AcasăPoliticaVictoria Rusiei în Ucraina. Costuri uriașe pentru toți și implicații asupra viitorului...

Victoria Rusiei în Ucraina. Costuri uriașe pentru toți și implicații asupra viitorului României

Pentru SUA și aliații săi, miza războiului din Ucraina este mult mai mare decât ne putem gândi. Analiștii de peste Ocean spun că o victorie totală a Moscovei (asta presupune cucerirea Kievului) nu reprezintă un scenariu fantezist, dacă Washingtonul taie orice ajutor militar, iar Europa îi urmează exemplul, la scurt timp. Un astfel de rezultat ar fi teribil pentru NATO, calculele geopolitice s-ar reface total, iar întregul sistem care guvernează acum în UE se va prăbuși.

Pentru prima dată din 1990, se vorbește despre Federația Rusă ca de o amenințare militară convențională majoră la adresa Alianței Nord-Atlantice. Chiar dacă Organizația Atlanticului de Nord are un potențial armat cu mult mai mare decât ce dispune Kremlinul și nu există niciun motiv să ne îndoim de asta, iată că prin unele cancelarii se fac scenarii – și nu-s tocmai roz – privind o confruntare directă între cele două tabere.

Acesta este și motivul pentru care Casa Albă insistă cu înverșunare să sprijine în continuare Ucraina. Calculele americanilor sunt simple – mai bine plătim un preț financiar pentru războiul cu Rusia decât unul în vieți omenești.

Dacă Rusia nu va fi oprită în Ucraina, măcar atât cât să nu treacă Niprul, atunci SUA se văd obligate să desfășoare în Europa de Est o parte considerabilă a forțelor lor terestre, inclusiv un număr mare de avioane de vânătoare de ultimă generație. Deja vedem cum se schimbă tablă de șah și apar noi „trasee”… Numai construirea, ca să nu pomenim și de întreținerea unor astfel de aeronave necesită un effort foarte mare; în plus, Washingtonul ar trebui să-și prioritizeze obiectivele – ori blocarea Chinei în Asia, ori a Rusiei, în Europa.

Costul acestor măsuri este astronomic și vine într-un moment nepotrivit, în care US Army nu este pregătită corespunzător să facă față Rusiei și China, separat sau împreună.

Prețul plătit pentru un asemenea scenariu – de ordinul sutelor de miliarde, probabil. Durata? Cât timp amenințarea rusă va persista. Adică, la nesfârșit, cum ni se spune pe canale neoficiale.

Iată de ce nu asta trebuie să se întâmple în Ucraina. Sprijinind Kievul să reziste măcar pe teritoriile din prezent este mult mai mult avantajos și mai ieftin pentru „Aliați” decât a-i întoarce spatele lui Zelenski, făcându-l victorios, astfel, pe Vladimir Putin.

Mai mult, Institutul pentru Studierea Războiului dă de înțeles că focul care mocnește între ruși și ucraineni trebuie ațâțat mereu, nu care cumva să se stingă. În acest nedorit scenariu, înghețarea conflictului ar permite Rusiei să câștige timp și spațiu pentru a se pregăti de o ofensivă totală asupra Kievului și, mai apoi, de ce nu, asupra statelor baltice (membre NATO, dar anumite subpuncte din Art.5 le lasă vulnerabile).

Oblastul Herson, smuls din ghearele Rusiei în septembrie 2022, a fost primit cu urale și la București. Românii știu că, astfel, trupele rusești sunt ținute la mai bine de 300 de km distanță (și un râu mare) de graniță. Lesne de observat că scenariul opus (cucerirea întregii Ucraine) înseamnă comasarea unor divizii mecanizate puternice (șase la număr, mai exact, compuse fiecare din câte trei regimente) pe granițele NATO cu Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Totul, sub scutul teribilei rețele dense de apărare aeriană alcătuită din sistemel S-300, S-400 și S-500, cu rază lungă de acțiune (acoperire suprapusă a întregului front ucrainean).

În concluzie, vedem că America nu-și dorește un război total cu Rusia, dar nici nu fuge de el, iar asta știe și Putin. Dacă va fi, va fi, dar dacă putem să-l evităm și, de ce nu, să câștigăm evitându-l, cu atât mai bine, gândesc strategii Pentagonului.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.620 afisari

9 COMENTARII

  1. Acest conflict, daca este gestionat de persoane fara discernamant, senile si disperate de iminenta mortii, ostile viitorului omenirii in pace si bunastare, se poate agrava si generaliza rapid si poate duce la extinctia speciei umane si vietii pe pamant.

  2. Nato urmareste dominatia lumii, dupa un model neo fascist. Asta e motivul pentru care se va ajunge la cnflict direct.

    • Mai mult ca sigur se va ajunge la un nou conflict mondial,dirijat de organizatia teroristá na to in estul european!
      Adicá,aceiasi sacrificati in abator,fára nici o remuscare!

  3. Putin sa si regleze conturile in ce a avut dat ,Romania nu a fost niciodata a lui sau a antenatilor lui care nu si au spalat pacatele fata de ea sa mai faca altele,romanii au hranit si contribuit la el sau ai lui cu un tezaur cat nu aveau ei in acele vremuri!! Dumnezeu stie el mai bine cine are de dat si cine de luat!!

  4. Nu-i asa. Pentru USA banii nu-s o problema – nmai in timpul Tiraniei Militaro-Sanitare SUA a tiparit fara acoperire zece trilioane de dolari pe „motive” de Istrie-CoVID. Zece trilioane sint egale cu zece milioane de milioane, dica zece mii de miliarde care inseamna o suta de sute de miliarde care este de o suta de ori ajutorul dat Ukrainei pina acum.
    Daca SUA ar fi vrut sa invinga Rusia ar fi inarmat Ukraina dupa 2014 cind au dat dinsii Lovituira de Stat la Kiev; au avut opt ani la dispozitie si nu au facut-o. Dupa 2022 Occidentul a trimis in Ukraina toata colectia lor de armament vechi. Nici o armata nu poate lupta eficient cu o colectie de arme. Pentru ROMANIA pericolul este ca Armata Nationalista Ukrainana, odata infrinta, s-si caute refugiul in Tara noastra unde va gasi un milion de Ukrainieni care s-au „refugiat” la noi cu valizele pline cu bani dupa 2022.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger