Oficialii UE au aprobat pe repede înainte Planul pentru Ucraina, care este, de fapt, echivalentul PNRR-ului românesc. În ce privește documentul ucrainean, Comisia Europeană nu a avut nimic de obiectat, considerând că este perfect întocmit și a pregătit deja finanțarea de 38.270.000.000 de euro, din care 5.270.000.000 euro sunt cadou din partea statelor Uniunii Europene. Principalul punct cerut de UE a fost stârpirea corupției de la nivel înalt.
Planul pentru Ucraina a fost elaborat și aprobat într-un timp record. Mai mult, Comisia Europeană nu a avut absolut nicio obiecție sau nicio corecție la acest plan, spre deosebire de strâmbăturile din nas și întoarcerea PNRR-urilor din statele membre UE, mai ales al României.
Potrivit Deciziei de aprobare a Planului, Ucraina a avut un deficit bugetar de 27 % în 2023, a pierdut accesul la piețele financiare internaționale și se bazează acum pe asistența străină. Sprijinul financiar în cadrul pilonului I al mecanismului se ridică la până la 38.270.000.000 euro, din care 5.270.000.000 euro, fiind deja trimisă Ucrainei o finanțare-punte excepțională de 6.000.000.000 euro. Planul pentru Ucraina include 15 capitole sectoriale și trei capitole orizontale privind procesele de reconstrucție și modernizare la toate nivelurile de guvernare, mecanismele și măsurile de protejare a intereselor financiare ale Uniunii și un total de 151 de etape calitative și cantitative măsurabile.
Respectivele etape au fost identificate de Comisia Europeană și de guvernul Ucrainei pe baza nevoilor, a priorităților și a capacității Ucrainei, susține Comisia Europeană. Planul pentru Ucraina propune 69 de reforme și 10 investiții care urmează să fie puse în aplicare în vederea atingerii obiectivelor generale și specifice ale mecanismului, în domenii-cheie, cum ar fi administrația publică, gestionarea finanțelor publice, sistemul judiciar, combaterea corupției și a spălării banilor, piețele financiare, gestionarea activelor publice, capitalul uman, mediul de afaceri, descentralizarea și politica regională, energia, transportul și logistica, sectorul agroalimentar, gestionarea materiilor prime critice, transformarea digitală, tranziția verde și protecția mediului.
Se combate schimbarea climatică
Potrivit Comisiei Europene, măsurile din Planul pentru Ucraina vor contribui la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea, la protecția mediului, inclusiv la conservarea biodiversității, și la o tranziție verde durabilă și justă.
”Aceste etape respectă, în măsura posibilului, într-o țară devastată de război, standardele climatice și de mediu ale Uniunii. Cel puțin 12% din totalul investițiilor planificate în cadrul pilonului I al mecanismului ar trebui să fie aliniate la obiectivele climatice și de mediu, având în vedere condițiile existente într-o țară devastată de război, inclusiv cel puțin 80 % din totalul investițiilor în infrastructura de transport și cel puțin 60 % din totalul investițiilor în infrastructura energetică.”, se arată în Decizie.
Totodată, Planul pentru Ucraina face parte integrantă din eforturile Ucrainei de a menține stabilitatea financiară și de a asigura funcționarea de bază a statului ucrainean, inclusiv furnizarea continuă de servicii publice esențiale. ”Măsurile identificate în Planul pentru Ucraina constituie un răspuns echilibrat și bine direcționat la nevoile Ucrainei, amplificând potențialul de creștere al țării pe termen mediu și lung și sprijinind convergența către standardele economice, sociale și de mediu ale Uniunii”, se precizează în documentul UE.
Apar condițiile
Sprijinul financiar acordat în cadrul Planului pentru Ucraina urmează să fie pus la dispoziție cu condiția prealabilă ca Ucraina să continue (sau să înceapă, mai degrabă) să susțină și să respecte mecanisme democratice eficace, inclusiv un sistem parlamentar pluripartid și statul de drept și să garanteze respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Sprijinul financiar depinde, de asemenea, și de îndeplinirea satisfăcătoare a condițiilor prevăzute în Planul pentru Ucraina. În acest sens, elementele esențiale ale Planului pentru Ucraina sunt consolidarea statului de drept, inclusiv independența sistemului judiciar, combaterea corupției și, în special, a corupției la nivel înalt, combaterea spălării banilor și consolidarea reformei administrației publice, se mai arată în Decizia UE.