AcasăPoliticaXi al Arabiei, noul jandarm din Orientul Mijlociu. China cere Americii să...

Xi al Arabiei, noul jandarm din Orientul Mijlociu. China cere Americii să se care mai repede din Siria!

„Xi al Arabiei” i s-a spus după vizita la Riad și n-au greșit jurnaliștii când l-au botezat astfel pe liderul de la Beijing. Xi Jinping este noul jandarm din Orientul Mijlociu, iar reluarea dialogului diplomatic între Iran și dinastia saudită reprezintă cea mai bună dovadă în acest sens. Mai puțin de șase luni i-au trebuit Chinei ca să așeze la masa negocierilor cele mai beligerante voci din lumea islamului; după o pauză de șapte ani, la insistențele și sub arbitrajul lui Xi Jinping, dușmanii tradiționali Iran și Arabia Saudită au ajuns la un acord pentru restabilirea relațiilor diplomatice!

Și, de parcă victoria asta nu este o palmă suficient de puternică pe obrazul SUA, China a trecut la nivelul următor: vrea ca America să se care cât mai repede din Siria, acolo unde ocupă și exploatează fără nicio reținere câmpurile petroliere ale țării!

Saudiții și iranienii, împăcați de Xi Jinping

Acordul strategic arabo-iranian este unul istoric și reflectă schimbările majore în curs din Orientul Mijlociu și, de fapt, din lumea întreagă. În cel mai rău caz, poate fi caracterizat drept un „armistițiu” între doi rivali importanți, dar chiar și așa tot oferă un spațiu valoros pentru comunicații directe și regulate. Declarația comună sino-saudito-iraniană are, însă, implicații puternice dincolo de anunțul restabilirii relațiilor diplomatice între Teheran și Riad (întrerupte în 2016).

Declarația este foarte clară: ambasadele Arabiei Saudite și ale Republicii Islamice Iran se vor redeschide în mai puțin de două luni, iar respectarea suveranității statelor este garantată! Printre altele, se mai vorbește despre activarea Acordului de cooperare în domeniul securității dintre Arabia Saudită și Iran (semnat în 2001) și activarea Acordului de cooperare în sectoarele economic, comercial, investițional, tehnologic, științific, cultural, sportiv și de tineret (semnat în 1998).

Dar un alt mesaj contează și el rezultă din faptul că înțelegerea saudito-iraniană a fost semnată la Beijing. Se pare că în Orientul Mijlociu a fost stabilită o nouă referință privind conflictele din regiune, în care China va juca rolul de „pacificator” – în parteneriat cu Iranul și Arabia Saudită, Beijingul asumându-și rolul de a rezolva divergențele care vor apărea. Din câte se pare, președintele Xi Jinping a pregătit personal calea pentru materializarea acestui acord istoric în timpul vizitei sale la Riad, în decembrie, când a discutat personal cu bin Salman (MBS) despre asta, iar apoi, mai târziu, în timpul vizitei liderului Iranian Ebrahim Raisi la Beijing, la mijlocul lui februarie, a aprofundat subiectul.

Washingtonul, gonit din Golful Persic

Deja se vorbește despre impactul acestui acord Arabia Saudită – Iran în privința rolului global jucat de China, care începe să ia fața Statelor Unite. Golful Persic este o regiune strategică pentru ambele super-puteri, dar și una dintre principalele surse de aprovizionare cu energie a Beijingului (alături de Federația Rusp). Tocmai de aceea Xi Jinșing a considerat că trebuie să intervină decisiv pentru a opri tensiunile dintre Riad și Teheran, doi aliați strategici ai Partidului Comunist Chinez.

În lumea intelligence-ului militar, lovitura încasată de Washington – privit mult timp drept „garantul securității” în Orientul Mijlociu – este devastatoare. Fără îndoială, se vor spune multe despre tupeul prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, cel care, din câte se vede, a decis să spună stop influenței regionale a SUA. Ascensiunea unei ordini multipolare, post-americane, permite saudiților (și nu numai lor) să se miște azi într-un spațiu în care își pot explora opțiunile internaționale departe de Casa Albă și mai ales în serviciul propriilor interese lor naționale imediate. Iar interese actuale ale Arabiei Saudite sunt legate de obiectivele politice, economice, financiare și culturale pe care MBS le-a stabilit pentru țara sa, iar China a fost aleasă partenerul principal al proiectului ambițios gândit la Riad.

SUA au trupe de ocupație în Siria?!

După cutremurul din februarie, China a fost printre primele națiuni de pe glob care au trimis ajutor Siriei. Acum, Beijingul mai face un pas important și pozează în apărătorul cauzei Damascului: concret, Xi Jinping i-a transmis lui Joe Biden să-și ia cât mai repede trupele (de ocupație?!) din Siria!

„Facem apel la Statele Unite să respecte cu sinceritate suveranitatea, independența și integritatea teritorială a altor țări și să oprească imediat prezența militară ilegală și jafurile în Siria. America a intervenit ilegal în activități militare legate de criza siriană, care a dus la moartea unui număr mare de civili nevinovați și la un dezastru umanitar grav”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în ultima conferință de presă.

În plus, China a cerut SUA să ridice numaidecât sancțiunile economice zdrobitoare dictate împotriva Siriei.

Aproximativ 900 de soldați americani sunt în prezent desfășurați în Siria, controlând o mare parte din câmpurile petroliere ale țării.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.493 afisari

14 COMENTARII

  1. SUA va declansa al III-lea razboi mondial prin provocari , intrigi si minciuni . Este singura sansă să iasa din groapa financiară. Dacă nu vand arme sunt distrusi complet .

    • Nu va declanșa. Au încercat și încearcă asta este adevărat, dar nu toți americanii sunt de acord, numai Deep state. Toată lumea, celelalte state le văd acum clar minciunile și nu mai pot susține ca sunt apărătorul cuiva când ii vede toată lumea ca sunt golanul planetei și ca oriunde au mers au distrus, au lăsat prăpăd.
      In interior sunt divizati si aproape de război civil. Niciun imperiu nu a putut păstra hegemonia când oamenii lor nu au fost prosperi si când nu a existat un singur nucleu puternic de putere. Americanii acum fug care încotro, o duc rău, orașele cad, nu își mai permit sa plătească stilul de viața pe care îl doreau si sunt multe lupte interne pentru putere.
      Sunt un stat fărămițat in interior si nu au cum sa mai țină frâiele. Totul se destramă in jurul lor si tot mapamondul ii vede clar in toată putreziciunea

  2. Siria nu era niciun fel de miza pentru NATO…acolo sunt rusii…acum au venit chinezii…care e noutatea???

  3. Care e noutatea? Unde pute a gaz si petrol e si americanul. L-au casapit pe Sadam sa puna laba pe 100 de Km de teritoriu, l-au mutat in Kuwait cu englezii lui Blair, unde acum cu UK Petrofac au plantat 1000 de sonde pazite de armata cat un orasel a ameriolacilor, O sa le vina de hac chinezii!

    • Au luat și altceva din Irak: prima oară s-au dus la muzee, au luat corpul lui Nimrod sau al lui Ghikgames și multe multe artefacte pe care nu se știe cum doresc sa le folosească dar nu le au luat numai pentru valoarea lor

  4. Nicholas , o zi te lasa si doua te ia ? Cand ai sa auzi un diplomat chinez cerand unei tari sa se ” care ” de undeva ? Ai copilarit in Ferentari ? M-ai trebuia sa pui in titlu ” sa moara mama ” , stiam o treaba ….

  5. Face VIRA – Definitie Argou – Dexonline : a evada , a disparea . E o vorba : Le t z i g ane , quand ca lui prend de tourner , il tourne .

  6. China nu va fi un jandarm, sau in stăpân, ca alții.
    Normal ca Iran și Saudi s-au împăcat, dacă nu le-a mai băgat cineva barul prin gard.
    Ei divizati erau de aceiași care au finanțat anumite organizații teroriste pe care chipurile s-au dus sa le distrugă după aia.
    Și toată lumea ii vede și se dezic de ei.
    China este impaciuitorul, peace makerul și susținătorului economiei și Rusia salvatorul.
    Rusia a salvat Mali, Siria(partial dar pe al-Assad da și nu au pus mâna pe toată tara), Mali, pe Erdogan și Turcia de la distrugere și jaf total pe sistem românesc (pe ei ii p-astea soarta României fărămițat furată), Bielorusia, Khazakhstan, alții. Mulți alții. Rusia cu puterea armelor și dârzenia, China cu înțelepciunea si diplomația si I dia cu tot ce aduce bun, o sa fie bine in Asia.
    In alte părți sa vedem, dar africanii s-au saturat pana in cât de vestici si ii vor afara

  7. Este consecința porcăriei de „primăvara arabă” declanșată de mafioții americani.

    • ești în eroare.
      a început în tunisia, urmată de alte patru țări arabe, fără amestec alogen.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger