AcasăPoliticaVrei să-l rănești pe Putin? Lasă-i armata fără tineri ingineri de top

Vrei să-l rănești pe Putin? Lasă-i armata fără tineri ingineri de top

Regimul Putin și complexul său militar-industrial au o slăbiciune crucială care adesea este trecută cu vederea: tinerii oameni de știință și ingineri care sunt viitorul industriei tehnologice a Rusiei.

Dacă Rusia ar fi lipsită de 10 până la 20% dintre cei mai talentați specialiști de top ai săi, consecințele în următorul deceniu și mai mult ar fi catastrofale, susține Mihail Kokorovich, antreprenor rus care a înființat în Elveția compania aeronautică Destinus.

“În ultimele decenii, un număr masiv de tineri ingineri și oameni de știință ruși s-au mutat în Occident, au fondat propriile companii și au câștigat milioane. Toate încercările guvernului rus de a-i atrage înapoi, inclusiv prin granturi mari, au fost zadarnice. În acest sens, migrația rusă este foarte diferită de migrația chineză, care este adesea circulară”, a precizat el.

Potrivit Ministerului Educației din Rusia, în prezent există 4 milioane de studenți în țară. Dintre aceștia, 800.000 au ales ingineria și științele, dar mulți dintre  ei studiază la instituții de calitate îndoielnică. Elitele, 150.000, sunt grupate în primele 20 de universități.

Cu alte cuvinte, explică Kokorovich în Politico,  aproximativ 20.000 până la 30.000 de studenți competenți absolvă în fiecare an aceste universități în specialitățile care contribuie la sectorul tehnologic rus. 10 până la 20 la sută (mai puțin de 5.000) sunt studenți cu adevărat excepționali.

Așadar, pentru a slăbi catastrofal viitorul regimului lui Putin, este nevoie doar de a deschide posibilitatea ca mii de tineri să părăsească Rusia și să studieze în Occident. Având în vedere costul educației, asta înseamnă câteva sute de milioane de dolari pe an – nu se compară cu uriașele cheltuieli și consecințe ale unui război în Europa.

“Acesta este cel mai decisiv pas pe care Occidentul îl poate face pentru a submina capacitatea lui Putin de a duce război și de a distruge viitorul regimului său”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
742 afisari

4 COMENTARII

  1. Pe domnul Putin il ranesti cel mai tare daca ramane fara sateliti.
    Sa ne rugam sa mai aibe sateliti.
    Cuvioasa vegheaza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger