Volodimir Zelenski poartă un altfel de război – cu generalii săi. L-a certat pe comandatul Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, care a declarat pentru The Economist: „La fel ca în Primul Război Mondial, am ajuns la un nivel de tehnologie care ne pune în impas”.
Zalujnîi este un realist. Zelenski a insistat că Ucraina va câștiga războiul împotriva Rusiei și îi va alunga pe ruși din țară. Ofensiva masivă, concentrată în principal în zona Zaporojie, a eșuat cu pierderi grele.
Bătălia reînnoită pentru Bahmut, lansată de Zelenski în ciuda obiecțiilor generalilor săi, nu a avut succes și a costat multe vieți și mult echipament. Ucrainenii poartă lupte grele lângă orașul Avdiivka, dominat de o uzină strategică de cocs, ținta unui al treilea asalt rusesc.
Problema lui Zelensky este că nu poate câștiga sprijin extern pentru Ucraina cu bătutul din picior în fața Occidentului. Pur și simplu își promovează propriul impas cu cereri nerealiste, inclusiv o Ucraină în UE și NATO.
Guvernele occidentale au ajutat Kievul, dar Zelenski presează și mai mult: vrea 100 de avioane de luptă F-16, în plus față de cele promise(50-60). Danemarca, Olanda și Norvegia sunt principalii donatori, dar instruirea piloților și tehnicienilor ucraineni va dura aproape un an.
Zelenski presează și Congresul SUA să acorde Ucrainei un sprijin suplimentar de miliarde de dolari, inclusiv bani pentru plata angajaților guvernamentali și a salariilor militarilor. Numai această factură anuală este de 16,3 miliarde de dolari. Solicitarea totală pentru Ucraina ajunge la 61,4 miliarde de dolari, din care peste 45 de miliarde sunt pentru livrări militare. Astfel de cheltuieli se compără cu costurile portavioanelor americane.
Invitat să țină un discurs la Arhivele Naționale din Washington, Zelenski a declarat: „Nimeni nu crede în victoria noastră așa cum cred eu”. Este din ce în ce mai greu. După 20 de luni de război, aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei rămâne sub ocupație rusă. Zeci de mii de soldați și civili au fost uciși, iar președintele ucrainean a putut simți în timpul călătoriilor sale că interesul global pentru acest război a scăzut. La fel și nivelul de sprijin internațional.
În iulie, Național titra: Ucraina nu mai poate să poruncească, Occidentul nu mai execută. Nici SUA, nici UE nu sunt cămară, visterie și depozit de arme pentru Kiev.
Și s-a întâmplat inevitabilul – sprijinul pentru ajutorul acordat Ucrainei este în declin de luni de zile, mai ales în Statele Unite. Odată cu izbucnirea războiului Israel-Hamas, chiar și menținerea atenției lumii asupra Ucrainei a devenit o provocare majoră.
Zelenski sugerează tot mai des că se simte trădat de aliații săi occidentali, dar asta sună ca un afront sau o lipsă de recunoștință. Însuși faptul că Ucraina supraviețuiește atacurilor Rusiei este o dovadă că Occidentul îi oferă un sprijn vital, menținând echilibrul geopolitic.
Fără acest ajutor, țara lui Zelesnki devenea de mult o gubernie a lui Putin.