AcasăPoliticaAlegeri locale 2020: Luptă crâncenă între PSD și PNL pe Consiliile Județene

Alegeri locale 2020: Luptă crâncenă între PSD și PNL pe Consiliile Județene

După dublul eșec al social-democraților  când au fost trimiși în opoziție cu un an înaintea alegerilor parlamentare, liberalii sunt cotați cu prima șansă la scrutinul de astăzi.

Miza pentru principalii actori la alegerile locale din acest an este uriașă, deoarece, PSD încearcă să-și păstreze Consiliile Județene pe care le-a obținut la alegerile trecute, în timp ce liberalii vor să pună mâna pe încă cel puțin zece județe pe lângă cele opt pe care le are în prezent.

De fapt, rezultatul scrutinului de azi va influența decisiv  votul politic la alegerile parlamentare programate în luna decembrie.

Care este miza din spatele luptei PSD-PNL

La alegerile precedente, în 2016, PSD a reușit să instaleze 29 de președinți de CJ și să facă majoritate în 31 de județe, în vreme ce liberalii abia au obținut alegerea a opt președinți de CJ și tot atâtea majorități alături de PMP, UDMR și FDGR.

De asemenea, și la primării, balanța s-a înclinat în favoarea PSD, care a câștigat aproximativ 1.700 de primari, iar PNL în jur de 1.100.

La alegerile din acest an, liberalii mizează foarte mult și pe primarii pe care i-a luat de la PSD, după ce le-a promis fonduri guvernamentale.

Cu acest nou „arsenal”, liberalii speră să smulgă de la social-democrați județe considerate nucleul dur al acestora, și anume: Iași (cu candidatul Costel Alexe), Neamț (Mugur Cozmanciuc), Bacău (Ionel Palăr) sau Prahova (Iulian Dumitrescu), dar și în județe precum Giurgiu (Dumitru Beianu), Tulcea (George Șișcu), Vâlcea (Cristian Buican), Maramureș (Ionel Bogdan) și Timiș (Alin Nica).

Chiar și de la UDMR liberalii au șanse mari să ia preia CJ Bihor, prin candidatura primarului de la Oradea, Ilie Bolojan.

În schimb, PSD mizează în continuare pe județele din sud, fieful său tradițional, și pe o parte din cele din Moldova.

La lupta dintre PSD și PNL, urmărește din umbră Alianța USR, care speră să scoată cât mai mulți consilieri județeni. Anul acesta, Alianța USR Plus este afectată de sistemul de alegeri într-un singur tur a președinților de CJ, sistem care avantajează partidele mari, care au o infrastructură electorală consolidată și un număr consistent de primari în funcție.

Modificări la regulamentul alegerilor locale

Încă o schimbare a regulamentului va da peste cap socotelile partidelor politice, și anume, consilierii județeni vor fi aleși direct de populație, la fel ca primarii. Prin urmare, cel care va câștiga votul popular are șanse mai mari să își creeze și majoritatea necesară în conducerea județului.

Anul acesta alegerile vor fi puternic influențate de situația mosurilor restrictive împuse în contextul pandemiei de coronavirus.

Acest lucru va avantaja unele partide sau va dezavantaja pe altele. În cazul unei prezențe ridicate la vot, acest lucru va fi în favoarea liberalilor care va dilua procentele oferite de electoratul dur al social-democraților, care numără în jur de trei milioane.

author avatar
Eli Dan Davidescu
335 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger