AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisBăsescu, Vulpița și Viorel

Băsescu, Vulpița și Viorel

1. Mă bucur că va candida Băsescu, pentru că va atomiza electoratul noilor partide. Luni, 10 august, pe seară, am trecut cu mașina pe lângă Arcul de Triumf și am ajuns în Piața Victoriei, locul unde se strâng copiii de turnători dovediți la Securitate. Erau puțini, vreo 200. De ce chiuliți? Mai multă dăruire, mă, copii! Când am scris „noile partide” nu mă gândeam la USR și la PLUS, acele formațiuni genuine ca roua depusă pe o petunie.

2. Pe postul B1 TV, moderatorul Silviu  Mănăstire abera că Băsescu, în 2000, a găsit o capitală balcanică și a transformat-o în capitală europeană. Așa e. Tot Băsescu a adus Dâmbovița la București și a trecut-o pe sub Arcul de Triumf, în timp ce El, Matelotul Suprem, vâslea în frapieră și se credea Ulise. Iar chiloții Penelopei de la Ministerul Turismului erau agățați de catarg.

3. Adevăratul merit al lui Băsescu e cu totul altul. În anii ’90, când era parlamentar de Vaslui, a fost the mother and the father pentru cuplul Vulpița și Viorel. Nu mai înjurați Vasluiul, fiindcă n-are nicio vină că s-au născut acolo Vulpița și Viorel! Fiți puțin atenți! Viorel zici că-i el, chiar el, corsarul Trăienel! Băsescu și Viorel sunt ca două picături de țuică. Și ce frumos a zis Băsescu – „bețivii se îmbată înainte de orele 23!” Sunt de acord. Întotdeauna am bănuit că Vulpița și Viorel sunt făcuți cu mult înainte de ora închiderii.

4. Dar cu ce dispreț vorbea incultul Mănăstire despre Balcani! Cu ce dispreț? Cu disprețul fostelor slugi ale habsburgilor. Mănăstire e din Ardeal. Prostovane, „fundamentele Europei sunt de origine balcanică. Occidentul nici nu exista când Balcanii au redat Europei configurația ei intelectuală și socială”. Chestia asta a zis-o Alexandru Paleologu, așa că nu mă poți băga la „Teoria Conspirației”, la „dacopatie” și la alte șabloane la mintea Haștag Rezist. Tot Mănăstire a mâncat borșul „Cătălin Tolontan, un fost jurnalist care numără cornere, ca să citez din Radu Banciu…”

Două probleme. Prima. Sunt de multe ori în dezacord cu izmenelile deontologice ale lui Tolontan, dar e un mare ziarist. A doua. Sintagma „numărător de cornere” îmi aparține. Într-un fel, mă bucur că expresiile și cuvintele pe care le-am introdus în limba scrisă sunt mai robuste decât mine și îmi vor supraviețui. Eu le scornesc, le pun în pagină, hapciupaliticii mă înjură sau se fac că mă ignoră și tot hapciupalitici le preiau. Iar după un timp au impresia că sunt ale lor.

5. E foarte amuzant cum îl spurcă toți naparstocii pe regizorul Cristi Puiu, pentru că acesta a zis nasoale despre Generația cu mască. Eu cred că voia să-și lanseze filmul și a provocat un scandal. Probabil că filmul e slab. Dar când a făcut filmul ăla pe placul lui Vlad Voiculescu, filmul ăla cu un om plimbat prin spitale până moare – atunci de ce nu v-ați luat de regizorul Puiu? Eu sunt constant față de acest artist. Prețuirea pe care i-o port are multe eclipse.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.438 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger