Legislația pentru protecția victimelor hărțuirii sexuale urmează să fie schimbată. Un anunț în acest sens a venit de la prim-ministrul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, 14 august.
Astfel, victimele vor putea depune și sesizări în mod anonim. Așadar, fără să fie nevoite să își dezvăluie identitatea.
„Alt subiect cu care eram datori în fața opiniei publice este modificarea legislației pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale. Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune și sesizări anonime”, a anunțat premierul Ciolacu, la începutul ședinței de miercuri a Guvernului.
Potrivit precizărilor premierului, pentru ca sesizarea să poată să fie examinată și soluționată, trebuie „să fie indicii pe criteriul de sex sau hărțuire morală”.
„Venim și cu norme ce permit universităților și altor instituții, inclusiv unităților de învățământ preuniversitar să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen”, a mai transmis șeful Guvernului.
Ministrul Educaţiei a anunţat, în 1 august, în şedinţa de Guvern, că se discută despre modificarea legislaţiei, astfel încât toate sesizările privind încălcarea deontologiei universitare să fie analizate rapid, indiferent dacă acestea sunt făcute formal sau anonim.
„Am discutat deja împreună cu colegii de la alte ministere și instituții publice și am decis că vom lucra împreună cu specialiștii de la Ministerul Justiției, de la alte ministere vizate, de la Autoritatea Națională pentru Egalitate de Șanse, în colaborare cu Consiliul Rectorilor, pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa, anonimă sau ne-anonimă. Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, de exemplu, hărțuirea, vor fi transmise direct la procuror și la poliție, în urma analizei realizate”, anunța, la acea dată, Ligia Deca, de față cu premierul și ceilalți miniștri din Guvern prezenți la ședința Executivului.