Volodimir Zelenski a ținut SUA și Europa în spatele Ucrainei. Angajamentul occidental față de cauza ucraineană a fost subliniat săptămâna aceasta de vizita președintelui american Joe Biden la Kiev.
Dar războiul cu Rusia intră în al doilea an, Ucraina va avea nevoie de și mai mult ajutor, iar vesticii nu mai au de unde să-l asigure. Prin urmare, Zelenski va fi nevoit să se îndrepte spre alți posibili parteneri, mai precis Sudul Global. Și aici are o gravă lacună de comunicare.
În prima fază a războiului, Sudul Global nu a ocupat un loc proeminent în prioritățile ucrainene – o eroare geostrategică. Zelenski a recunoscut că asigurarea unui flux constant de arme și asistență occidentală a fost absolut crucială pentru a împiedica întreaga țară să meargă pe calea peninsulei Crimeea în 2014, când Putin a profitat de absența sprijinului din partea SUA și a Europei.
Pe de altă parte, Zelenski va avea nevoie în cele din urmă de acest Sud Global pentru a-l presa pe Putin să pună capăt războiului. Dar se confruntă cu mai multe probleme.
În primul rând, de la începutul invaziei ucrainei, 35 de națiuni – toate din Sudul Global și reprezentând în mod colectiv aproape jumătate din populația lumii – s-au abținut de la un vot de condamnare a Rusiei. În octombrie, aceleași țări s-au abținut de la un vot de condamnare a anexării de către Moscova a unor părți din estul Ucrainei. (În ambele cazuri, doar cinci state au votat împotriva moțiunii).
În al doilea rând, țările proemintente din Sudul Global – de la Iran până la Africa de Sud – par să nu fie interesate de un confict pe pământ european, cu excepția Chinei.
În al treilea rând, liderii multor țări în curs de dezvoltare, în special din Africa, păstrează amintiri plăcute despre sprijinul Moscovei în timpul luptei pentru libertate împotriva puterilor coloniale occidentale. Unii sunt beneficiari mai recenți ai generozității rusești. Alții se tem de pierderea legăturilor militare pe termen lung. Câțiva folosesc războiul în mod oportunist pentru a extrage petrol și gaze la preț redus de la Rusia. Iar unii își iau exemplul de la China, principalul aliat al Rusiei.
Pentru a depăși această combinație de motive va fi nevoie de alte narațiuni decât cele care i-au oferit lui Zelenski atât de mult succes în Occident. Să convingi țările în curs de dezvoltare că dacă plătesc mai mult pentru gazul de astăzi își vor asigura libertățile viitoare este o fantezie.
În plus, răspunsul lui Zelenski la eficienta mașinărie diplomatică a Rusiei, cu un Serghei Lavrov foarte activ în Sudul Global, s-a rezumat la apeluri video către Parlamentul European.
Ucraina n-o să mai poată să-și mențină la nesfârșit binefăcătorii occidentali. Alți aliați nu mai are. Porțile Sudului Global nu se vor deschide prea curând, dacă se vor deschide. Zelenski nu are credibilitatea și cheia susținerii lumii în curs de dezvoltare.