AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisMircea Lucescu - 75 de ani

Mircea Lucescu – 75 de ani

1970. Guadalajara. În România, aproape 40 de milioane de ochi apuși trăiau cu iluzia că locuiesc sub cupola unui sombrero. România a întâlnit Anglia, Brazilia și Cehoslovacia. Mircea Lucescu a fost căpitan. Avea 25 de ani.

1990. Primăvara lui ’90. Dinamo, antrenată de Lucescu, se lupta pentru titlu și îi lipseau zece fotbaliști, plecați la lotul național. În meciul Sportul Studențesc – Dinamo, Lucescu s-a ridicat de pe bancă, prin minutul 75, și a intrat pe teren. Avea 45 de ani. A jucat în Divizia A la 45 de ani. Antrenor al echipei naționale devenise la 36 de ani.

2020. Vara pandemiei noastre. Mircea Lucescu a semnat cu Dynamo Kiev. Ce s-a întâmplat sau ce se va întâmpla mai departe nici nu mai contează. Pe 29 iulie 2020 Mircea Lucescu împlinește 75 de ani.

Pentru mine nu există întrebarea care e cel mai mare antrenor român. Există Mircea Lucescu și după el încă vreo zece antrenori mari. Au mai fost antrenori români care au câștigat cupe europene. Dar parcă e mai ușor să iei Champions League cu Ajaxul lui Cruyff decât Europa League cu Șahtior, într-o structură a Cupelor europene care nu mai lasă șanse formațiilor din țările ex-comuniste și balcanice. Cu toate astea, Mircea Lucescu a ajuns de vreo zece ori în primăvara europeană.

Ștefan Covaci și Emerich Ienei au fost antrenori de bună dispoziție și de echipe gata făcute. Nu-i puțin lucru, într-o lume în care 95% dintre antrenori sunt spărgători de moșteniri. Ștefan Covaci și Ienei par niște personaje din cartea „Lumea de ieri”, a lui Stefan Zweig. Nicio legătură cu jalea cusurgie întinsă din Orient până la Budapesta. Covaci și Ienei purtau pe umeri luminile Vienei. Se îmbrăcau în trening la antrenamente, dar nu transpirau.

Mircea Lucescu e din București, a trecut pe sub toate furcile caudine (și meschine) ale fotbalului, a fost și este un antrenor de creație, nicidecum de întreținere, a dat peste 100 de jucători pentru vreo cinci sau șase echipe naționale și s-a dovedit un profesionist de proiect lung într-un fotbal în care presa sportivă folosește expresia „Caruselul antrenorilor” încă din anii ’70. Patru ani la Hunedoara, cinci ani la echipa națională, cinci ani la Dinamo, cinci ani la Brescia, 12 ani la Șahtior.

Ce i-au făcut lui Lucescu ultrașii de la Kiev e deja o chestie normală într-o lume anormală. Suporterii pătimași și brutali de după 2000 – inclusiv de la noi – ar trebui să învețe că dacă iubești mult, faci amor destul de rar. Iubiți și voi mai puțin și încercați să realizați mai mult în viața personală. Fiindcă viața de gloată nu-i viață. Nu e nicio șmecherie să fii unul din cei 20.000 sau 30.000.

La mulți ani, Mircea Lucescu!

author avatar
Razvan Ioan Boanchis
1.223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger