AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisDemocratia nu poate produce un turism de clasa, in Romania

Democratia nu poate produce un turism de clasa, in Romania

De Rusalii si de Sfanta Maria, minivacantele de la Mare sunt prilejuri de a ne intalni cu oameni (fosti colegi de serviciu ori de liceu, prieteni din copilarie sau chiar rude) cu care ne-am salutat ultima data cu un an in urma, tot pe Litoral. Ne revedem, toti povestim cum ne vom duce „in adevarata vacanta”, in Lefkada, Sardinia sau la Marbella, fiecare reclama ceva (unul se plange de hotel, altul de preturi, toti injura chelnerii si autostrada) si promitem sa „ne strangem si la Bucuresti, nici nu concep altfel, vorbim neaparat, te sun io joi si iesim undeva in week-end!” Dar nu suna nimeni pe nimeni. Ne vom revedea, poate, la anul, cand vom povesti iarasi ce nu ne place pe Litoral.

Ce ma enerveaza e ca nu intelegem de ce suntem mult sub alte tari cu iesire la Mare. Italienii, francezii, spaniolii, grecii au turism fiindca au si Marea in sange. Toata istoria lor e legata de Mare. La noi, nu e cazul. In urma cu 140 si ceva de ani, dupa alipirea Dobrogei de Tara, multi politicieni au facut scandal in Parlament, pe ideea „si asa suntem amarati, cu ce sa mai tinem si Dobrogea?” Primii care au inteles ce sansa avem au fost cativa latifundiari si oieri din Ardeal, la indemnul lui Kogalniceanu. Daca nu ma insel – sunt la Mare, n-am carti la mine, iar pe net nu ma uit – Kogalniceanu sau Parvan (sau chiar Rares Bogdan) a spus ca „Dobrogea este o Californie a Romaniei”. O fi, dar asumandu-mi, ca de obicei, riscul de a fi nepopular, imi permit sa cred ca democratia nu poate produce, in Romania, un turism de clasa. Turismul e ca gimnastica feminina. PE LITORAL, AVEM NEVOIE DE UN TITAN SI UN TIRAN AL TURISMULUI. Cum s-a intamplat in Spania, nu intru in amanunte. Cel putin in timpul vietii noastre, nu vom avea un titan si un tiran al turismului romanesc.

Si vom trai doar din constatari. Am si eu cateva constatari. Toata lumea ii injura pe „dezvoltatorii” (pretios si parsiv cuvant!) care au construit haotic. Ei au facut si vor mai face blocuri (proiectate aiurea sau nu pe ecranul maritim) mai repede decat va reabilita Statul sistemul de irigatii din Dobrogea, distrus dupa 1989. Undeva, intr-o statiune de pe Litoral, exista un hotel de cinci stele care pare in constructie. Totul e gata pe dinauntru, sunt puse si cearceafurile pe paturi, dar, de pe strada, stabilimentul arata ca un santier. De ce credeti ca-i asa? Pentru ca nu oricine are imunitatea domnilor Fred si Barna de la PLUSR. La televizii, e mare tapaj ca se vor moderniza teatrele de vara din statiuni, cu bani europeni. Ar fi trebuit doar intretinute, timp de 30 de ani, cu bani romanesti.

Oricum, suntem in progres. La mijlocul anilor ’90, marea atractie pe terasa Mimoza, din complexul Amfiteatru – Olimp (cel mai en vogue pe atunci), era aparitia vreunui nene bine conectat la capitalism, care vorbea la un telefon mobil cat un o cutie de pantofi, pe care-l cara intr-un fel de geamantan negru. Si toata lumea comanda, la Mimoza, cafe frappe – o zeama mai proasta decat orice corespondent al ei de azi, pe care-l cumparam din benzinarii. Ne-am stilat. Tot pe vremea aia, era frumos cand chelnerul iti aducea, langa platoul cu hamsii si guvizi, un bol cu apa si doua-trei felii de lamaie. Iar cate un domn cu cravata (la Mare!) lua bolul in fata lui si il certa pe ospatar – „lingura nu-mi dai?”

author avatar
Razvan Ioan Boanchis
997 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger