AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisCioloş, cetãţeanul tehnocrat: „Io cu cine votez?”

Cioloş, cetãţeanul tehnocrat: „Io cu cine votez?”

A mai trecut o sãptãmâna şi tot n-am aflat pe cine susţine cetãţeanul tehnocrat Cioloş la alegerile pentru Primãria Capitalei. Horticultorul e timid ca o garofiţã când vine vorba despre subiectul ãsta. Sã ne spunã totuşi, sã îndrazneascã, fiindcã trebuie sã ştim şi noi. Poate cã domnul Cioloş vrea sã-i dea o floare de – nu – mã uita primarului în exerciţiu ori o floare de orz sau de porumb fermentat lui Bãsescu.

Domnule Cioloş, Vlad Voiculescu nu candideazã pentru Bucureşti, asta-i situaţia! Vladuţ e un mare actor, a jucat într-un film despre el însuşi, “Gheţarul în flãcãri” sau aşa ceva, deşi era mai bine dacã juca într-un blockbuster despre tatãl lui, pe care l-au scos aştia turnãtor la Securitate, iar bãtrânul Voiculescu n-a protestat. De departe cel mai bun actor în filmele despre Secu a fost Michi Şpagã. Când l-au întrebat ziariştii ce relaţie a avut cu Securitatea, Michi Şpagã a dat un rãspuns istoric: “m-au gãsit maior!”

Vlad Voiculescu – bun şi el în campanie. Zilele trecute a bãgat placa aia frumoasã cu “noi, când îngheţam în pieţe…” Dar cine v-a rugat, mã, bãiete, sã îngheţaţi în pieţe? Nu v-a rugat nimeni? V-a pus cumva cineva? Sunteţi dulci foc! Aţi îngheţat în pieţe şi aţi fãcut anticomunism la seral. Dar aţi rãmas doar cu îngheţatul, fiindcã dupã aia au venit Greta Thunberg şi belemiştii din SUA ca sã vã schimbe ordinea de zi. Politica e mai complicatã decât vã închipuiţi voi. Marx are statui în Germania şi e îngropat la Londra, în Hightgate. Tot bãtrânul bagabont Marx vorbea despre unelte, spunea cã orice om deştept şi muncitor trebuie sã-şi iubeascã uneltele. Cine or fi, azi, uneltele?

Politicienii fac campanie electoralã – şi e normal sã facã asta, sã nu fim absurzi – dar situaţia din ţarã e mai crâncenã ca niciodatã. în epoca molimei, foarte multe românce, mai multe ca oricând, şi-au abandonat copiii. Nu vreau sã fiu cinic, dar cred cã în localitãţile (puţine) unde vor câştiga noile partide, vom avea şi morţi neîngropaţi. Era o vorbã: “ce, ai vãzut mort neîngropat sau neincinerat?” Nu, dar în toate existã un început. Ştiţi cum li se zice morţilor în jargonul groparilor? “Candidaţi.” “Câţi candidaţi avem azi?” 

Cel mai simpatic concurent pentru funcţia de primar mi se pare Traian Bãsescu. în perioada 2010 – 2014, câteva cucoane din partidul lui luptau sã-i bage adversarii la puşcãrie şi o altã cucoanã îşi înfigea manichiura în caşcavalul public. Iar încercatul matelot contempla scena cu ochiul acela care zici cã i-a luat-o razna dupã ce s-a uitat pe gaura cheii. 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.431 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger