AcasăPoliticaZelenski bate la ușa NATO. „Aliații” occidentali îi aruncă vorbe goale și...

Zelenski bate la ușa NATO. „Aliații” occidentali îi aruncă vorbe goale și firimituri

Statele Unite și cei mai apropiați aliați ai Washingtonului urmăresc un „acord multilateral” cu Ucraina, care va permite puterilor occidentale să ofere garanții de securitate pe termen lung Kievului, în locul unei promisiuni concrete de aderare la NATO.Ce-o să se mai sperie Rusia lui Putin!

Așa-numitul Quadruplu – SUA, Marea Britanie, Germania și Franța – lucrează la o declarație politică cu Ucraina, potrivit unor oficiali care au refuzat să fie identificați, având în vedere caracterul “sensibil” al discuțiilor.Dar nici documentul-cadru, nici acordurile bilaterale nu vor avea statutul de tratate juridice și vor fi semnate în afara alianței NATO, subliniază Financial Times.

Un oficial american a refuzat să „intre în discuții diplomatice private”, dar a declarat, destul de confuz,  că administrația Biden se află în discuții privire la „modul în care putem reasigura Ucraina pe termen lung pentru a descuraja orice agresiune viitoare după ce acest război se va încheia”. Ăsta nu mai e un limbaj diplomatic, ci vorbe goale.

În primul rând, oferta Quadrupului este departe de a satisface cererile Ucrainei de aderare la NATO sau de a stabili un anumit termen pentru aceasta. Dar Volodimir Zelenski, cu aere de jucător global, se face că nu pricepe realitatea: înaintea summitului de la Vilnius, unde a fost invitat, a cerut o foaie de parcurs(!) pentru aderarea Ucrainei la NATO, precum și garanții de securitate pentru țara sa.

În al doilea rând, oficialii occidentali sunt precauți în a flutura perspectiva aderării în fața unei țări care este încă în război. Membrii Alianței nu se pot angaja în acest stadiu să intre în niciun conflict în numele Ucrainei cu o putere nucleară precum Rusia. „Nu acceptăm țări cu o dispută deschisă la graniță și care, în cazul Ucrainei, sunt în plin război”, a spus unul dintre ei. „Este momentul nepotrivit pentru a vorbi despre aderarea la NATO pentru Ucraina”. Prin urmare, susținătorii lui Zelenski nu doresc de fapt să ofere Ucrainei un calendar concret pentru NATO.

Dar când vine momentul potrivit? Deocamdată, tot oficialii occidentali precizează că discuția despre aderarea Ucrainei la NATO “întunecă nevoia mai presantă de a consolida apărarea Kievului împotriva Rusiei”.De fapt, Occidentul a găsit soluția perfecta: fără să se implice cu un singur soldat NATO,  “ajută” ucrainenii să lupte cu Rusia și păstrează Ucraina ca pe un stat tampon.

Mai mult ca sigur, Zelenski –  care “se află el însuși sub presiune politică”, cum a declarat marți secretarul britanic al apărării, Ben Wallace – se  va întoarce  cu mâna goală de la Vilnius. Și cu buzunarele pline cu firimituri de la masa puternicilor. Slava!

author avatar
Radu Jacotă Redactor
456 afisari

7 COMENTARII

  1. Ma Putin pai tu bati in retragere cum crezi tu ca o sa cuceresti America cand tu nici cateva sate ucraine nu ții?Cum o sa invingi tu America sa faci pol bipolarule?
    Vise comuniste kaghebiste.
    Si ofensiva nici n-a inceput.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger