AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisIar s-au scapat pe ei, de frica, provincialii Uniunii Europene

Iar s-au scapat pe ei, de frica, provincialii Uniunii Europene

Timmermans de la UE a zis ca are patru copii acasa si ca n-ar trebui sa transformam valorile familiei in argumente care sa justifice homofobia. De acord, pana aici. Pe urma, s-a apucat iarasi sa faca apologia anticoruptiei fara dovezi, adica sa justifice el represiunea.

Totul pe baza de amenintari. Stiind ca politicienii nostri sunt niste soricei, Timmermans ne-a aratat pisica excluderii din UE. Am avut norocul sa calatoresc si pot sa va spun ca „Uniunea Europeana e acasa” doar in Slovenia si in Lituania. Francezilor, nemtilor, italienilor li se rup manecile de la veste de atata dragoste pentru U.E. In plimbarile mele, numai pe sloveni si pe lituanieni i-am auzit laudandu-se in fata romanilor ca sunt in UE, desi Romania fusese si ea acceptata in UE. Am inteles ca si Croatia e plina de neamuri proaste angajate sa se uite de sus la turisti, dar n-am fost, fiindca nu stric banii mei ca sa vizitez spatii marcate (si) de socialism – m-ar interesa doar Sankt Petersburg si Cracovia, ca Dresda am vazut-o. La Ljubljana si la Kaunas, dar si la Varsovia, Budapesta, Praga si Moscova (metropole superbe, ultimele patru, dar nu am scos si nu as scoate un leu pentru ele) am fost cu echipele de fotbal. Si cum povesteam, in Slovenia si in Lituania nu se putea obtine cu usurinta nimic, pentru ca „noi, slovenii sau lituanienii, suntem in Uniunea Europeana”. Cu morga asta, cu marota asta, cu superioritatea asta generata de un complex de provinciali ai Uniunii Europene, te intampinau neglijabilii de la ghisee, in special creaturile gomoase din aeroporturi. Si farmacistele. Iti cereau reteta pentru medicamente banale, pe care in Franta, Germania si Elvetia (asta nu-i in UE, dar nici nu-i trebuie) le iei la liber. Francezii sau italienii, in schimb, se lauda „noi, francezii”, „noi, italienii”, pentru ca au cu ce. Apartenenta la UE e o mandrie pentru estici. Dar nu pentru toti. Doar pentru aia fara personalitate, care au ca unica realizare faptul ca au intrat in UE la pausal, o data cu tara.

Sa trecem la abuzurile din Justitie. Daca acest jongleur cu pretexte si aparente, pe nume Timmermans, cauta un incoruptibil din fostul bloc comunist, ii gaseam eu unul, ca sa-l dezvat sa mai mestece carameua justitiei/represiunii. I-l recomandam pe Vladimir Putin. Cand Putin era functionar la Consiliul Municipal Leningrad, oligarhul Berezovski l-a incercat cu o spaga. Putin l-a refuzat. Era primul bugetar rus care nu lua spaga de la Berezovski, iar matematicianul – mogul a fost impresionat si i l-a prezentat lui Eltan. Tot asa, la sfarsitul anilor ’90, cand miliardarii rusi aveau deja palate pe Coasta de Azur, Berezovski l-a cautat pe Putin, ca sa-i propuna sa-i ia locul lui Eltan. L-a gasit in sud-vestul Frantei, la Biarritz, „era in concediu, cu nevasta si cele doua fiice, care erau foarte mici pe atunci, si statea intr-un apartament modest, in regim hotelier. Era ca un apartament de bloc, combinat cu o camera de hotel. O bucatarioara, un dormitor sau doua. Intr-adevar, foarte modest”. Si pe urma ati vazut ce a facut „modestul”. Si cum l-a prigonit pe binefacatorul sau, Berezovski, care se lauda ca „a inventat un Tzar” si pe urma a murit in exil. Informatiile le-am luat din cartea „Omul fara chip”, de Masha Gessen, o ziarista rusoaica  stabilita in America. Am toata stima pentru ea, fiindca e o sorosista cinstita. Nu glumesc. Ea recunoaste ca-i platita de Soros, spre deosebire de sorosistii nostri.

Cine-i sufla in ureche lui Timmermans, dupa sedinta UE? Monica Macovei. O ingrijora vanatoarea de vrajitoare din Romania, ca sa vezi, extraordinici, extramorocar! Daca tot suntem la povesti cu vrajitoare, ii propun si eu Monicai Macovei o poveste. Despre vrajitoare, fireste ca despre vraitoare. Dupa cum stiti, dumneai e foarte fericita cand politicienii si afaceristii romani sunt priponiti in spatii inchise. Doamna Macovei, intrati intr-o camera generoasa, de printesa, de sapte stele, care sa aiba peretii si tavanul numai din oglinzi. Nu trebuie sa stati acolo cativa ani, cum doriti dumneavoastra sa stea politicienii. Stati o zi sau macar cateva ore, sa vedem ce se intampla cu oglinzile alea!

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.487 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger