AcasăPoliticaZelenski cere rachete - supusa UE pocnește din călcâie

Zelenski cere rachete – supusa UE pocnește din călcâie

Uniunea Europeană se întrece să satisfacă solicitările lui Volodimir Zelenski în materie de apărare și muniție

Aprobarea unui nou pachet de sprijin în valoare de 61 de miliarde de dolari de către Camera Reprezentanților a SUA în acest weekend a pus capăt unor luni de incertitudine cu privire la posibilitatea ca Washingtonul să continue să furnizeze livrări militare critice Ucrainei. Dar și Uniunea Europeană se întrece să satisfacă solicitările lui Volodimir Zelenski în materie de apărare și muniție.

Grecia și Spania se află sub o presiune intensă din partea aliaților lor pentru a furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, în timp ce Kievul este deja pregătit să ceară mai mult ajutor la reuniunea de la Luxembourg a  miniștrilor de externe și ai apărării din UE.

Miza Patriot

Zelenski ar vrea cel puțin șapte baterii de rachete Patriot. Lideri UE au folosit un summit desfășurat săptămâna trecută la Bruxelles pentru a-i îndemna personal pe premierii spaniol și grec Pedro Sánchez și Kyriakos Mitsotakis să doneze o parte din sistemele lor Ucrainei. Li s-a spus că Spania și Grecia – care dețin peste o duzină de baterii Patriot – nu se confruntă cu nicio amenințare iminentă.

Dar această judecată e strâmbă: securitatea Uniunii Europene nu poate fi asigurată doar de țările vulnerabile la granița cu Ucraina, precum România și Polonia, chiar dacă, la rândul lor, sunt dotate cu Patriot.

Ucraina dispune în prezent de cel puțin trei sisteme Patriot, dintre care unul furnizat de SUA și două din Germania.

Se discută și despre o finanțare suplimentară destinată inițiativei condusă de Cehia de a procura muniție de artilerie – 300.000 de obuze –  de la producători din afara UE pentru Kiev. În Slovacia vecină, unde noul guvern naționalist al premierului Robert Fico a refuzat să contribuie la inițiativa cehă, societatea civilă a finanțat în mod colectiv aproape 3 milioane de euro într-o săptămână de la peste 45 000 de persoane.

Undă verde de la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri că se așteaptă ca noi promisiuni de furnizare de echipamente de apărare aeriană „să fie anunțate în curând”, dar nu a oferit detalii despre țările sau armamentul implicat.

NATO a efectuat un audit al capacităților de apărare aeriană pe care le dețin statele sale membre și unde sunt desfășurate. „Această cartografiere, a precizat Stoltenberg, “confirmă faptul că există sisteme, inclusiv Patriot, disponibile pentru a fi furnizate Ucrainei”.

Potrivit unui înalt oficial UE, „Cea mai importantă discuție va fi aceea de a identifica ce pot face statele membre pentru a sprijini apărarea aeriană a Ucrainei. Acesta este cel mai important lucru”.

Nu e clar cum acest transfer de arme va sprijini forțele ucrainene în contextul unei așteptate ofensive ruse în următoarele luni, dar Uniunea Europeană începe să creadă că o astfel de măsură va descuraja Kremlinul. Este o premisă greșită: plecându-se în fața cerințelor lui Zelenski, Occidentul nu va evita o ciocnire directă cu Vladimir Putin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
372 afisari

7 COMENTARII

  1. Daca dementii din ue nu se vor potoli, Rusia va sterge de pe harta Ucraina si nu se va limita doar la atit.
    Rusia se apara, ceea ce ue nu face fiindca nu o ataca, inca, cineva.
    A face jocul americanilor e un lux si se va plati EXTREM DE SCUMP !

    • Vlad Tepes in urma cu mai mult timp am crezut ca esti doar un idiot cu nostalgii comuniste. Acum sunt convins ca esti si troliu rus

  2. Actorasul asta e un cersetor arogant. Sa se bata cu rusii cat vrea dar sa ne dea inapoi teritoriile lui Stefan cel Mare cotropite de imperiul rus si de bolsevici. Sa lase in liniste biserica ortodoxa romaneasca din Bucovina si limba romana(nu moldoveneasca). E mai rau sau la fel de meschin si de nociv ca si Putin.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger