AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisIubirea dintre barbat si femeie nu e o "valoare europeana"?

Iubirea dintre barbat si femeie nu e o „valoare europeana”?

Comunistii astia mici s-au improprietarit cu „valorile europene”. Dar iubirea dintre barbat si femeie, dar copilul nascut din dragostea lor nu sunt „valori europene”? Sa vedem intai ce se intampla prin strainatate si pe urma ajungem usor – usor la noi.

Regizorul de succes international Andrei Serban a montat, la Bulandra, „Richard al lII-lea”, de Shakespeare, si a zis ca Richard al III-lea poate fi si Trump, si Viktor Orban, si Dragnea. Daca nu era vorba despre un nume mare, as fi spus ca v-am prezentat declaratia unui… Unui! Fara sa vrea, Andrei Serban i-a facut un serviciu lui Dragnea, care nu-i nici macar premier. E un papusar amfibiu si vascos. Nici aplaudacii rasplatiti cu zahar si ulei nu l-au cobzarit asa pe Dragnea. Serban a vrut sa jigneasca un bufetier si l-a comparat cu un personaj interpretat (si) de Laurence Olivier. Dragnea, plateste-l pe om, ca te-a ridicat unde nu sperai tu!

Cat despre Shakespeare, e vai de el de peste 50 de ani. Fiecare regizor face cu Shakespeare ce vrea. La fel s-a intamplat cu Gioconda lui Da Vinci. S-a zis ca, daca va uitati mai atent la tablou, Gioconda e barbat. In „Salutari de la Cannes – Jurnal 3”, Ecaterina Oproiu dezvolta, pe cateva pagini, povestile despre Shakespeare si Gioconda. Cannes nu e doar un festival artistic, monden si comercial. E si un festival al Contestatiei. In 1968, Jean – Luc Godard a dat foc cortinei. I se pusese pata pe „burghezi”. Zilele trecute, 13.000 de progresisti au semnat o petitie impotriva lui Alain Delon, care trebuia sa primeasca un premiu onorific la Cannes. Ca sa ma exprim pe limba corporatistilor, Alain Delon este „figura iconica” a filmului european. Dar s-a luat de LGBT si merita vot de blam, mai, tovarasi!

Si la noi lucrurile merg la fel. Ne miram ca o formatiune paramilitara maghiara a invelit crucile unor ostasi romani cu saci de gunoi. Da, fiindca i s-a permis. In Ungaria sau in Polonia se putea intampla asa ceva? Mai am exemple. La Oradea, statuia lui Mihai Viteazu a fost data jos de pe soclu si va fi inlocuita cu statuia Regelui Ferdinand. Nu era loc si pentru Mihai Viteazu, si pentru Ferdinand? N-am nimic cu Ferdinand. Din contra. Cu ocazia Centenarului, in Romania s-a jucat o singura piesa de teatru dedicata celor care au facut Unirea. E vorba despre „Regina Maria”, pusa in scena la „Teatrul Metropolis”, cu Manuela Harabor in rolul Reginei. Toti elevii din Bucuresti ar trebui sa vada spectacolul, ca sa inteleaga ce au facut, pentru tara asta, Carol I, Ferdinand, Regina Maria, Berthelot si Clemenceau. Dar strainii Berthelot si Clemenceau nu sunt buni. E bun Timmermans. Asa ca ma astept ca hastagistii din Teatrul Metropolis sa scoata „Regina Maria” din repertoriu, cat de curand. Piesa nu-i moderna (in sens de hapciupalitica), Manuela Harabor e prea frumoasa si prea talentata, asa ca-i momentul sa bagam ceva dupa modelul Frantei, la Eurovision. N-ati vazut ca Alain Delon, cand a venit la Cluj, nu voia sa se mai dezlipeasca de Manuela Harabor? Ce sunt chestiile astea invechite? Afara!

Din punct de vedere cultural, Romania nu sta bine. Sta foarte bine. Toate salariile angajatilor de la Editura Academiei nu ating cifra pensiei pe care o va lua Augustin Lazar.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger