AcasăEditorialRazvan Ioan Boanchis10 august, caniculă și caterincă

10 august, caniculă și caterincă

Tapaj, și ce tapaj legat de 10 august! S-a închis dosarul 10 august. Dar de ce se deschisese? Și, ca să ne jucăm puțin, de ce n-au fost închiși cei care l-au deschis? Aaaa, vreo 10 ani am sărbătorit, de 365 de ori pe an, Ziua Dosarelor deschise! Scuze, uitasem.

Am uitat, normal că am uitat. Am sărit de 50 de ani, sunt bătrân, mai uit, le mai amesțec, asta-i situația. Îmi lipsesc energia și sfânta mânie tefelistă. 10 August a fost ziua de miting a Diasporei. În Piața Victoriei se aflau maximum 100 de diasporezi, fiindcă restul erau la rude sau la prieteni. Dar s-au strâns pe baricade Diaspora din Colentina și Diaspora din Drumul Taberei. Nu toată lumea are bani sau chef de ștrand. În Piața Victoriei se lupta împotriva corupției – impresionant, impresionant! Covid ne-a mâncat aproape șase luni din viață. Criza bancară din 2008 ne-a mâncat vreo trei – patru ani. Monica Macovei și fetele ei ne-au mâncat zece ani.

Pe 10 august 2018 s-au făcut mari greșeli. În timp ce manifestanții pașnici aruncau în jandarmi cu borduri, organele au dat cu gaze. Nu-i frumos. Nu dai cu gaze în gladiatorii care aveau maniere princiare, făceau piruete stilistice și foloseau vorbe alese – „Muie PSD!”, de pildă.

Vinovat, ca să nu existe discuții, a fost individul amfibiu și vâscos pe nume Dragnea. Un băiat deștept a scris pe facebook că Dragnea are niște dinți așa de galbeni că incetineau mașinile la semafor. Dar să nu uităm de mustața de bufetier în Gara Roșiorii de Vede. Când i-au văzut mustața aia de ucenic al lui Colea Răutu în sceneta „Ți-a ieșit coșaru-n drum, și-o să ai ce vrei de acum!”, președintele și antrenorul echipei F.C. Șobolanii au hotărât: „trebuie să-l luăm pe dragnez la noi, îi dăm numărul 10, e Maradona al nostru!”

Fiind foarte inteligent, Dragnea și-a descoperit calitățile de fochist, s-a crezut centrală de gaze, în loc să pună tunurile cu apă sfințită. Și pe turelele tancurilor să urce preoții. Dar să nu spună că sunt preoți, fiindcă tefeliștii urăsc Biserica, îi urăsc pe medici, îi urăsc pe profesori, dar îi iubesc pe belemiști. Trebuia să li se vorbească pe limba lor – „băieți, v-am adus speakerii motivaționali!” Iar preoții/speakeri motivaționali dădeau drumul discursurilor. „Dragi neomarxiști, tovarășul marxist-șef Nicolae Ceaușescu n-a apucat să înceapă Canalul Dunăre – București, dar PSD l-a terminat deja! Enjoy Aqua Magic Soros! Piața Victoriei ONG Summerland!” Ce invenție minunată e oengeul! Un SRL e controlat, un ONG – nu. Iar un offshore e o otravă, în timp ce un ONG e nectarul protejaților.

M-a întrebat un prieten dacă știu pe cineva care a fost, pe 10 august 2018, în Piața Victoriei. Vă dați seama ce părere proastă are ăla despre mine? Eu știu zeci de oameni care au fost la Nisa.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.379 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger