

Să înceapă circul și panarama! Cu un procent de 15% și 900.000 de voturi, Cernobâlul cultural PLUSR ne-a nenorocit pe 50 de ani. Parțial eclozații sunt trufandalele politice ale României, dar damful pe care îl lasă vorbitorii de giboneză corporatistă te izbește mai rău decât dezafectarea grăbită a unui cimitir. Nu se pricep la nimic, însă le știu pe toate și sunt conduși de specialiști în ce doare. Iar durerea aia nu se tratează la spital, ci la pușcărie. Trotinetiștii decreștinați au voie să subtilizeze saci cu voturi („nouă ni s-a zis că nu merge camera de luat vederi!”) și să o facă primăreasă pe o doamnă îmbrăcată ca un brad de Crăciun, au voie să spurce Catedrala Neamului, au voie să ceară legalizarea țigărilor erbacee, au voie să-l pună șef al medicilor pe un pauper alfabetizat, dar prosper digitalizat, care are în comun cu un intelectual doar ochelarii, au voie, au voie, au voie. Tefeloazele sunt mai tari și decât facebook. Pe această centură de socializare ești interzis „dacă încalci standardele comunității” și scrii ce crezi. Dar dacă (piro)gravezi „muie”, nu te sancționează nimeni. Probabil că translatorii facebook le-au spus șefilor de la Centru că „muie” înseamnă „România decentă”.

La câte a făcut echipa asta de „circ și panaramă”, e cazul să intre la loc în scorbura umedă unde păcatul originar a fost ieșirea.

În acest moment, România are șansa de a se întoarce la Caragiale. Nu e vorba despre acel Caragiale care avea talent și umor. E vorba despre acel Caragiale la două capete, e vorba despre acel Caragiale care se regăsește în personajele lui Caragiale, e vorba despre acel Caragiale pragmatic. E vorba despre nea Vasile Dîncu Somnifer, un erou al lui Caragiale care nu are savoarea lui Caragiale pentru că nu e balcanic. E doar plictisitor. Dar e perfect pentru România. Ceaușescu, spre final, era certat și cu americanii, și cu rușii. Nea Vasile e pe prieteneală și cu americanii, și cu rușii. Nea Vasile îi făcea cuvântările lui Dragnea și pe urmă bea cu Băsescu. Nea Vasile e socialist de Lagavulin. Nea Vasile e singurul care poate citi până la capăt textele scrise de el. Nea Vasile e pesedistul mai userist decât useriștii. Nea Vasile a transformat expresia „la ardelean, vorba-i vorbă” în „la ardelean, vorba-i vrăjeală”. Nea Vasile e reconcilierea națională.

Nea Vasile, acum sau mai târziu vei fi prim-ministru! Dar am și eu o rugăminte. Pune-l ministru al Sporturilor sau chiar vicepremier pe domnul Răzvan Burleanu. E foarte bun, a demonstrat la Federația de Fotbal, omul se pricepe la orice, seamănă fizic și nu numai cu Vlad Voiculescu, e indispensabil. Ia-l, nea Vasile, ia-l, ia-l mai repede, fiindcă fotbalul l-a rezolvat! Chemarea domnului Burleanu este patria.

Nea Vasile Somnifer, vino să ne fii premier!

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger