Definiția corupției

1. Hal de știre la televizii: „Sute de blocuri din Bucureșți nu au apă caldă!” Și ce dacă? Miercuri spre joi a plouat, vine vara, iar nouă de apă caldă ne arde, tovarăși? De un cincinal și ceva, adică din noiembrie 2015 încoace, noi construim corporatismul multilateral dezvoltat cu acest USR PLUS care oferă un potpuriu de lideri. În ultimele zile, Barna și Clotilde ne-au făcut să uităm de Vlad Voiculescu și Bulai. Drulă și Oana Bogdan sunt deja preistorie. Copiii ăștia înghit timpul pe nemestecate. Nu există o alcătuire mai vitezomană decât USR – PLUS. Acum te uiți la Barna, dar apare Clotilde și îl eclipsează.

2. Alianța cronofagă USR – PLUS a redefinit și corupția. Șțiți ce înseamnă „Corupția ucide”? Vă povestesc folosindu-mă de un banc. Bulă: „Tati, ce e corupția?” Tatăl (grav): „Îți spun dacă îmi aduci o bere”. Bulă: „Dar mama a zis să nu mai bei”. Tatăl: „Ia-ți și ție o înghețată”. Bulă: „Ce bere vrei?” Și mai am o definiție a corupției. Corupția este suma afacerilor în care nu suntem noi parte.

3. Probabil ați uitat desenele animate în care Barna a avut modestia să se compare cu Hagi. Fusese prins cu fondurile alea europene și a zis că „e ca și cum ne-am supăra pe Hagi că n-a înscris de fiecare dată”. Eu mai știu un mare fotbalist care n-a dat gol la fiecare fază. Îl cheamă Liviu Dragnea. Nu-l acuz prea tare pe Barna. Și eu am comparat-o pe doamna Codruța Kovesi cu Mihaela Peneș. Cele două doamne seamănă fizic și nu numai. Fiecare a fost campioană olimpică pe partea ei (una la aruncarea suliței, cealaltă la aruncarea cu dosare) și amândouă sunt grațioase. Cât despre domnul Barna, e bine că am aflat că șeful partidului de incoruptibili și-a angajat, pe bani europeni, surioara și tovarășii de joacă de la școală. Mai toate proiectele derulate astfel au eșuat. Se mai întâmplă, așa e în sport. Totuși, domnule Barna, există o diferență între dumneavoastră și Hagi. După ce a ratat un penalty în meciul cu Bulgaria, iar echipa României a văzut Euro 1992 la televizor, Hagi n-a luat prima de calificare.

4. Mă întreabă lumea de ce scriu din ce în ce mai puțin despre fotbal. Pentru că merge foarte bine și nu am ce critica. Actuala conducere a FRF a câștigat alegerile din 2018 cu voturile echipelor de fotbal feminin, unde se pun stopuri pe piept și pe pieptene. Conducerea FRF a câștigat alegerile din 2018 și cu programul „Fotbal pe uliță”. Acolo se pun stopuri pe pieptul de pui. Foarte mulți  activiști fotbalistici de pe maidane (titulatura corectă – ajefiști, de la Asociații Județene de Fotbal) au devenit observatori federali la diviziile inferioare și iau câteva sute de lei pe săptămână, totul e minunat, e o armonie, domnul Burleanu va câștiga, dacă vrea, și alegerile din 2052. Și Dinamo merge de la captivant în sus, voi cita din Nichita Stănescu în cinstea tinerilor entuziaști care conduc Dinamo. „Nu mor caii când vor câinii” nu o să vedeți la mine, așa recunosc eu politicienii inculți. Nichita are și „foarte câine am vrut să fiu/ cu lătratul în pustiu”. Să nu uităm de ziarici. Noua generație e foarte deșteaptă. Numărătorii de cornere născuți pe vremea lui Iliescu vor, la două săptămâni după angajare, să-l înjure pe Mircea Lucescu sau pe Hagi. Gazetarii vechi erau mai legați de pix decât de verighete. Ziariciul modern, când mănâncă, e în stare să bage în gură telefonul înaintea furculiței.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.097 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger