AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisMircea Cărtărescu și Adi Minune

Mircea Cărtărescu și Adi Minune

Spre rușinea mea, abia acum am aflat că Mircea Cărtărescu i-a fost profesor de română lui Adi Minune, la o școală de la „marginea marginii Bucureștiului”. Ay, ay, ay, exact ca Noica și Liiceanu! Spre deosebire de Noica, domnul Cărtărescu a reușit în demersul pedagogic. Liiceanu a făcut anticomunism la seral. Adi Minune a fost la „Cântarea României”, unde a luat și un premiu cu „Acolo este țara mea”, a lui Tudor Gheorghe, după Ioan Nenițescu. 

Dacă vă închipuiți că îl ironizez pe Cărtărescu, vă înșelați. În ceea ce-l privește pe elevul lui Noica, nu vă înșelați. Eu nu m-am legat de Cărtărescu nici când s-a vaccinat peste rând, pe 20 ianuarie. Colegii domniei sale, de la Facultatea de Filologie, s-au vaccinat pe 20 martie. L-am rugat doar să renunțe la „Corupția ucide!”, fiindcă unui creator nu-i stă bine cu lozincile în gură. Cărtărescu e un mare scriitor. Din păcate, face o literatură de atelier și are mai mulți ultrași useriști (care aplaudă atitudinile civice ale unui mizantrop) decât cititori. În ceea ce-l privește pe Liiceanu, el e șeful iacobinilor. Se ocupă cu chestia asta de 30 de ani și nu s-a plictisit. Nici nu știu, o fi rentabilă lucrarea?

Astea fiind scrise, a venit momentul revizuirilor. E cazul să-l reevaluăm pe poetul Dan Barna și să înțelegem literatura useristă. Dan Barna e autorul izbutitelor versuri „vaccinarea nu se scrie/ pe o foaie de hârtie,/ ci pe o inimă curată,/ s-ajungă la sănătate”. Tot Dan Barna are un teren în Rășinari, satul lui Goga, și a atribuit folclorului niște versuri de Goga. Un prieten care cunoaște lumea corporatistă mai bine decât mine m-a întrebat dacă sunt sigur că poezeaua e creația lui Barna și a avansat ipoteza că i-ar fi mâzgălit-o „un expert în comunicare” care îi întreține contul de facebook. I-am răspuns că, dacă-i așa, înseamnă că acel „comunicator” parțial eclozat e un geniu al randamentului. Mi se pare incredibil să fii atât de îngrămădit  și să câștigi bani din asta. Eu îi propun domnului Barna să-și plătească omu’ (repet, dacă acesta există) din fonduri europene.

Ați râs când Băsescu a zis că n-a auzit de Cărtărescu. În 2030, candidatul USR la prezidențiale va spune „cine e Eminescu? Dacă e șmecher, să scrie o carte despre viața mea!” Iar Liiceanu va fi considerat un filosof din epoca lui Adi Minune.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.818 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger