AcasăPoliticaZelenski nu poate câștiga sprijin extern cu bătutul din picior în fața...

Zelenski nu poate câștiga sprijin extern cu bătutul din picior în fața Occidentului

Fără ajutorul SUA și UE, Ucraina devenea o gubernie a lui Putin

Volodimir Zelenski poartă un altfel de război – cu generalii săi. L-a certat pe comandatul Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, care a declarat pentru The Economist: „La fel ca în Primul Război Mondial, am ajuns la un nivel de tehnologie care ne pune în impas”.

Zalujnîi este un realist. Zelenski a insistat că Ucraina va câștiga războiul împotriva Rusiei și îi va alunga pe ruși din țară. Ofensiva masivă, concentrată în principal în zona Zaporojie, a eșuat cu pierderi grele.

Bătălia reînnoită pentru Bahmut, lansată de Zelenski în ciuda obiecțiilor generalilor săi, nu a avut succes și a costat multe vieți și mult echipament. Ucrainenii poartă lupte grele lângă orașul Avdiivka, dominat de o uzină strategică de cocs, ținta unui al treilea asalt rusesc.

Problema lui Zelensky este că nu poate câștiga sprijin extern pentru Ucraina cu bătutul din picior în fața Occidentului. Pur și simplu își promovează propriul impas cu cereri nerealiste, inclusiv o Ucraină în UE și NATO.

Guvernele occidentale au ajutat Kievul, dar Zelenski presează și mai mult: vrea 100 de avioane de luptă F-16, în plus față de cele promise(50-60). Danemarca, Olanda și Norvegia sunt principalii donatori, dar instruirea piloților și tehnicienilor ucraineni va dura aproape un an.

Zelenski presează și Congresul SUA să acorde Ucrainei un sprijin suplimentar de miliarde de dolari, inclusiv bani pentru plata angajaților guvernamentali și a salariilor militarilor. Numai această factură anuală este de 16,3 miliarde de dolari. Solicitarea totală pentru Ucraina ajunge la  61,4 miliarde de dolari, din care peste 45 de miliarde sunt pentru livrări militare. Astfel de cheltuieli se compără cu costurile portavioanelor americane.

Invitat să țină un discurs la Arhivele Naționale din Washington, Zelenski a declarat: „Nimeni nu crede în victoria noastră așa cum cred eu”.  Este din ce în ce mai greu. După 20 de luni de război, aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei rămâne sub ocupație rusă. Zeci de mii de soldați și civili au fost uciși, iar președintele ucrainean a putut simți în timpul călătoriilor sale că interesul global pentru acest război a scăzut. La fel și nivelul de sprijin internațional.

În iulie, Național titra: Ucraina nu mai poate să poruncească, Occidentul nu mai execută. Nici SUA, nici UE nu sunt cămară, visterie și depozit de arme pentru Kiev.

Și s-a întâmplat inevitabilul – sprijinul pentru ajutorul acordat Ucrainei este în declin de luni de zile, mai ales  în Statele Unite. Odată cu izbucnirea războiului  Israel-Hamas, chiar și menținerea atenției lumii asupra Ucrainei a devenit o provocare majoră.

Zelenski sugerează tot mai des că se simte trădat de aliații săi occidentali, dar asta sună ca un afront sau o lipsă de recunoștință. Însuși faptul că Ucraina supraviețuiește atacurilor Rusiei este o dovadă că Occidentul îi oferă un sprijn vital, menținând  echilibrul geopolitic.

Fără acest ajutor, țara lui Zelesnki devenea de mult o gubernie a lui Putin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
802 afisari

11 COMENTARII

  1. „Nimeni nu crede în victoria noastră așa cum cred eu”. Pt că nu toți trag pe nară ca tine!! Sunt foarte curios cum ieși de pe scenă tura asta??

  2. Mai, oameni buni.
    Nici eu nu sunt vreun admirator al Ucrainei (n-am uitat prosteala cu gazul din Marea Neagră, cu minoritatea, cu Bucovina, etc).
    DAR, ar trebui să susținem Ucraina până în pânzele albe, pentru că, credeți sau nu, dacă ei cedează, războiul se va extinde și va fi mai rau, cu tot NATO-ul și ce mai vreți voi.
    Mulți cred că, ce ne vor mai apara unii și alții pe noi românii în caz de ceva.
    Eu nu cred.
    În cel mai bun caz, ne vom alege cu ruine, la fel ca ucrainienii.
    Așa că, deocamdată, slava Ucraina! Inclusiv pentru binele nostru.
    Am trăit destul în comunism și știu ce ne-au dat rușii: un dezastru comunist, după care încă mai tragem și acum.
    Dacă-i lăsăm să-și facă de cap, se vor întoarce.
    În ceea ce privește costurile războiului, acum sunt cele mai mici pentru toată lumea (așamari cum par), pentru că luptă ucrainienii și pentru noi. Nu vreți să știți cât ar costa dacă am intra toți intr-un război cu rușii!

    • UNU MAI PROST CA TINE NU AM VAZUT SI CITIT CE TI/AU FACUT RUSII CA SUNT PLECATI DE 65 DE ANI BOULE CIT TIMP AU FOST PLECATI S/ACONSTRUIT ROMINIA TOT CE VIND CACANARII DE PESTE 30 DE ANI CU CE TE/AU INCURCAT RUSII ACUM CA SUNTEM O COLONIE A OCCIDETULUI MAI ALES A SUA E MAI BINE?ACUM AVEM VREO 5 ARMATE PE CARE II PLATIM DIN GREU DACA ESTI ASA DESTEPT CIND SCAPAM DE OCUPATIE ?POATE DACA SE MAI NASTE UN GH. DEJ ALT FEL RAMINEM CU SLAVA .PT CULTURA TA GENERALA ARMATELE STRAINE CARE SE AFLA LA NOI SE PLATESC DE CATRE STATUL RO. MAI PE INTELESUL TAU DIN BANII NOSTRI.

  3. Toti cei care au sprijinit financiar si militar Ucraina trebuiau sa o faca organizat, constant si eficient. Acest sprijin trebuia acordat insa in urma unei analizeze „la rece” a existentei posibilitatilor ca actiunile militare ucrainene de acolo sa fie eficiente. Toate tarile implicate trebuiau sa analizeze cu raspundere, pe baza rezultatelor actiunilor militare recente desfasurate de Rusia prin Siria sii.. si sa stabileasca daca Rusia si armata ei pot fi impinse de o armata pe catre Ucraina este capabila sa o mobilizeze, inapoi din zona ocupata. Apoi, daca analiza confirma existenta acestei posibilitati, fara a se declansa un razboi NATO -Rusia, sa se treraca la macel, la sprijinirea Ucrainei, la finantarea si la pregatirea si inarmarea ei cu tehnica moderna.
    Asa se pare visul actorului de comedie de a fi erou, salvator al Ucrainei si al Europei, geniu militar care a infrant Rusia, este pe cale sa se spulbere; sute de mii de rusi si ucraineni au murit degeaba, miliarde de dolari luati din buzunarele vesticilor s-au volatilizat si Rusia se inarmeaza mai mult ca niciodata.

  4. Daca Zelinsky nu va fi extras !!,va fi unul plecat la cele vesnice.
    INSCENAREA SUB STEAG FALS E PE SFARSITE ,SCAPA CINE SI CUM POATE .
    RUSII SE VOR OPRI LA NISTRU ,URMATOAREA OFENSIVA DE IARNA VA FI LUAREA ODESEI .
    UCRAINA FARA IESIRE LA MARE !!,VA FI O FOSTA REPUBICA SI IN VIITOR O GUBERNIE SIMILARA BELARUSULUI.

  5. „Zelenski presează și Congresul SUA să acorde Ucrainei un sprijin suplimentar de miliarde de dolari, inclusiv bani pentru plata angajaților guvernamentali și a salariilor militarilor. Numai această factură anuală este de 16,3 miliarde de dolari. ”
    Trai neneaca!!! Sa-ti plateasca altii salariile bugetarilor, cea mai tare chestie imaginata vreodata pe pamantul asta. Mai prelungeste bre Zelenski razboiul, ca bugetarii castiga bine.

    • Mai flacau ,Zelinsky latra oricum ,aia ii este meseria de circar !,cine i-a dat drumul din lant credea ca o sa latre doar in ograda nu si pe strada !,intr-o vreme chiar s-a crezut stapan !,
      cand incepi sa-ti latri si stapanul !,nu mai primesti tainul .

  6. Mai flacau ,zdrelinsky latra oricum ,aia ii este meseria de circar !,cine i-a dat drumul din lant credea ca o sa latre doar in ograda nu si pe strada !,intr-o vreme chiar s-a crezut stapan !,
    cand incepi sa-ti latri si stapanul !,nu mai primesti tainul .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger