Premierul ungar Viktor Orban a stârnit furie și neînțelegere în cadrul Uniunii Europene prin vizita pe care i-a făcut-o lui Vladimir Putin, o „inițiativă de pace” care nu a fost convenită cu cei 27 de membri blocului.
De la 1 iulie, Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE, un rol care coordonează activitatea legislativă, dar care nu îi permite să vorbească în numele europenilor pe scena internațională. Orban a fost acuzat că abuzează de această poziție.
Vizita sa de vineri la Moscova pentru a discuta modalitățile de obținere a unei „încetări a focului” în Ucraina a încălcat poziția europeană de sprijin total pentru Kiev și de izolare a Rusiei, potrivit AFP.
Orban este cu atât mai nepopular cu cât bombardamentele rusești au făcut peste 30 de morți luni în Ucraina și au devastat un spital de copii, provocând șoc în țară și printre aliații săi.
„Viktor Orban nu reprezintă UE în niciun fel. El exploatează președinția UE pentru a semăna confuzie”, a declarat premierul estonian Kaja Kallas, recent ales pentru a-i succeda lui Josep Borrell la conducerea diplomației europene.Subiectul se află acum pe ordinea de zi a unei reuniuni la Bruxelles a ambasadorilor statelor membre la UE.
Un troll
„Multe țări își vor exprima marea nemulțumire față de acțiunile recente ale lui Orban”, spune un diplomat european, sub rezerva anonimatului. „Orban este un troll, își bate joc de lume. Vrem să-i arătăm cartonașul galben și să-i spunem că nu ne lăsăm păcăliți de prostiile lui”, explică altul.
Se așteaptă ca ambasadorii să înceapă să discute o serie de posibile măsuri împotriva Ungariei, inclusiv un posibil boicot al reuniunilor informale ale UE planificate în țară în următoarele luni.
„Tensiunile sunt mari după doar șapte zile de președinție ungară”, a declarat un al treilea diplomat, adăugând că „există o îngrijorare crescândă cu privire la așa-numita misiune de pace pe care și-a asumat-o domnul Orban”.
Cu toate acestea, mai multe surse au negat zvonul potrivit căruia președinția Consiliului UE ar putea fi retrasă Ungariei și predată Poloniei în septembrie.
Se așteaptă, de asemenea, ca vizita lui Orban la Putin să alimenteze discuțiile de la summitul NATO de la Washington, la care liderul maghiar participă la sfârșitul unui turneu internațional în cadrul căruia s-a deplasat la Kiev, Moscova și Beijing.
Ungaria și-a consolidat legăturile cu Kremlinul, în numele intereselor sale economice, în special în sectorul energetic.
Orban critică sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul militar acordat Kievului. Se opune perspectivei aderării Ucrainei la UE.
Donald Trump și Viktor Orban sunt legați de o admirație reciprocă. Sloganul președinției semestriale ungare a UE, „Make Europe Great Again”, este direct inspirat de „Make America Great Again”.
„Perspectiva revenirii lui Donald Trump la Casa Albă îl încurajează pe Viktor Orban să fie în dezacord deschis cu UE și cu Statele Unite ale lui Joe Biden cu privire la Ucraina”, subliniază Thierry Chopin, politolog la Institutul Jacques Delors.