AcasăPoliticaX roșu, semnul morții pe fețele liderilor Hamas

X roșu, semnul morții pe fețele liderilor Hamas

Atacurile din 7 octombrie au scos la iveală cel mai mare coșmar al liderilor teroriști: un Israel gata să treacă peste orice pentru a-i nimici

La etajul 14 al cartierului general al armatei israeliene din Tel Aviv tronează un afiș-piramidă  cu liderii Hamas   eliminați sau în viață. După cinci luni de conflict feroce în Gaza,  soarta celor din urmă  este ilustrată de un X roșu uriaș pe fețele  lor. Sunt următorii pe lista morții.

 La vârf – și încă hotărât activi – se află Yahya Sinwar, Mohammed Deif și o mână de alți lideri comandați  responsabili pentru atacul devastator al Hamas din 7 octombrie, care declanșat războiul cu Israelul.

Dar X-urile de pe afiș se răspândesc treptat, la fel cum opțiunile de luptă ale Hamas par să se diminueze. Marwan Issa, numărul trei al Hamas în Gaza, cunoscut sub numele de „omul din umbră”, ar fi fost ucis într-un atac aerian în weekend. Pentru gruparea teroristă, victoria s-a redus acum în mare parte la un singur lucru: supraviețuirea.

Peste 130 de ostatici israelieni  sunt încă deținuți în Gaza, dar Benjamin Netanyahu a promis în mod repetat să „elimine” Hamas, chiar dacă SUA, Qatar și Egipt încearcă să negocieze un acord pentru a opri măcelul în enclavă.

Potrivit evaluărilor serviciilor de informații israeliene, peste 18 din cele 24 de batalioane ale Hamas au fost desființate, iar aproximativ jumătate din cei 40.000 de luptători au fost uciși sau răniți.

Mai există Hamas din punct de vedere militar?

Da, a declarat pentru FT un înalt oficial militar israelian. Gruparea este organizată? Nu. Calea spre dezmembrare este completă.

Controlul civil al Hamas asupra nordului Gaza și a unor mari părți din sud a fost cu siguranță erodat. Cea mai mare parte a batalioanelor rămase s-au retras în orașul Rafah și în taberele de refugiați Deir al Balah și Nusseirat.

Și totuși, în pofida întregii devastări, oficialii Hamas continuă să adopte un ton sfidător în public, vorbind despre „neputința” Israelului și despre „fermitatea”, sau sumud, a luptătorilor săi.

Gruparea teroristă nu se poate pune cu  cea mai eficientă armată din lume

Teroriștii sunt fanatici – se știe prea bine – dar nu se pot pune cu cea mai eficientă și sofisticată armată din lume. IDF le adulmecă urmele și îi va ucide  pe rând. Din acest punct de vedere, strategia Israelului nu poate fi pusă la îndoială de nimeni.

Singura poliță de asigurare a liderilor Hamas sunt ostaticii.  Vor fi terminați dacă îi eliberează. Însă și-au făcut niște calcule total greșite despre puterea lor militară – sunt mai degrabă sinucigași. De asemenea, nu se mai pot  ascunde prin tuneluri și nu mai pot folosi civilii palestinieni ca scuturi.

Locuitorii din Gaza sunt victimele intoleranței islamice radicale și probabil  încep să-și dea seama că a fi conduși de un grup terorist va însemna mai devreme sau mai târziu un dezastru complet.

Atacurile sângeroase din 7 octombrie au lovit adânc în interiorul statului ebraic la o scară pe care nici măcar Hamas nu o credea posibilă. Cu toate acestea, au scos la iveală cel mai mare coșmar al liderilor teroriști: un Israel gata să treacă peste orice pentru a-i nimici.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
539 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger