AcasăPoliticaZiua Națională, în contextul pandemiei COVID. Iohannis, la Arcul de Triumf: ”Eroii...

Ziua Națională, în contextul pandemiei COVID. Iohannis, la Arcul de Triumf: ”Eroii acestui an, personalul medical” – VIDEO

Ziua Națională, în contextul pandemiei COVID. Iohannis, la Arcul de Triumf: ”Eroii acestui an, personalul medical” - VIDEO (sursa foto: presidency.ro)

”Niciodată în ultimele decenii n-am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă”, a fost auzit spunând Klaus Iohannis, marți, în discursul pe care l-a susținut în cadrul ceremoniei restrânse care a luat locul, în acest an, tradiționalei parade de Ziua Națională, dat fiind contextul generat de noul coronavirus.

Menționând faptul că ”pandemia de COVID-19 care ne-a afectat și pe noi ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite”, președintele a adus în discuție ideea de distanțare – una dintre măsurile asupra căreia s-a pus accent, după cum se știe, de la începutul crizei COVID. ”De la începutul pandemiei, suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi, iar granițele par din nou a ne despărți. Și totuși, nimic nu ne poate ține departe, în spirit, pentru a rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani, nimic nu ne poate împiedica să ne aducem aminte, astăzi, de toți cei care, cu credință, viziune, abnegație și jertfă, au contribuit la desăvârșirea Statului român modern”, a subliniat președintele.

Accent pe eforturile personalului medical

Cum în fiecare an, mai ales în contextul Zilei Naționale, se aduce în atenție aportul eroilor neamului în scrierea istoriei statului român, de această dată președintele a pus accent pe eforturile personalului medical, în lupta contra noului coronavirus.

”Eroii patrioți despre care am vorbit au demni urmași în prezent. Despre ei vreau să vă vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi.

În acest an, în care românii au avut de suportat consecințele pandemiei și măsurile restrictive menite să diminueze efectele acesteia, când am fost nevoiți, cu toții, să renunțăm la o viață normală pentru a ne proteja sănătatea, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie, luptându-se cu virusul și boala, pentru viața și sănătatea semenilor noștri.

Efortul tuturor a fost și este unul uriaș, privațiunile și modul în care ni s-a schimbat viața ne-au atins pe toți, însă durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic.

Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar și către victimele acestui virus ucigaș și familiile lor.

Transmit, în numele Statului Român, toată aprecierea, respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară”, a susținut Iohannis.

Felicitări către societatea civilă

Mai mult, liderul de la Cotroceni s-a oprit și asupra rolului pe care l-a avut societatea civilă în această perioadă. ”Cunoaștem și simțim efortul colosal făcut, din martie încoace, de personalul medical și ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, de asistente și de infirmiere, de asistenți medicali și de ambulanțieri. Îi vom cinsti mereu pe cei cărora noi toți le datorăm viața celor apropiați.

Totodată, felicit societatea civilă, care în toată această perioadă a fost un partener în lupta cu pandemia, printr-o mobilizare exemplară și răspunsul prompt oferit în multe situații disperate”, a mai declarat primul om în stat.

Iohannis: Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări

Totodată, președintele a adus în discuție felul în care se va reflecta această perioadă în ochii generațiilor viitoare.

”Fiecare epocă are momentul său culminant! Fiecare generație are eroii săi! Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii își vor aminti de acest efort național, așa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989.

Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări. (…) Astăzi este nevoie, la fel ca în importantele momente pe care le cinstim de Ziua Națională, de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depășirii acestei perioade pline de provocări și implicarea într-un nou angajament pentru viitor”, a mai afirmat Iohannis.