AcasăPoliticaMoțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. UPDATE - Cîțu, atacuri la USR:...

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. UPDATE – Cîțu, atacuri la USR: Dacă acest guvern va pica azi, vom face altul/Ciolacu: Florine, Superman, ai căzut în cap! – VIDEO

(sursa foto: captură video Antena3)

Se anunță o zi importantă în Parlament. O zi decisivă pentru soarta Executivului condus de către recent alesul lider al PNL, Florin Cîțu. Camera Deputaților și Senatul se reunesc în ședință, de la ora 12, pentru a dezbate și supune votului moțiunea de cenzură depusă de Partidul Social Democrat.

UPDATE 14.00 – Grindeanu a răbufnit la adresa USR: Aţi născut împreună cu liberalii, în beţia puterii, un zombie politic

Fostul premier social-democrat Sorin Grindeanu a venit la microfon spunând că se adresează doar useriștilor.

”Astăzi o să mă adresez exclusiv reprezentanților USR. Trebuie să vă recunoaşteţi public contribuţia majoră la dezastrul acestei guvernări. Să vă asumaţi răspunderea în faţa românilor şi să votaţi moţiunea de cenzură a PSD”, a declarat Grindeanu.

”V-aţi cocoţat pe aşteptările românilor de a avea o viaţă mai bună, dar aţi uitat să vă daţi jos de pe Facebook, aţi uitat că antreprenorii nu au nevoie de lozinci, ci de măsuri concrete (…) . Sau aţi crezut că antreprenorii români ar putea plăti salariile și furnizorii din postările domnului ministru Năsui? (…) V-aţi purtat cu bolnavii cronici din România ca şi când nu ar exista, iar pe mulţi dintre ei i-aţi condamnat la moarte. Ministrul Vlad Voiculescu a avut ca prioritate mai degrabă privatizarea sistemului sanitar, decât sănătatea românilor. (…) Nicio măsură nu a fost luată pentru ca bolnavii să nu mai moară arşi prin spitale. Domnilor şi doamnelor de la USR, recunoaşteţi astăzi că aţi fost complicii premierului Cîţu, nu victimele lui”, a mai afirmat Grindeanu.

Totodată, social-democratul a fost auzit spunând că USR PLUS trebuie să recunoască „că reforma nu se poate face cu ranga, că isteria nu e soluţia ca românii să o ducă mai bine. (…) Aţi arătat întregii Europe cum poate fi refuzat în mod repetat PNRR-ul României. Nu v-a crăpat obrazul de ruşine când experţii Comisiei v-au spus că sumele pentru consultanţă sunt nesimţite? Doamnelor și domnilor de la USR PLUS, aţi avut puterea în stat, dar v-aţi luptat doar pentru funcţiile şi banii dvs. Ca şi liberalii, aţi fost preocupaţi mai mult de alegerile voastre interne, decât de viețile românilor”.

”Guvernarea unei țări nu este un război de guerilla (…). Dincolo de absurdul situaţiei de astăzi, în care deputatul Barna votează împotriva vicepremierului Barna, iar deputatul Drulă împotriva ministrului Drulă trebuie în primul rând să vă asumați eșecul. (…) Votul de azi la moţiune nu este suficient în a poza în virgină. Aţi născut împreună cu liberalii, în beţia puterii, un zombie politic numit Cîţu, sunteți părinte 1 și părinte 2 pentru acest zombie. (…) V-aţi despărţit de el doar atunci când nu v-aţi mai înţeles pe bani şi pe funcţii. Doamnelor şi domnilor de la USR aveţi curajul să vă asumaţi adevărul şi să votaţi moţiunea de cenzură”, a mai susținut Grindeanu.

UPDATE 13.30 Simion, discurs-fulger: ”Nu o să irosim nicio secundă pe Florin Cîţu. La revedere!”

Foarte scurt în discursul său, de față cu premierul, co-președintele AUR, George Simion, a declarat, referindu-se la Cîțu, că ”de astăzi este istorie”.

”E târziu acum că ne-am chemat domnul Orban la microfon pentru că nu mai avem ce spune. Nu mai putem să alocăm nicio secundă pe acest prim-ministru distrugător care de astăzi este istorie. Aşa că nu o să irosim nicio secundă pe Florin Cîţu. La revedere”, a declarat George Simion, de la microfonul sălii Parlamentului.

Barna, către Cîțu: ”Chiar aţi fi putut fi Superman, dar aţi ales să fiți…”

”Ați fi putut fi premierul acela reformator de care ţara asta are disperată nevoie, dar ați preferat să vă luați rolul de a fi frânarul programului de guvernare care trebuia să ne scoată din criză. Și ați fi putut fi eroul luptei cu pandemia, dar ați preferat această iresponsabilitate relaxată în care, pe parcursul întregii veri, le-ați explicat românilor că valul 4 nu ne privește pe noi”, a susținut Barna.

”Aţi sacrifricat cinic stabilitatea politică, ca să obțineți o mână de voturi în partidul dvs.. Aţi avut de administrat o campanie de vaccinare, ați dat-o grav de gard și aţi organizat congres cu 5.000 de oameni, după care aţi anunţat restricţiile”, a acuzat Barna.

”Da, (…) suntem aici şi vom vota această moţiune de cenzură. După 30 de ani, (…) chiar aţi fi putut fi Superman, dar aţi ales să fiţi doar un oarecare banal Florin Cîţu”, a mai fost auzit spunând Dan Barna, fostul vicepremier din Executivul Cîțu.

UPDATE 12.59 – Ciolacu: Echipa câștigătoare este, de fapt, echipa ucigătoare

Liderul PSD s-a adresat sălii, după ce a vorbit premierul. ”Cred că primul-ministru are o amnezie. Faptul că eu vorbesc primul, domnule Cîțu, înseamnă că PSD a câștigat alegerile”, a fost auzit spunând liderul PSD, anunț primit cu aplauze din sală.

”Astăzi facem dreptate pentru români. Guvernul Cîțu va pleca acasă (…) Domnule prim-ministru, dvs. trebuie să plecați azi. (…) Nouă luni v-ați bătut ca chiorii pentru șefia PNL. Și astăzi ați ajuns șef peste un hoit politic. PNL a ajuns să miroasă a PNȚCD”, a afirmat Ciolacu.

”Ați distrus țara în lupta voastră absurdă pentru ciolan. Echipa câștigătoare este, de fapt, echipa ucigătoare. Ați jucat golf cu viețile românilor”, a acuzat șeful PSD.

”Românilor le e frică să mai meargă la spital (…) Tu, Florin Cîțu, ai eșuat big time! (…) Să vă fie rușine! (…) Ați distrus campania de vaccinare, iar acum îi faceți pe români proști, că nu se vaccinează, dar testarea de ce ați scos-o, domnule Cîțu?”, a mai susținut Ciolacu.

Domnule Cîțu, am înțeles cu toții că nu știți cât costă pâinea, pentru că nu o consumați. Acum că tot nu ne aude nimeni eu chiar sunt curios: ce consumați dumneavoastră?”, l-a întrebat Ciolacu pe actualul premier.

”Florine, Superman, ai căzut în cap! Zboară acasă lin!”, i-a transmis Ciolacu premieurlui, pe finalul discursului.

UPDATE 12.55 – Cîțu: Dacă acest guvern va pica azi, vom face altul

”În ciuda acestui context dificil, alianța toxică PSD USR plus extremiști vrea să dărâme fără să construiască. Și au inițiat o moțiune a frustrării (…) o moțiune a absurdului (…). Trebuie să va spun – Kafka ar fi mândru de voi”, a mai susținut Cîțu.

”Este trist cum PSD USR și extremiștii propun o aventură din care pierd doar românii. Criza politică va avea efecte asupra capacității de a lupta contra pandemiei, dar și asupra economiei, unde nevoia de predictibilitate este esențială”, a afirmat Cîțu.

Continuând prin a spune că ”PNL nu este partid perfect, dar este un partid responsabil”, Cîțu a mai susținut următoarele: ”rămânem în picioare, luptăm până la capă, nu dezertăm, nu suntem lași”.

”Dacă acest guvern va pica azi în Parlament, vom face altul, tot în jurul valorilor liberalilor (…). Astăzi se separă apele în politica din România”, a mai afirmat Florin Cîțu.

UPDATE 12.31 – Cîțu, atacuri la USR

”Astăzi a murit moralitatea. Moțiunea PSD, cel mai mare inamic al vostru și al nostru, este susținută și votată de USR-PLUS, așa-zișii reformiști s-au aliat cu PSD și cu extremiștii.

Dragi români, ați fost trădați, USR, partidul pe care l-ați votat să facă bine, vrea să dea jos Guvernul (…) Guvern în care au ajuns datorită încrederii dvs. Se poate să fie mai josnici de atât liderii acestui partid – s-au făcut frați cu PSD și cu extremiștii neo-fasciști, pentru a-l înlătura pe singurul om care i-a pus la treabă și care i-a împiedicat să se joace cu viețile românilor”, a acuzat Florin Cîțu, de la microfonul sălii.

”Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR”, a mai susținut Cîțu.

UPDATE 12.21: S-a citit moțiunea

Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD, citește moțiunea de cenzură intitulată „STOP sărăciei, scumpirilor și penalilor! JOS GUVERNUL CÎȚU!”.

Premierul Florin Cîțu a ajuns în sala Parlamentului unde va începe dezbaterea moțiunii. În sală se află și mai mulți miniștri, dar și vicepremierul Kelemen Hunor.

UPDATE 12.05 – Barna: Propunerea de premier este Dacian Cioloş

”Votăm o moțiune care nu era necesară, votăm o moțiune care se întâmplă dintr-un simplu motiv – pentru Florin Cîțu, din păcate, pălăria de premier s-a dovedit mult prea mare. Această coaliție poate să meargă mai departe (…) cu un alt premier”, a declarat Dan Barna, de la Parlament.

Pe de altă parte, vicepreşedintele USR PLUS a precizat că Dacian Cioloș e propunerea partidului pentru funcţia de premier, în cazul în care va trece moţiunea de cenzură.

”E o decizie clară, propunerea de premier este Dacian Cioloş, dar această propunere, evident, va fi discutată la Cotroceni, în momentul în care vedem că există o dorinţă de a reconstrui această coaliţie PNL-USR-UDMR. Pe structura coaliţiei, aşa cum a fost ea semnată în decembrie, când s-a constituit ea, propunerea de premier, evident, aparţine PNL şi ne aşteptăm să vină o altă propunere decât Florin Cîţu. Însă, dacă se poate constitui o coaliţie în jurul unui premier USR, avem o propunere fermă, clară, consecventă – colegul meu, Dacian Cioloş”, a declarat Barna.

UPDATE 11.59 Ciolacu: Moțiunea de cenzură va trece cu un scor astronomic

Marcel Ciolacu se arată încrezător în privința șanselor moțiunii de cenzură depuse de PSD.

”Astăzi moțiunea de cenzură va trece. Și va trece cu un scor astronomic. Sperăm ca cei de la USR să nu facă un pas înapoi astăzi. Am avut o discuție cu liderul AUR. La fel și AUR-ul, ca și PSD-ul, vom vota cu bilele la vedere. Sperăm ca și cei de la USR să facă acest lucru” a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la Antena3, aflat la Parlament.

UPDATE 10.27: Ce ar pune la cale tabăra Orban, înaintea moțiunii. Cîțu, trădat de liberali?

Înainte să înceapă ședința hotărâtoare din Parlament, în care se va dezbate și supune votului moțiunea de cenzură, s-a aflat că parlamentarii PNL care îl susțin pe Ludovic Orban, ex-președintele formațiunii, ar urma să ajungă în biroul președintelui Camerei, pentru discuții de ultim moment. Ar fi vorba despre stabilirea unor pași vizând strategia de comunicare.

”Bună dimineață, dragi colegi! Așa cum ne-am înțeles aseară, astăzi nu participăm la dezbaterea și votul moțiunii. De asemenea, în funcție de disponibilitatea fiecăruia, va așteptăm la 11,30 la biroul președ Cdep pentru a stabili mesajul comun pe care dorim să-l transmitem în situația politică actuală. Mulțumim!”, se menționează în mesajul transmis către parlamentarii liberali care îl susțin pe Ludovic Orban, potrivit stiripesurse.ro.

UPDATE ORA 10.15 – ”Superman” adus în Parlament

Ironie, înaintea votului la moțiune. În Parlament a fost adusă o machetă a celebrului personaj Superman (care apare ”picat” în cap”). E o aluzie la postarea pe care a făcut-o actualul premier, Florin Cîțu, pe o rețea de socializare.

De altfel, liberalul aflat în fruntea Guvernului a comentat, săptămânile trecute, pe marginea acestei postări, spunând că are simțul umorului. ”Eu le primesc de la oameni, ele circulă. Și când mi se pare ceva funny, am simțul umorului – asta mi se pare bizar să nu mai existe simțul umorului în România – când mi se pare ceva distractiv, le pun și râd de mine”, a declarat Cîțu, la TVR1.


UPDATE ORA 09.59 / PSD, cinci motive pentru care Guvernul „trebuie să pice astăzi”

Cu doar câteva ore înainte să înceapă dezbaterea moțiunii de cenzură depuse de PSD, social democratul Victor Negrescu, fost ministru și actualmente europarlamentar, a trecut în revistă nu mai puțin de cinci motive ”pentru care Guvernul PNL-USR-UDMR trebuie să pice astăzi în Parlament”. Printre acestea numărându-se ”supra-îndatorarea” țării, dar și reducerea nivelului de trai și a puterii de cumpărare.

Redăm în cele ce urmează, integral, mesajul transmis marți dimineață, pe pagina de Facebook a lui Victor Negrescu:

„Cinci motive pentru care Guvernul PNL-USR-UDMR trebuie să pice astăzi în Parlament:

  • 1. Au supra-îndatorat România fără să explice ce au făcut cu banii și au ignorat nevoile antreprenorilor locali
  • 2. Au gestionat dezastruos pandemia și campania de vaccinare, fiind mai preocupați de bătăliile politice interne
  • 3. Au condiționat fondurile de redresare de reforme anti-sociale care nu pot fi realizate
  • 4. Au redus nivelul de trai și puterea de cumpărare, pentru că nu au gestionat adecvat inflația, creșterea prețurilor la energie, deficitul bugetar și comercial sau schimbul valutar
  • 5. Au uitat de educație, sute de mii de copii nu au avut și încă nu au acces la educație
    Fiecare cetățean poate identifica cu ușurință motive pentru care acest guvern trebuie să plece. Ignoranța, incompetența și mai ales aroganța lor au făcut ca românii să o ducă astăzi mai rău”.

UPDATE ORA 09.41 / Ce face Iohannis în ziua când se votează moțiunea PSD

S-a aflat că în ziua decisivă pentru soarta Guvernului Cîțu, președintele Klaus Iohannis se va afla în Slovenia. Conform agendei publice, în seara zilei de marți, 5 octombrie, primul om în stat va participa la reuniunea Informală a Consiliului European.

De altfel, din câte a anunțat Administrația Prezidențială, ”președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 5-6 octombrie 2021, la reuniunea informală a Consiliului European și la Summitul Uniunea Europeană (UE) – Balcanii de Vest, care vor avea loc la Brdo în Slovenia”.

S-au aflat și câteva detalii cu privire la subiectele ce se vor afla pe agenda întrunirilor din Slovenia.

”Pe agenda reuniunii Consiliului European, principalul subiect de discuție vizează rolul Uniunii Europene la nivel global. În acest context, vor fi abordate situația din Afganistan, acordul de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia (AUKUS), precum și relațiile dintre Uniunea Europeană şi China. La Summitul UE-Balcanii de Vest vor fi discutate aspecte legate de reafirmarea perspectivei europene pentru țările din regiune, cooperarea cu acestea pentru gestionarea efectelor crizei sanitare în plan socio-economic, consolidarea dialogului și a cooperării în domeniul politic și securitar”, potrivit comunicatului remis de la Cotroceni.


Știrea inițială:

Moțiunea inițiată de 157 de senatori și deputați, intitulată ”Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”, a fost citită în fața aleșilor neamului pe 30 septembrie.
Marți, 5 octombrie, se va supune la vot, după ce va fi dezbătută.

Câte voturi sunt necesare pentru a demite Executivul

Pentru ca moțiunea să fie adoptată sunt necesare 234 de voturi în favoarea demersului menit să ducă la căderea Guvernului Cîțu. Votul asupra moțiunii va fi unul secret, cu bile. Social-democrații au anunțat că vor vota la vedere.

”Singurul element de incertitudine pentru ziua de mâine este USR-PLUS, care a refuzat să asiste la citirea moţiunii de cenzură şi care este dispus, conform zicerilor lor, să revină la guvernare dacă PNL renunţă la Cîţu. Ei nu vor să dea jos guvernul Cîţu pentru că a guvernat prost, adică prost pentru oameni și pentru țară, ci pentru că s-au certat cu Cîţu”, afirmase social-democratul Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă.

Cîțu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți, nu vor vota

(sursa foto: Facebook/Guvernul României)

Pe de altă parte, premierul Cîțu, în calitatea sa de președinte al formațiunii liberale, a anunțat, luni, că ”parlamentarii PNL vor participa la moțiunea de mâine (marți-n.n), dar nu vor vota”. ”Deci vor fi prezenți, nu vor vota. Aceasta este decizia luată astăzi în BEx”, declarase Florin Cîțu, în ajunul dezbaterii moțiunii de cenzură.

Fostul lider al PNL-ului, Ludovic Orban, va conduce ședința de marți a celor două Camere. ”Eu nu cred că va exista vreun parlamentar al Partidului Național Liberal care să voteze moțiunea de cenzură a PSD”, a declarat Ludovic Orban, în prima zi a săptămânii, de la Parlament.

Estimarea lui Moșteanu

Deputatul USR PLUS Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al formațiunii, a ieșit, luni, cu cifre.

”Eu estimez că mâine (marți-n.n) aflăm cu câte voturi a fost demis Florin Cîțu, pentru că în momentul ăsta sunt trei partide care au spus că votează moțiunea: USR PLUS, AUR și PSD.

În total, avem 280 de parlamentari, nu mai pun la socoteală câțiva parlamentari neafiliați, poate și de la minorități unu-doi, poate și de la PNL, de ce nu, unu-doi. În momentul ăsta, când e o diferență așa de mare de peste 50 de voturi nu se mai poate face nimic, dacă toate partidele se țin de cuvânt”, a declarat Ionuț Moșteanu, luni, la RFI.

Moțiunea PSD: ”Guvernul României nu poate fi condus de un penal”

”Guvernul României nu poate fi condus de un penal, care a fost condamnat pentru infracţiunea comisă şi care a executat şi închisoare pentru fapta sa. Culmea cinismului este că fostul deţinut Cîţu reprezintă azi, în mod aberant, tocmai Coaliţia celor care au promis pentru a accede la putere – uitând apoi să şi voteze! – Legea “fără penali în funcţii publice”.

Fiecare zi cu Guvernul Cîţu în funcţie este o încă o zi în care viaţa românilor va fi şi mai afectată de sărăcie, dezvoltarea comunităţilor locale blocată, iar viitorul ţării este marcat de o îndatorare toxică, care va sacrifica însă generaţii întregi! De aceea, astăzi, întreg Guvernul Cîţu trebuie să plece”, se menționează în textul moţiunii de cenzură.

author avatar
Cristina Stefan
679 afisari

2 COMENTARII

  1. Cîțule, pasare sură, te-ai sculat PM si te culci beat, narcotizat si mai ales nimeni diseară ! Vorba cântecului: o ce plăcere, ce parfum de soi … Să nu uit, bă puscariasule, ce zici o fi uau ?

  2. Discursurile lir sunt doar de bine , toti ne vor binele doar ca saracia s ainstslat generalizat si duoa gurul de la cotroceni am esuat!!! Pai cum asa ei buni si noi rai sau masohisti nu vedem binele? ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger