AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisBăsescule, nu te duci în Piața Victoriei, să strigi împotriva corupției?

Băsescule, nu te duci în Piața Victoriei, să strigi împotriva corupției?

Vești proaspete de la DSP. Pentru vaccinați nu există restricții de la ziua a paișpea (rapelul) până la ziua a nouăzecea. Cei care s-au vaccinat în ianuarie mai pot dansa până la Paști. E o minune, e sezon de contrabandiști.

Unele companii aviatice nu sunt impresionate că ai vaccinul sau test la spital. La check in afli că iți trebuie test rapid, valid doar dacă te-ai scurmat în nas cu patru ore înainte de îmbarcare. „Și unde să-mi fac io test rapid acum?” Din întâmplare, absolut din întâmplare, ca să vezi ce noroc ai, lângă check-in te abordează o asistentă medicală, care îți spune că ea lucrează la o firmă care face teste rapide. „Firma e colea, la 700 de metri de aeroport. Se rezolvă în juma’ de oră. Asigurăm și transportul. Avem microbuzul în parcare.”

Un test rapid „la firmă” costă 150 de lei. Pe internet, poți să comanzi, cu 160 de lei, cinci teste. Ce vă mai merge, ce vă mai merge!

E foarte bine că v-ați vaccinat. Păcat că n-ați impresionat toată Europa. Ca să intri în Belgia, de exemplu, nu contează că ai vaccin. Trebuie să faci test. Belgienii vaccinează doar persoanele care au  peste 65 de ani.

Hai, gata, vaccinarea „la liber”! Facem vaccinul la MegaImage. Eu mă bag, chiar vreau să mă bag. M-aș fi băgat și până acum, dar cine mă cunoaște știe cum reacționez când aud de IT și de „platforme.” Mă vedeați pe mine șoricărind pe internet ca să mă înscriu la vaccin? Eu le știu pe-alea vechi, cu telefonul. Am și acum în portofel o sută albastră („Bălceeeescuuuu!”) a lui Ceaușescu. Și îi privesc pe ăștia prin ochelarii de acum și cu ochii din mileniul trecut, mă uit la ei ca Napoleon la proeminenții care au luat Legiunea de Onoare în secolul XX – distincția a scornit-o corsicanul, în 1802.

Pentru că în ultimele două-trei fraze am dat dovadă de paranoia, să trecem la patologicul șef. La Traian Băsescu. Ce faci, bre? Vaccin ai, frumos ești, o bătrânețe liniștită la ce-ți mai trebuie? După ce s-a întâmplat în ultimele zile, nu te duci în Piața Victoriei, ca să strigi împotriva corupției? Fiindcă matale ai venit cu tema asta paralelă cu moștenirea genetică a poporului român. Anticorupție au mai făcut Vlad Țepeș, Ion Antonescu, Ceaușescu și știm toți cum au sfârșit. Ai fost marinar și primar, adică ai avut îndeletniciri profund cinstite. Frumos ar fi să se apuce de anticorupție și arbitrii de fotbal, și vameșii, și ospătarii care te anunțau că „e ora închiderii”, pe vremea lui Ceaușescu. Ești și bun psiholog, nea Traiane! Ce ți-ai zis matale? „Ăștia cu care îmi fac io manevrele sunt oameni de calitate, nu se vor atinge de apropiații mei.”

Îmi placea și vrăjeala cu „Bulgaria și România nu îndeplinesc condițiile de intrare în Schengen.” Iar bulgarii, care iar au fost mai deștepți ca noi, au folosit tactica „lasă-i pe români să-și distrugă economia, că ne lipim și noi de ei!” Ungaria și Polonia la fel, nu au respectat nimic. E drept, Viktor Orban a plătit un preț mare. Și-a vândut țara rușilor. Noi nu ne-am vândut țara rușilor. Noi am vândut-o austriecilor. Iar Austria e cumpărată de ruși. Bravo, nea Traiane, bravo, ai făcut anticorupție, nu jucărie!

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.346 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger