AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisDominic Fritz și o piesă cu Horațiu Mălăele în rolul principal

Dominic Fritz și o piesă cu Horațiu Mălăele în rolul principal

   1. Nicușoare, ești singurul userist (fost userist, fiindcă te-au prigonit invențiile tale) pe care îl stimez! Dar cred că vom scăpa de Covid înainte să dai tu apă caldă. Când un om fin promite exact ca un neam prost din PSD, acel om fin riscă să devină mai detestat decât  neamul prost. Nicușoare, Nicușoare, tot eu să te salvez! Promite-ne că pui, gratis, centrale de apartament. Eu am deja. Ne promiți și saune?

2. Nichita Stănescu, la chef, într-un apartament de bloc, la sfârșitul anilor ’70. „Înjurați și tot înjurați comunismul. Aveți dreptate. Vă propun să luăm harta României și să zburăm câteva mii de kilometri mai încolo, în Olanda.  Harta – cu tot cu noi, împachetați în ea. Dar nu putem să luăm și Marea Neagră. Atunci haideți să terminăm cu discuțiile astea”! Nu era o utopie. Să vedeți cum vor zbura spitalele de Stat!

3. Useriștii care luptă împotriva corupției au fost prinși cu pisicuța în sac. În sacii cu voturi de la sectorul 1. Și, fiind niște ecologiști la mintea Gretei Thunberg, au luat sacul, ca să salveze pisicuța. Sau pisicuțele, că erau mai mulți saci. Useriștii nu sunt hoți. Ei sunt niște tipi urbani și jucăuși, așa că au vrut să vadă cum le stă dacă se joacă de-a primarii pesediști din mediul rural.

4. V-am mai rugat, vă mai rog! Vă ia cinci minute ce vă rog. Citiți sau recitiți „Tempora…” de I.L. Caragiale. E și pe net. Da, useriștilor? E pe net – știu că nu aveți cărți. Personajul Coriolan Drăgănescu este useristul prin excelență. Vă rog să citiți! Coriolan Drăgănescu. Coriolan Drăgănescu. Coriolan Drăgănescu e pe net. E userist. Userist. Userist de la tatăl lui – Caragiale. „Tempora…” de I.L. Caragiale. Coriolan Drăgănescu. Pe net.

5. Eu nu știam cine-i domnul Dominic Fritz și am crezut că USR l-a reactivat pe Ariel de pe YouTube – „eu sunt Ariel, coadă de purcel, sunt cel mai userist dintre useristi”. La începutul anilor 2000, domnul Dominic Fritz a avut o epifanie. Brusc, dar așa, brusc, brusc, brusc, Dumnezeu (mai degrabă stafia lui Marx) i-a șoptit lui Fritz că trebuie să ajute copiii din Timișoara. Și eu, la 20 de ani, m-am dus să ajut niște copile. E vorba despre copilele din cluburile de striptease. De aia mi se pare că acele trei stripteuze din Constanța, care au ars de vii în restaurantul Beirut, în 2014, sunt discriminate în raport cu un eveniment similar. Deci, Fritz cel inimos și-a sacrificat tinerețea pentru prichindeii din Timișoara. Bravo, Fritz! I-ai învățat pe copii și vreun cântecel specific războinicilor germani? Aș fi tradus eu versurile. „Dacă, dacă, dacă, dacă/ îmi scot sabia din teacă!” L-am văzut pe Fritz la televizor. Trotinetiștii bărboși din generația mea s-au extaziat. „E genial”. Sunt de acord. E absolut genial. În urmă cu 10-15 ani, dacă în anturajul meu venea un Fritz din ăsta, era în rolul jucat de Horațiu Mălăele în piesa franțuzească „Le diner de cons”, marele succes al TNB.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.509 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger