AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisGenerației cu elan buldozerist îi pasă de nu știu ce cascadă

Generației cu elan buldozerist îi pasă de nu știu ce cascadă

În 2005 am stat o săptămână la Brienz, un oraș – stațiune din Elveția. S-a rupt un pinten de munte și s-au dărâmat trei case. Armata reconstruia vilele, sinistrații au fost cazați în hoteluri de cinci stele, iar toți oamenii din Brienz, în număr de 8000, aveau reduceri de 60 – 70% la orice articol, în orice magazin din Elveția. Iar pe elvețieni îi mira că, din cauza pietrișului căzut, încărunțise puțin șoseaua. Nu crăpase asfaltul, nu se ondulase, nu nimic.

La noi s-a rupt o bucată din nu știu ce cascadă și au profitat eco – anarhiștii. Dar pentru că în România nu e bine să mai construiești ceva, generația cu elan buldozerist n-a întrebat cum se ajunge la cascada aia care e de referință, începând de alaltăieri.

Generația cu elan buldozerist nu-i interesată de gunoi, dar salvează cascada. Generația cu elan buldozerist era foarte mândră că „doamna Clotilde se luptă cu mafia”. Un primar e cu mafia sau n-are legătură cu mafia. Dar niciun primar din lume nu se luptă cu mafia. Cu mafia se luptă procurorii. Și dacă tot o admiră pe Clotilde, de ce n-a venit generația cu elan buldozerist să strângă gunoiul pe care l-a lăsat corporatista care nu știe să respecte un contract? Aaaa, nu s-a vrut? Dar gunoaiele de pe plaja Mamaia – Năvodari de ce le strânge generația cu elan buldozerist? Dragi copii, nu mai strângeți nimic, fiindcă oengismul ecologist miroase mai urât decât gunoiul!

Văzând că lucrarea nu merge, în viteză maximă, cu Greta Thunberg, băieții care nu candidează niciodată, dar câștigă întotdeauna alegerile, au brevetat BLM.

Colonialismul a fost de două tipuri. Model Anglia și model Franța (sau Spania). Englezii au pus șefi aborigeni atent aleși. Franța și Spania s-au dus peste formațiunile tribale cu vătafi latini. Vătafii localnici, puși de englezi, au făcut mai multe victime decât vătafii francezi, dar englezii au lăsat în colonii amintiri mai blânde decât francezii. De ce? Pentru că englezii le-au indus aborigenilor impresia că „v-ați distrus între voi”. Astăzi, englezii sunt mai regretați în fostele dominioane decât la sfârșitul secolului trecut, pentru că au venit chinezii, care au readus raporturile de muncă din sclavagism.

La noi s-a „implementat” (cretin verb!) modelul englez updatat. Au fost inventate niște amazoane ale justiției, susținute de useriști. Iar obiectivele importante (spitalele, autostrăzile, primăriile din marile orașe) au fost date pe mâinile unora care sunt „buni manageri”. Ce e un „bun manager”? Un excelent executant care nu-i specialist în niciun domeniu și are minte de chitanțier. Ați uitat de domnul care a condus Ministerul Sănătății? Toată această construcție este glorificată de creierele netede din presă. Zdrențele de ziarici cu elan buldozerist nu au niciun argument, dar folosesc lozinci din două cuvinte. Acestea sunt „teoria conspirației”, „fake news” și „corupția ucide.”

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.783 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger