AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisMircea şi Rãzvan Lucescu. Dupã 34 de ani

Mircea şi Rãzvan Lucescu. Dupã 34 de ani

1986. Steaua câştigase Cupa Campionilor. Pe urmã, Dinamo a învins Steaua, în campionat şi în finala Cupei României, de douã ori în mai puţin de o lunã.

În deschiderea finalei de Cupã a României din 1986 s-a jucat finala Campionatului naţional  de tineret. Sportul Studenţesc – Dinamo. A câştigat Sportul. Dinamo îi avea în lot pe Rãducioiu, Lupescu, Tene, Mitici. La Sportul jucau Rãzvan Lucescu, Vicenţiu Iorgulescu, Stãnici.

Atunci, în iunie 1986, a fost o searã izbutitã pentru familia Lucescu. O searã compensatorie. începuse Campionatul Mondial din Mexic ‘86, ne uitam la televiziunea bulgarã. Şi vedeam cã în locul nostru ajunsese acolo Irlanda de Nord. La Bucureşti, pe un teren distrus (avusese loc demonstraţia de 23 August), Irlanda de Nord ne-a bãtut cu 1-0. Ne-au lipsit Ştefãnescu şi Cãmãtaru. Raportul de cornere –  22 – 0 pentru noi. Am avut peste 20 de şuturi la poartã. S-a opus şi bara. Arbitrul ne-a refuzat unul sau douã penalty-uri. Irlanda de Nord nu e ceva singular în cariera lui Lucescu. Dupã acelaşi scenariu nenorocit au existat un Dinamo – Sampdoria, un Dinamo – Anderlecht, un Şahtior – Sevilla. Mircea Lucescu n-a fost un antrenor legãnat de noroc. Dar asta îl face cu atât mai mare. Ghinionistul Mircea Lucescu a câştigat douã trofee continentale. Rãzvan Lucescu are unul. Şi un sfert de secol mai puţin decât tatãl sãu. Mai arãtaţi-mi o pereche de antrenori tatã – fiu cu asemenea trofee!

Marţi searã, s-a repetat, la alt nivel, povestea din 1986. Rãzvan Lucescu a câştigat cu 2-0, consolidându-şi poziţia de lider în Arabia Sauditã, iar Mircea Lucescu a luat Supercupa Ucrainei. Cum a luat-o? în condiţii ostile, ca întotdeauna. înjurat la Kiev, privit cu suspiciune la Bucureşti – “ce mai vrea, dom’le, la 75 de ani?” Ce sã vrea? Ce nu înţeleg cãutãtorii zilei de ieri.  Pe Mircea Lucescu îl prinde ziua de mâine cu amintirile în prezent.

P. S. Dar sã ne şi distrãm puţin. Domnul Vecerdea, finul lui Iohannis, va organiza un turneu de tenis masculin la Sibiu. Presa noastrã zglobie s-a grãbit sã anunţe cã “e cel mai mare turneu de la noi.” Premii de 25.000 de euro. Imeeeens! Permiţându-mi o licenţã, acest turneu ar fi chiar “cel mai foarte mare”, dacã la Iaşi nu s-ar organiza un turneu masculin de 88.520 de euro. 25.000 de euro sunt mai mulţi decât 88.520, nu-i aşa? Pe 25.000, parcã vãd o semifinalã Federer – Nadal. în cealaltã vor juca Iohannis şi Trump. Turneu feminin nu a fãcut Vecerdea, dar o finalã Carmen Iohannis – Angela Merkel mi s-ar pãrea potrivitã. în semifinalã, doamna Merkel ar putea sã o învingã – greu, cu 2-1 şi tie break în setul decisiv – pe Clara Zetkin, o precursoare nemţoaicã a neomarxiştilor de azi. Clara Zetkin şi Lenin au hotãrât cã 8 Martie va fi Ziua Femeii.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.494 afisari

15 COMENTARII

  1. Dar sa ne distram putin . Domnul Vanghelie , finul lui Miron Mitrea , va organiza un turneu de tenis feminin ” garantat ” la Mazicon , pe str . Bascov ( Vicina e arvunit ), turneu onorat cu premii in pungi electorale . O finala potrivita ar fi Veorica Dancila cu Renate Weber dupa ce in semifinala ar putea sa o invinga mai greu pe Luise Ziltz ( fata de cum a facut-o in marea finala de ping-pong cu chiparosu Teodorovici ) prin sfaturile diavolesti infundate din Cartea Spiritelor a antrenorului Denizard Rivail ( Allan Kardec ). Arbitrul, daca nu primeste in plic cine trebuie sa invinga , o sa spele putina , premiile vor fi inmanate de Beria pe 6 decembrie 2020 , la alegerile parlamentare …..

    • Du-te ba win in PM, eu o sa te las putin acolo dar sunt convins ca tu o sa vrei fara număr …

      • Eu zapesc doua banane zbarlite sub pasarela garii Tiraspol , m-am incropit de un ciubar cu propolis revigorant . Astept navetistii de Rabnita in jurul orelor 15 : 00 cand incepe vanzoleala schimburilorsi e rost de zap la flaute zbarlite cu gusa fara numar , pun de-o mamaliga sa ma satur de laptisor de matca uman , imi curg balele …

    • Slab,slab de tot…
      Inteleg fobia lui trabi de la Cotroceni dar s-o preluati in cor cand tara asta arata cum arata sub sas si tzurcana inteleapta e prea de tot..
      Esti de p-aici sau diasporez spargel??

      • Tare , tare de tot….Am o fobie ciudata cand behai in pozitia capra la prelucrarile prin aschiere preluate in cor si ma schimonosesc facial dupa cavalul zbarlit , sunt diasporez din Rabnita si astept la rand cu cartela in mana sa-mi iau ratia de stevie spargel(?) de la Raion …..

  2. & După meciul cu Dinamo Zagreb sunteți de părere că lui Dan Petrescu ar trebui să i se zică să se ascundă de meseria de antrenor, atât Dinamo Zagreb cât și CFR Cluj putându-se zice că au arătat pe parcursul meciului că nu își doreau să câștige jocul dintre cele două echipe , ?

  3. Da,aveti dreptate,Lucestii sunt antrenori buni dar niste mizerii de oameni.Stiu unde s-a nascut Mircea Lucescu,in maghernita din Aparatori,tigan neaos.Asa a si ramas toata viata,zero ca om.Treaba cu vatmanul de tramvai care nu avea nicio vina dar Lucescu il voia la puscarie e o mostra a nesimtirii lui. Prezenta lui la Sevilla ,pt a cersi de la Valentin postul de antrenor la Steaua e alta dovada a lipsei de omenie a magraonului.Faptul ca isi aroga pina si castigarea Cupei Campionilor de catre Steaua e deja prea mult.Fotbalul romanesc a avut un singur lord printre antrenori: Emerich Ienei !

  4. Nu ma intrece nimeni , sunt mai idiot decat Gigi Radu Gavrin Mladen , stati la rand , aveti aptitudini dar sunteti prea mici ca sa ma detronati …..hihihihihihihihihi…

  5. Gigi&Radu…
    Va supara rau adevarul,minoritarilor.Eu stiu si maghernita in care s-a nascut magraonul din Aparatori.Ce cauta ma el la Sevilla in 7 Mai 1986?!de ce se milogea ma el la Valentin sa -l puna in locul lui Ienei? de ce voia ma sa l bage la puscarie pe vatman,cind era doar vina lui ,nicidecum a celui care conducea tramvaiul ! bai,voi sunteti rude cu magraonul?

  6. Cea mai inalta performanta a lui Razvan a fost la Brasov. Tot atunci aveam sa-l vad live la joc pe Ronaldo, un brazilian deosebit de tehnic, rapace, puternic, rapid si surprinzator. Senioru a incercat sa salveze fotbalul cum a putut si el sustinandu-l pe baci apoi pe Lupescu. Insa nimeni nu l-a bagat in seama iar baciu a facut parnaie pt Burleanu un alt gen de interlop.Ca si cum nu era indeajuns, bomboana pe coliva fotbalului romanesc a venit in Martie odata cu pandemia.

  7. Mottul zilei.
    Sa conduci fotbalul fara sa fi jucat macar ca rezerva in echipa clasei e ca si cum chirurgul ar opera pe strada cu ce are la chei eventual unghiera, fara sa fi facut o ora de curs.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger