Cîțu și civilizația

1. Clotilde și suita au pozat două mașini lăsate pe o trecere de pietoni, iar doamna primar a anunțat, pe o centură de socializare, că „șoferii care parchează ilegal în Sectorul 1 sunt sancționați. Astăzi am sesizat poliția și șoferii celor două mașini vor fi amendați cu 580 de lei.” Eu am văzut, ieri, vreo 15 mașini parcate ilegal, dar nu le am cu delațiunile.

Pe Calea Victoriei, de la „Mărul de Aur” până la statuia „Alergătorii” (pe vremuri i se spunea „S-a băgat carne în Piața Amzei” și din acel motiv ar fi fost băieții ăia în fuleu debordant), sunt vreo trei locuri în care șoferii blochează zilnic pista de biciclete. Un prieten mi-a zis că acei șoferi trebuie decorați. Nu sunt de acord. Dar știu că Paul Morand a scris că Bucureștiul este „raiul nepăsării.” A fost „raiul nepăsării.” Azi, Bucureștiul e o „regiune ultraperiferică a Uniunii Europene”. Exact ca Guadelupa.

2. Grațioasa Alina Mungiu s-a urcat cu macaraua în copac (un sequoia altoit cu Stejarul din Borzești) și a povestit că articolele despre haștag Rezist, apărute în presa mondială, au fost plătite. Înclin să o cred, pentru că a pus și cireașa de pe porc: a descris mecanismul. Iar activiștii  Rezist, toți la un loc, nu o pot înconjura pe Alina. Doamna Mungiu se pricepe, dumneai a fost, pentru sorosism, ca Marilyn Monroe pentru Playboy.

3. S-a propus ca strada pe care se află Ambasada Bielorusiei (sau Belarus) să se cheme „Roman Protasievich”. Bielorusia, Belarus – aici poți să zici cum vrei, Elveția e Switzerland, francezii spun Allemagne în loc de Germania, noi suntem România, Roumanie, Rumunia, Monaco e și Principatu de Munegu, avem Italia, Italy, Italie și tot așa. Dar numele oamenilor nu le schimbăm. De ce l-ați americanizat pe bloggerul activist din spațiul ex-sovietic? Ce-i aia Protasievich?

4. Cîțu le-a reproșat reporterilor că „nu v-ați civilizat în 30 de ani!” Are dreptate. Stativele de microfoane au învățat să răcnească înainte de a cupla un substantiv incriminatoriu cu un adjectiv reverberant. Eu nu sunt de acord nici cu vrăjeala, menită să-i acrediteze moral, „noi ne facem textele din ce obțin ei.” Cum nu sunt de acord nici cu premierul Cîțu, care a spus că „am reușit să recuperăm tot ce s-a pierdut din cauza pandemiei. Suntem singurii din Europa care au reușit asta.” Ce ați reușit, domnule Cîțu? Bine, chiar foarte bine, merge numai inflația. Iar dumneavoastră sunteți premierul liberal – e drept, cu balast socialist (USR) în guvern – al unei țări care se află pe locul 129 în lume în ceea ce privește susținerea mediului de afaceri.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.354 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger