Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, vineri, la Budapesta, cu premierul Viktor Orban, știut fiind faptul că Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a ieșit în urmă cu scurt timp în fața presei, la declarații, alături de omologul său ungar. Șeful Guvernului de la București a explicat că a discutat și cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Și a anunțat că are semnale foarte clare că România ar putea intra în Schengen până la data de 1 ianuarie 2025.
Ce a transmis Ciolacu, de față cu Orban
„Mă bucur să fiu astăzi la Budapesta alături de domnul prim-ministru Orban. Data trecută, când ne-am văzut la București, unii au zâmbit când premierul Orban a citat dintr-un film celebru și a spus că este „începutul unei frumoase prietenii”.
Iată că timpul ne-a dat dreptate și astăzi suntem din nou împreună pentru a da un mesaj important cetățenilor noștri.
România și Ungaria lucrează împreună atât pe temele care țin de întărirea relației bilaterale, cât și pe dosarele de interes de la nivel european. De aceea, mă bucur să văd că în această săptămână am avut un acord pe noua echipă de la nivelul Comisiei Europene, unde România va deține în premieră un post de vicepreședinte al Comisiei și un portofoliu important de comisar european.
Însă aș vrea să îi mulțumesc în mod special premierului Orban pentru sprijinul constant în ceea ce privește aderarea completă a României la spațiul Schengen. Felicit președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfășurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ținut în permanență în atenție subiectul Schengen.
Românii au simțit deja beneficiile intrării parțiale în Spațiul Schengen, având în vedere faptul că este ceva foarte palpabil, însă creșterea economică românească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră. Iar preluarea de către România a protecției granițelor parțiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv și asupra Ungariei.
Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu domnul premier Orban, a dat roade și reușim să ne bifăm astăzi obiectivele.
Ciolacu: Am vorbit cu Nehammer
Am avut zilele trecute o discuție telefonică și cu cancelarul Austriei, domnul Karl Nehammer, în care i-am transmis că România își asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale UE.
Sunt convins că astăzi vom ajunge la un acord și la nivelul miniștrilor de interne din cele patru state implicate, care sunt prezenți la Budapesta, și doresc să mulțumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere.
Având în vedere toate aceste lucruri concrete, sunt încrezător că după 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen până la finalul anului.
Și vă mărturisesc, domnule Orban, dincolo de orice fel de context electoral care este în țara mea, că acesta este cel mai puternic mesaj pentru cetățeni.
Că noi, ca lideri politici, avem tăria de a ne apăra interesele și de a face ceea ce trebuie atât în plan european, cât și pe plan național pentru a ne îndeplini obiectivele naționale.
Discuții cu Viktor Orban despre situația din Ucraina
Pe de altă parte, am discutat cu premierul Orban despre situația din Ucraina. Contextul din teren rămâne foarte dificil. Dincolo de războiul care continuă să răpească vieți, cu toții vedem atacul asupra infrastructurii energetice ucrainene.
Este important să vorbim pe o singură voce și să transmitem un mesaj comun: că vom continua să fim alături de Ucraina, precum și de Republica Moldova, ca state partenere al căror parcurs către familia europeană trebuie să continue.
În săptămânile următoare, vom trăi o nouă realitate strategică în regiune, odată cu începerea celui de-al doilea mandat al președintelui Trump, precum și cu intrarea în funcție, de o manieră foarte dinamică a Comisiei „von der Leyen 2”.
Din această perspectivă, se poate conta pe România, ca partener important în regiune. Vrem să lucrăm constructiv cu Ungaria, pentru cele mai bune soluții regionale care să garanteze atât securitatea, cât și prosperitatea regională.
În ceea ce privește noua realitate strategică, după cum bine știți, am avut o discuție recentă cu președintele Trump. Cred că este foarte important ca anul viitor – după ce toate alegerile se vor termina și în România și vom ieși din logica politică de campanie, să ne concentrăm pe lucrurile importante.
Trebuie să lucrăm pragmatic pentru creșterea economică, pentru pace socială și pentru un sentiment în societate bazat pe faptul că liderii sunt concentrați pe soluții. Cetățenii noștri trebuie să trăiască mai bine și să se simtă respectați, în timp ce noi trebuie să umplem de conținut expresii precum „lideri regionali”.
Vă mulțumesc încă o dată domnule prim-ministru Orban pentru primirea foarte călduroasă de astăzi și vă asigur de tot sprijinul meu în continuare.
Aș dori să îi mulțumesc și partenerului meu din România, Kelemen Hunor, care a acționat ca un liant între București și Budapesta.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ce a anunțat Viktor Orban
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat vineri, la Budapesta, în declaraţiile comune cu premierul Marcel Ciolacu, că s-a convenit ca de la 1 ianuarie 2025 România să devină membră a Spaţiului Schengen şi pe terestru.
El a precizat că decizia se va lua la Bruxelles, în 12 decembrie, preşedinţia ungară va înainta un memoriu ce va fi validat de miniştrii de interne UE. „Dacă toate merg conform planurilor noastre, atunci de la 1 ianuarie, dacă mă duc la domnul premier cu maşina, nu voi mai fi oprit la frontieră ci voi putea conduce maşina de la Budapesta la Bucureşti fără să fie vreun control”, a spus Orban.
„Toate criteriile au fost întrunite şi toate barierele au fost eliminate, care au făcut imposibilă aderarea României la Spaţiul Schengen. Asta înseamnă că am convenit că toate cele patru ţări vor munci necontenit ca de la 1 ianuarie România să devină membră a Spaţiului Schengen, nu doar pe cale aeriană şi maritimă, dar şi terestră. Decizie pentru care este nevoie de toţi miniştrii de interne ai Uniunii Europene”, a spus premierul Ungariei, în declaraţiile comune cu premierul Marcel Ciolacu, la Budapesta.
Orban a anunţat că „această decizie se va lua la Bruxelles, în 12 decembrie, unde preşedinţia ungară, în baza întâlnirii de astăzi, va înainta un memoriu, care va fi validat de miniştrii de interne UE”.
Premierul Ciolacu a fost întâmpinat, vineri, de către prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, ulterior cei doi înalți oficiali au avut o întrevedere tête-à-tête, urmată de o întrevedere în plen a celor două delegații oficiale, la sediul Guvernului Ungariei.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoțit de mai mulți membri ai Executivului, efectuează vineri, 22 noiembrie, o vizită de lucru în Ungaria, unde a avut consultări cu privire la procesul de integrare deplină a României în Spațiul Schengen.
„Vreau să îmi finalizez mandatul cu obținerea deciziei intrării depline a României în Schengen. În acest sens, mă voi întâlni cu omologul meu ungar și cu oficiali din Ungaria, țara ce deține Președinția în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene, pentru a avansa în acest proces important pentru țara noastră. După finalizarea primei etape a aderării României la Schengen în martie 2024, prioritatea noastră este să definitivăm acest demers prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre până la sfârșitul acestui an. Continuăm să contăm pe sprijinul activ al Ungariei, pentru îndeplinirea acestui obiectiv”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, înaintea acestei vizite.
Această vizită la Budapesta a delegației conduse de prim-ministrul Marcel Ciolacu are loc în contextul în care Ungaria deține, până la 31 decembrie 2024, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, având un rol decisiv în sprijinirea agendei europene de extindere a Spațiului Schengen – a transmis Guvernul.
Din delegația română care a făcut deplasarea la Budapesta fac parte vicepremierul și ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, miniștrii afacerilor externe, Luminița Odobescu, și al transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, consilierul onorific al prim-ministrului și vicepreședinte al Parlamentului European, Victor Negrescu, și președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Orbane ,sa nu uiti ba dupa ce adera Romania pe semnatura ta cum vrei sa te maresti ca Transilvania e Romania ca asa semnezi la aderare sa nu vii iar cu tot felul de viclenii .Dumnezeu sa binecuvanteze Romania tara cea mai blanda de pe pamant!!Pe toti i a indestulat din ea si tot nu recunosc!!,,,Avem si noi acum o alta ora astrala!!
Schengen e ca osul pentru Azorica. Nu mai vorbiti atata. Anuntati-ne cand am intrat.
e bine ca intram in SCHENGEN ,dar care e pretul?? ce vom da austriei,hungariei ca nimic nu e gratis ,sper ca nu acepta CIOLACUL ,AUTONOMIA ASA ZISULUI TINUT SECUESC, sigur UDMR va intra la guvernare ,si va primi si alte ,dar e grav ca se vor restitui foste proporietati in ardeal urmailor CRIMINALi a lui HORTY din perioada 1940 -1944 ,care au fugit in spania si portugalia fiind declarati si condamnati in 1946 ca criminali de razboi
De cand o UMILINTA ISTORICA este un anunt istoric? Cuvantul DEMNITATE trebuie scos din dictionarul Limbii Romane. Am decazut sub limita demnitatii in relatiile cu EU! Incredibil!
Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si sa o apere ca din gurile astora nimic nu e sigur si nici nu e cum vand ei pe piata informatiile!!! Astia pt romani nu au facut nimic fara avantaje si santaje !!
Disperat rau colaciu, ce-o fi aflat el si noi nu stim ?
Costul este refacerea Austro-Ungariei din care va face parte și întreaga Romanie.Ar fi interesant sa aflam ce au vorbit cei doi prim-ministru cu dl Trump timp se 30 de minute.