AcasăPoliticaZuckerman, unde-s blugii?

Zuckerman, unde-s blugii?

Adrian Zuckerman s-a enervat în toată splendoarea Excelenței Sale de ambasador. A dat cu pumnul lui american în masa noastră românească și a cerut socoteală. Așa se și procedează, de fapt. Să știe lumea ce hram porți, de unde vii și cum ești tu în stare să-ți impui punctul de vedere.

Nu mi se pare că gestul lui Adrian Zuckerman a depășit uzanțele diplomatice. Ai ceva de zis, ieși la lărgime, cu spectatori aleși, și ceri să se execute ce ai tu în cap. Nu mai ceri audiență la ministrul de Externe. Poate nu-i acasă. Poate îl doare măseaua de minte. Sau poate doar măseaua.

Spune săru’ mâna la statuie, needucatule

Ar fi fost chiar culmea ca Adrian Zuckerman să se plângă lui Bogdan Aurescu, ministrul, că Ciolacu nu prea are chef să asculte de el. De poporul american pe care îl reprezintă. De muncitorul necalificat din New Orleans. De berarul care spală butoaiele americane de bere, evident, tot americană. De șomerul american și de copilul american nenăscut. El, Zuckerman, îi reprezintă pe toți ăștia. Și încă vreo 300 de milioane, la fel de americani. Păi când poporul american, prieten, frate, văr strategic la avioane și rachete îți zice să te conformezi, cum poți tu, Ciolacu, să nu te supui?

Când paznicii de vânătoare din Yellowstone îți spun că sunt nemulțumiți de legile privind traficul de persoane sau crima organizată, tu, Ciolacu, ce faci? Le spui că sunt bune? Nu se poate asta. Este împotriva normelor diplomatice. Trebuie să-ți iei căciula în mână, să dai fuga în SUA și să ceri iertare pământului american că ți-ai permis să spui ce gândești. Și să zici săru’ mâna Statuii Libertății, că ești băiat de oraș, nu din preerie.

Asta l-a durut pe Zuckerman la năravurile diplomatice. Că i-a spus Ciolacu ce a simțit el, că legile româneşti curente privind traficul de persoane şi statul de drept sunt suficiente. S-a inwinnetou degeaba Excelența Sa Ambasadorială. Am vrut să scriu că „s-a învinețit degeaba”, dar m-am gândit și la amerindienii pe care Zuckerman îi reprezintă. Mă rog, ăia care au mai rămas. Chiar, Excelență, Winnetou e bine? Am băgat 2 în 1, că se poartă. Și s-a inwinnetou degeaba pentru că statul de drept e rezolvat. A zis Iohannis că l-a rezolvat la referendumul pe justiție. Deci? Alta e problema, Excelență. În 2014, Joe Biden, în trecere pe aici, a zis că putem cere Americii și lui Obama tot ce vrem, că vom primi. Eu am cerut niște blugi. Mi i-ați adus?

author avatar
Valentin Boeru
2.089 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger