AcasăPoliticaUPDATE CCR a hotărât! Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Decizia este...

UPDATE CCR a hotărât! Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Decizia este definitivă

CCRZi de foc la CCR! Problema pensiilor speciale, pe masa judecătorilor

Curtea Constituțională a României ar putea hotărî marți, 15 decembrie, ce se întâmplă cu pensiile speciale. Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de peste 7.000 lei.

UPDATE 13.06. Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor speciale, care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor de serviciu ce depăşesc suma de 7.000 de lei, este neconstituțională, a decis marți Curtea Constituțională, potrivit Hotnews. Decizia a fost luată după 4 amânări.

CCR a amânat de mai multe ori luarea unei decizii asupra pensiilor speciale.

Conform unui amendament, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă.

Amendamentul votat de Camera Deputaţilor a fost atacat la Curtea Constituţională de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Avocatul Poporului.

Astfel, pe 18 iunie, Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la legea care stabileşte un nou sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

Instanţa supremă susţine că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal este neconstituţională în ansamblul său, deoarece încalcă dispoziţiile mai multor articole din Constituţie.

Pensiile speciale au fost introduse în 2015

Pensiile speciale ale parlamentarilor, care costă bugetul în prezent peste zece milioane de euro pe an, au fost introduse în 2015, la inițiativa PSD, partid condus la acea vreme de Victor Ponta, și au beneficiat de sprijinul și votul UDMR, PLR (devenit ulterior ALDE) și PC.

În prezent, un număr de 768 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an. Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună, scrie G4Media.

author avatar
Andreea Vlad