AcasăPoliticaZelenski învață cât de parșiv este Occidentul

Zelenski învață cât de parșiv este Occidentul

Liderii NATO  invită Ucraina să se alăture alianței în viitor, în timp ce îi refuză intrarea pe termen imediat. Un soi de sentință care a provocat dezamăgire la Kiev.

Ucraina tropăie la ușa NATO dar alianța nord atlantică îi refuză intrarea

La summitul NATO de la Vilnius, Volodimir Zelenski, deși primit cu entuziasm, a adoptat un ton neobișnuit de dur față de aliații occidentali: „Se adaugă formulări vagi despre „condiții” chiar și pentru invitarea Ucrainei. Se pare că nu există disponibilitate nici pentru a invita Ucraina în NATO, nici pentru a o face membră a alianței”. Este „fără precedent şi absurd” faptul că Ucraina nu a primit un termen clar de aderare.

„Am indicat în mod clar că vom invita Ucraina să se alăture Alianţei când aliaţii vor fi de acord şi când condiţiile vor fi întrunite”, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cu alte cuvinte, poziția NATO este de neclintit: nu permite aderarea ţărilor care sunt implicate într-o dispută teritorială în curs de desfăşurare, deoarece ar antrena alianţa în conflict –în acest caz cu Rusia. E de înțeles frustrarea lui Zelenski. Ofera de aderare la NATO nu este necondiționată, ci un compromis. Occidentul ajută Ucraina cu armament și bani, dar are o linie roșie peste care nu trece.

Mai neclare sunt „garanțiile de securitate” pentru Ucraina. Țara ar putea crede că are protecție, deși în realitate nu o are, și ar rămâne o țintă a Rusiei tocmai din cauza acestei false protecții.

„Aderarea la NATO sau chiar garanțiile de securitate ale SUA depind de amenințarea de a lupta într-un război cu Rusia în numele Ucrainei”, notează Politico. „Asta înseamnă să ameninți cu declanșarea unui război nuclear care ar fi o sinucidere reciprocă pentru ceea ce sunt, cel mult, interese periferice – iar în schimbul asumării acestui risc colosal, SUA nu ar câștiga nimic”.

Liderii occidentali spun adesea că apărarea Ucrainei este vitală pentru securitatea americană sau europeană, fie pentru că înfrângerea acesteia ar permite continuarea agresiunii rusești, fie pentru că cucerirea ei ar distruge norma integrității teritoriale – sanctitatea suveranității – care menține stabilitatea lumii. Niciuna dintre aceste afirmații nu este convingătoare.

Ideea că Rusia s-ar folosi de Ucraina pentru a ataca mai departe în Europa este în principal un argument pentru ca europenii să își consolideze apărarea – nu SUA.

Între timp, norma integrității teritoriale nu este atât de fragilă încât Statele Unite să trebuiască să apere Ucraina. Rusia a fost pedepsită atât de aspru pentru invazia sa încât puțini ar fi atât de nebuni încât să îi imite exemplul. Dimpotrivă, a oferit ceva asemănător cu un anunț de interes public global despre pericolele agresiunii.

Zelenski ar mai trebui să învețe ceva: SUA și aliații săi din NATO au evitat până acum să lupte direct pentru Ucraina tocmai pentru că nu au un interes suficient de vital pentru a risca un război nuclear. De aici se deduce faptul  că americanii nu vor veni în apărarea Ucrainei într-un scenariu viitor.

Kievul va primi mai degrabă garanții false. Războiul în sine este o dovadă în acest sens, deoarece pare destul de puțin probabil ca acest conflict să fi avut loc în absența convingerii Rusiei că Ucraina era pe cale să se integreze în domeniul securității în NATO.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.398 afisari

8 COMENTARII

  1. Nu a lipsit mult ca după ce s-a rățoit la pe liderii NATO Zelenski să-i ia și la palme pentru că nu au zis că mâine vor primi Ucraina în NATO. Vă dați seama câtă aroganță va afișa Zelenski dacă ar fi Ucraina ar fi membră NATO? Victor Orban ar fi invidios că cineva ar fi mai tupeist decât el.

  2. Histrionul se crede Leonidas in ”300”. Inca nu si-a dat seama ca rusii nu l-au luat in serios, alfel era oale si ulcele. Cred ca in csatul lor , rusii rad ca la filmele cu Stan si Bran de comedia care o joaca (prost) histrionul si NATO.

  3. Serios?? Occidentul este parsiv?? Daca nu te ajutau si te ajuta razboiul se termina demult ,asta inseamna sa fii ipocrit de ultima speta, ce sa caute asemenea tara in nato sau in ue???

  4. Doar mizeria de occident,e parsiv?
    J’ dovu,nu?
    Corb,la corb isi scoate ochii!
    Asta nu-i o noutate!

  5. Am fost in Bulgaria de curand, si vorbind cu vamesii romani mi-au zis ca 70% dintre tirurile care tranziteaza vama sunt din si inspre Ucraina pentru a cara de acolo tot ce se poate in special cereale. Vand tot ce au ca sa cumpere armament. Asa-zisul ajutor SUA e de fapt rahat cu apa rece, ei evalueaza 3 tancuri si 10 blindate cu x miliarde si ti-a inchis gura, nici macar nu e MSRP, e cat vor ei sa fie fata :)) In fapt Ucraina vinde masiv tot ce mai produce, iar Black Rock Corp. a luat tot ce se putea din ea, terenuri fertile, terenuri cu zacaminte etc. Eu cred personal ca nea Shipilica asta ZelesKKKi e doar o marioneta pusa de SUA ca sa suga ce mai are Ucraina, si are, inca! Un jeg de om la fel ca si toti hotii de la noi care s-au perindat in scaulul de presedinte si care au taiat si vandut fabrica cu fabrica si instrainat teren cu teren, de vezi astazi parcuri industriale transformate in complexe rezidentiale si te intrebi cu cat dracu a vandut Romania hectarele alea multe, cu mai mult de $1 ??? Daca vroia SUA sa faca ceva, lua Rusia si China la masa si terminau infectia asta demult, nici nu incepea macar. Doar ca au nevoie de resurse, intotdeauna asa au facut, si in curand o sa aflam si noi europenii cum ne-a tras presul pe industrie, pe comert, pe tehnologie etc. Au murit zeci si zeci de mii de oameni de ambele parti pentru ca doi bosorogi coiosi sa se bata in bastoane. Maine poimaine ii vezi dand mana. Probabil ca SUA urmareste inclusiv un conflict mondial, din care ca si in WW2 a iesit ca o floare, si a devenit no. 1 pe manele in tot satul!

  6. Mare show ar fi sa iasa maine Zelensky si sa spuna ca se preda Rusiei. Cu tot cu armele occidentale si arestarea tuturor militarilor si mercenarilor straini de pe teritoriul Ucrainei.
    N-ati vrut Ucraina in NATO, nu mai lupta niciun ucrainean. Toti ucrainenii morti in razboi au luptat pentru un rahat. Morti degeaba!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger