AcasăPoliticaVictoria Ucrainei, iluzia Occidentului

Victoria Ucrainei, iluzia Occidentului

Trupele lui Zelenski nu au nicio perspectivă realistă de a recâștiga Crimeea sau Donbasul de Est

Ofensiva de vară a Ucrainei nu își va atinge obiectivele principale, mai ales  în orașul sud-estic Melitopol, o legătură cheie de comunicații rusești. Acest lucru ridică dificultăți pentru Volodimir Zelenski la Kiev –  și mai grave pentru susținătorii săi occidentali.

Această ofensivă a fost supraevaluată de SUA și Uniunea Europeană. Și premiza a fost o iluzie: dacă Ucraina va primi de la occidentali tot mai multe arme scumpe și avansate, atunci armata sa are asigurată o victorie decisivă. Mulți analiști militari de pe ambele maluri ale Atlanticului au avertizat în zadar că această strategie nu va da rezultate și nu va gripa mașinăria de război a Rusiei.

Au susținut încă din primăvară că trupele rusești au creat o formidabilă rețea defensivă – mai presus de toate, câmpuri minate – pe care ucrainenii nu puteau spera să le străpungă.

În plus, comandanții Ucrainei, cu tot curajul și ingeniozitatea lor, nu au abilități pentru a conduce bătălii mari cu toate armele. Indiferent de armele furnizate de Occident, Ucraina nu are nicio perspectivă realistă de a recâștiga Crimeea sau Donbasul de Est, subliniază The Washington Post.

Aliații occidentali ai Kievului par rupți de realitatea frontului ucrainean și le este mult mai comod să îmbrățișeze gândirea iluzorie și strategia fanteziei despre limitele posibilului. Asta nu înseamnă că ar trebui să cedeze în fața Rusiei sau să îndemne Ucraină să ridice steagul alb. Dar furnizarea de miliarde de dolari și euro, împreună cu ajutor militar, nu se ridică la nivelul așteptărilor.

Ziarele din SUA au relatat că  oficialii americani se pregătesc în particular pentru ceea ce pare din ce în ce mai mult a fi un război de uzură în Ucraina, iar strategii militari și factorii de decizie politică din Occident încep deja să se gândească la ofensiva de primăvară din 2024 și la „cum să se pregătească pentru un conflict prelungit”.

Chiar dacă Kievul va organiza o operațiune de succes împotriva forțelor rusești în viitor, nu este clar că aceasta va duce la încheierea războiului. Și Rusia ar putea decide să lanseze propria contraofensivă pentru a șterge orice câștiguri obținute de forțele ucrainene.

Vladimir Putin a pariat că el și soldații săi au mai multă răbdare, putere și curaj decât Occidentul „decadent”. Statele Unite și Uniunea Europeană trebuie să-i demonstreze că a greșit – dar poate că nu sunt în stare să o facă. Nu poate fi pace până când nu este evident pentru ambele părți că niciuna nu poate învinge pe câmpul de luptă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor