AcasăPoliticaVirgil Popescu, explicații după ședința de guvern. Cum va funcționa noul mecanism...

Virgil Popescu, explicații după ședința de guvern. Cum va funcționa noul mecanism de plafonare pentru facturile la energie/„Acest sistem va permite o stabilitate a…” – VIDEO

După adoptarea ordonanței pe energie, în ședința de guvern de vineri, ministrul liberal Virgil Popescu a ieșit în fața presei, de la Palatul Victoria, și a declarat că, în opinia sa, „acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”.

„Sistemul este unul ingenios. Trebuie să recunoaștem, este aplicat de ceva timp în Franța un sistem asemănător (…) numai că acolo, în Franța, vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă.

Aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie. Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din ordonanța 119, este acel 450 de lei, preț la care statul nu percepe absolut nicio contribuție la fondul de tranziție energetică. Este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor în continuare ale companiilor. Este un preț care permite în continuare dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice”, a declarat ministrul Energiei.

Popescu: „Dăm un semnal clar în piață”

Virgil Popescu a adăugat că vor participa în acest sistem „doar capacitățile puse în funcțiune” înainte de adoptarea Ordonanței 27. „Dăm un semnal clar în piață pentru investiții noi care energia acestora nu va fi captată în acest sistem. Pentru anul 2023 estimăm o cantitate de o treime din piața de energie care se va regăsi în acest sistem. Eu cred că în momentul de față putem vorbi de o achiziție și de un preț al energiei electrice achiziționat de către furnizor, care va permite menținerea acestor plaje. Cum a declarat și prim-ministrul la începutul ședinței de guvern, 0,68 lei pentru persoanele fizice până în 100 de KW, 0,80 lei până în 255, posibil 1,3 lei prin modificarea ordonanței 119 în Parlament, pentru restul consumatorilor, și un leu pentru IMM-uri, instituții publice, ceea ce se găsește acum în Ordonanța 119”, a mai spus șeful de la Ministerul Energiei.

Ministrul Popescu a mai ales să adauge și următorul aspect: „Eu cred că acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”.

Ciucă, despre ordonanța pe Energie: Vom menține prețul de un leu pentru IMM-uri

La începutul ședinței de guvern de vineri, 11 noiembrie, a doua din această săptămână, premierul Ciucă anunța că urma să fie adoptată o ordonanță de urgență prin care să fie asigurate mecanismele de achiziție pentru energie. „Astfel încât, așa cum ne-am angajat, să asigurăm protejarea populației și a economiei, prin menținerea prețului la energie electrică pentru consumatorii casnici la 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kilowați, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kilowați, vom menține prețul de un leu pentru IMM-uri și noutatea care apare, prin introducerea acestui mecanism și, desigur, prin modificările care se vor face în Parlament la ordonanța 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei.

De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kilowați vor beneficia de același preț al energiei, de 1,3 lei, cu specificația că, diferit față de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de kilowați vor plăti primii 255 de kilowați la valoarea de 0,80 lei”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Șeful Guvernului a mai ținut să adauge că prin această ordonanță „vom asigura cadrul mecanismului de achiziție a energiei pentru a putea încă o dată să ne protejăm populația și să asigurăm competitivitatea produselor românești”.

author avatar
Andrei Coman