AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisCând începem pregătirile pentru 10 august?

Când începem pregătirile pentru 10 august?

1. Am greșit în titlu. Trebuia să pun august cu „a” evidențiat, ca la 23 August. De fapt, totul cu majusculă.10 AUGUST. Ziua în care individul amfibiu și vâscos pe nume Dragnea a dat cu gaze, în loc să pună tunurile cu apă sfințită pe niște impostori care mâncau borș în numele Diasporei – unicul motor al economiei naționale. Diasporezul jertfelnic îi trimite tăticului 50 sau chiar 100 de euro în fiecare lună. Aiaiaiaiai, ce de bani! Fiul care nu își uită obârșia – deși vorbește cu „come si dice la hapciu?” – suportă datoriile pe care Padre, venerabilul erou al tuturor ocârmuirilor, le-a făcut la birtul din sat. Pe 10 august, oamenii zdraveni la minte sunt la Mare, la munte, la socri, la nași, la vecini, pe balcon, pe terasă, joacă table, văd un film sau citesc. Bolnavii psihopupu pre-Covid erau în Piața Victoriei. Să știți că și Covidul e o boală psihică. Voi veni și eu în Piața Victoriei, pe 10 august, pentru că trebuie să îmi dresez câinele. Am un câine care nu latră.

2. Dați drumul turismului, fiindcă n-avem toți posibilitățile familiei Iohannis – să facem plajă izolați, să se bronzeze sepepiștii, în lipsă de urmași! În istoria contemporană, sasul elocvent ca un Trabant este cel mai important conducător al Sibiului. După Nicu Ceaușescu. Mama lui Nicu, o țărancă proastă și arțăgoasă, planta copaci la reședințele de protocol. Soția domnului Iohannis, capricioasa puștoaică (bate în 60 de ani, dar zici că-i geamănă cu adolescenta Brigitte Macron, felicitări!) Carmen, se pare că a tăiat arborii de la reședința prezidențială din Neptun. Eu o admir. Pentru mine, Carmen va fi mereu Miss Mamaia. Da, Miss Mamaia fără nepoți.

3. Ce îmi place e că ne învață să respectăm distanțarea fizică toți panaramezii care se duc în uichend la Vama Veche. Ravisanta, epustuflanta destinație de vacanță! Vama Veche este cel mai mare veceu de țară din pripasul nostru istoric. Un veceu în care țăranul a bătut un cui într-o șipcă și a agățat de acel cui o poză înrămată cu o cântacioasă în ie. Când iese din veceu, corporatistul cu nostalgii estivale de rocker strigă „Corupția ucide!”. Și pe urmă se uită în jur. Are tot ce-i trebuie. Stuf, brichetă, știe el rețeta.

4. Dar ca să ajungi la Vama Veche îți trebuie valoare. Până acolo, corporatistul ascultă rock în apartamentul la care are de plătit rate încă 24 de ani. A plătit deja pe șase ani, îl invidiem. Omu’ ascultă rock și înjură Biserica. Dumnezeu vibrează în vitraliul din stânga al pieptului. Rockul vibrează în termopane. Există corporatiști deștepți, care își dau seama că sunt niște slugi cu venituri fixe, și corporatiști oligofreni, care sunt mândri că plătesc la Mega cu cardul. Corporatistul oligofren locuiește în Berceni sau în Colentina, muncește în Pipera, bea cafea (la pahar de plastic) în metrou și are căștile în urechi, iar în pauza de prânz mănâncă salată bio de la Fru Fru. Bă, dar ce bine trăiești! Mai învață-ne cum e cu șmecheria! Dar nu se prinde de noi, suntem fraieri.

4. Pentru mine, toate stațiunile de la Mare și de la munte la un loc  nu fac cât cea mai obosită umbrelă din Mamaia. Dar am văzut un fenomen trist. Și încep istoriseala cu binele! De la Iaki, Riviera și  superba Caela încolo, n-ai loc în Mamaia. E plin, e frumos. Din păcate, între Parc și Cazino, unde veneau românii statornici din toate punctele de vedere, plajele sunt defrișate. Acei români chiar au fost afectați de criza Covid. Domnule Orban, lăsați prostiile pe care vi le toarnă bruxellezii în urechi și ajutați turismul! Se știe că sunteți un om lucid, norocul dumneavoastră e că nu aveți darul băuturii!

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.554 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger