Podcasterul Lex Fridman tocmai a publicat un interviu extins cu Volodimir Zelenski. Conversația s-a axat pe modul de încheiere a războiului din Ucraina și pe condițiile în care ar fi dispus să negocieze un acord cu Vladimir Putin.
Zelenski a repetat punctele prezentate în Planul său de victorie publicat în octombrie. A indicat că Ucraina ar fi dispusă pentru o încetare a focului în schimbul primirii statutului de membru al NATO.
A cerut, de asemenea, mai multă asistență militară pentru a consolida poziția de negociere a Ucrainei, afirmând în mod repetat că Putin nu are niciun interes să pună capăt conflictului și că va discuta doar dacă va fi forțat să o facă.
Cu toate acestea, propunerea de aderare la NATO este pur și simplu nerealistă, scrie Christopher McCallion, senior fellow la Defense Priorities. Chiar dacă alianța ar putea eluda propria interdicție de a admite țări cu războaie în desfășurare sau dispute teritoriale, acordarea Ucrainei a unui plan de acțiune de aderare ar fi un obstacol în calea încetării focului, ca să nu mai vorbim de o soluționare pe termen lung a conflictului. Rusia nu va accepta acest lucru.
În plus, NATO a ales deja să nu vină în apărarea Ucrainei atunci când a fost atacată de Rusia; nu se poate angaja acum în circumstanțe similare fără a submina în întregime credibilitatea articolului 5, ceea ce ar duce probabil la implozia alianței.
Ucraina are ghinionul de a trăi alături de Rusia și la mii de kilometri de SUA
Zelenski încearcă să profite la maximum de o mână proastă, în timp ce Kievul vrea să dea dovadă de inițiativă pentru a menține ajutorul occidental – ofensiva în regiunea rusă Kursk.
Președintele ucrainean s-a dovedit priceput în atragerea sprijinului internațional pentru cauza sa. Este de înțeles că face lobby, chiar dacă în zadar, pentru protecția din partea Statelor Unite. În timpul interviului său cu Fridman, a adresat în mod repetat complimente lui Donald Trump, lăudându-l ca fiind „puternic”, în timp ce l-a criticat pe Joe Biden pentru că a fost prea ezitant.
Este puțin probabil ca Trump, care este deja un NATO-sceptic, să fie influențat de astfel de laude. Zelenski trebuie să se confrunte cu o realitate amară, dar inevitabilă, recunoscută în urmă cu aproape un deceniu de Barack Obama: Ucraina are ghinionul de a trăi alături de Rusia și la mii de kilometri de Statele Unite.
Prin urmare, trebuie să găsească un modus vivendi cu vecinul său mai puternic pentru a supraviețui ca stat independent. Această recunoaștere sumbră pare să se impună; sondajele recente arată că o majoritate din ce în ce mai mare a ucrainenilor este în favoarea negocierii unei încetări a războiului cât mai curând posibil, chiar dacă înseamnă concesii teritoriale.
Dacă Ucraina ar renunța în schimb la ambițiile sale în cadrul NATO și ar deveni un stat neutru înarmat, ar avea perspective mai bune de a pune capăt conflictului, de a-și apăra suveranitatea și de a-și reconstrui economia și societatea cu un nou sentiment de unitate și scop național. În cele din urmă, acesta ar putea fi adevăratul plan de victorie.