AcasăPoliticaVrea Emmanuel Macron să preia controlul Uniunii Europene ?

Vrea Emmanuel Macron să preia controlul Uniunii Europene ?

Traseul președintelui francez în politica internă și europeană aproape că sfidează orice închipuire

Traseul președintelui francez în politica internă și europeană  aproape că sfidează orice închipuire.

Nu este vorba doar de faptul că a cucerit Palatul Elysee la 39 de ani. Macron este necontestat ca om de stat preeminent al Europei.

Deși Constituția franceză îi cere  să se retragă în 2027, președintele joacă încă pe termen lung. Cea mai recentă mișcare a sa este o manevră pentru a-l aduce pe Mario Draghi într-un rol de lider al UE. Draghi a fost președintele Băncii Centrale Europene în perioada 2011-2019 și a jurat să facă „orice este necesar” pentru a salva moneda unică în timpul crizei din zona euro. A reușit, deși cu prețul unei austerități extreme.

Draghi a continuat să fie prim-ministru al Italiei sale natale (2021-2022), dar întoarcerea sa tehnocrată a contribuit, fără îndoială, la accelerarea ascensiunii Giorgiei Meloni și a brandului său de populism de dreapta.

UE are o nevoie de leadership

Motivul pentru care Macron îl vrea înapoi – de data aceasta la Bruxelles – este că UE are o nevoie disperată de leadership.

Având în vedere amenințarea populistă din interior și amenințarea rusă din exterior, a devenit dureros de evident că non-entitățile precum Ursula von der Leyen (președinta Comisiei Europene) și Charles Michel (președintele Consiliului European) fac o figură jalnică.

În mod clar, UE dorește ca o figură importantă a establishment-ului să fie în fruntea blocului, relatează AP. Dar poate președintele francez să obțină un post de conducere pentru aliatul său italian? Ar avea nevoie de sprijinul mai multor factori de putere din UE, inclusiv al Germaniei.

Macron a mai reușit să contrazică sistemul când, în urmă cu cinci ani, i-a convenit lui și Angelei Merkel să o instaleze pe von der Leyen. Ar putea să le reamintească germanilor că îi datorează lui Draghi o favoare pentru serviciile prestate în timpul crizei din zona euro.

Există un alt factor care îl “recomandă” pe Draghi – vârsta sa. La 76 de ani, este puțin probabil  să ocupe mai mult de un mandat de președinte al Comisiei – sau orice alt rol i se va găsi. O astfel de poziție influentă va necesita inevitabil un urmaș, un alt lider influent.

Într-adevăr, dacă Draghi reușește să dea UE o anumită direcție de viitor, atunci, în câțiva ani, se va căuta un succesor demn de el. Poate că Emmanuel Macron, omul cu un plan, are pe cineva în minte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
326 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger