Cauta

Vestul e impotent.Unde se mută puterea geopolitică a Europei

Președintele Statelor Unite ale Americii zboară în Polonia în această lună. Nu în Germania, Franța sau chiar în Marea Britanie. Vizita este emblematică pentru o tendință care a văzut cum pivotul geopolitic al Europei se deplasează spre est.

Cândva, centrul de greutate al Europei se afla la vest de Elba. Acest lucru a fost subliniat de realitatea Războiului Rece, de puterea economică, de ascendența militară a Europei Occidentale, consolidată de prezența fizică a Statelor Unite și de accentul pus de Occident pe integrarea europeană.

A rămas valabil și la începutul perioadei de după Războiul Rece, când statele din Europa Centrală și de Est s-au grăbit să se alăture comunităților europene.

Asimetria, notează The Spectator a fost consolidată pe măsură ce o Uniune Europeană tot mai hegemonică, condusă de Occident, și-a răspândit influența în Europa Centrală și de Est, fără a ține cont de tradițiile și culturile naționale și, mai ales, de dorințele popoarelor locale.

Rezultatul a fost o confruntare în ultimii ani între alianța statelor de la Visegrad (Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia) și țările vestice care intenționează să mențină o viziune a postnaționalismului, o dominație occidentală.

Polonia a devenit purtătorul de cuvânt al grupului de  la Visegrad. Are a șasea economie ca mărime și  o politică externă și de apărare dinamică pro-NATO și pro-SUA. Și a fost din ce în ce mai energică în contestarea dominației occidentale a UE.

De când au ieșit de sub ocupația sovietică, statele din Europa Centrală și de Est și-au păstrat suspiciunea față de intențiile geostrategice ale Rusiei, iar Polonia și Slovacia au crescut cheltuielile de apărare peste nivelul de 2% al NATO.

În schimb, vestul continentului european s-a grăbit să culeagă dividendele păcii de după Războiul Rece prin reducerea cheltuielilor de apărare, acomodarea cu Rusia, concentrarea pe o integrare mai profundă și promovarea unor politici progresiste care, fără îndoială, au exacerbat diviziunile interne și au distras atenția de la realitățile geopolitice. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a scos la iveală impotența establishmentului vest-european.

Vizita președintelui Biden în Polonia este percepută ca o corecție a dominației exagerate a statelor membre occidentale în politica UE. Comisia Europeană s-a simțit obligată să reducă presiunea asupra Varșoviei pentru refuzul de a se supune dictaturilor culturale ale Bruxelles-ului; Polonia este considerată prea importantă pentru securitatea europeană.

Ne aflăm în fața unei realinieri în politica UE? Statele membre vestice vor trebui să accepte un parteneriat mai echilibrat cu Europa de Est? Vremea în care un președinte francez precum Jacques Chirac putea să le spună statelor din Europa de Est că ar fi bine să tacă a trecut de mult. Biden va ține cont de asta.

Ultimele stiri

  • Macron e bun de gură, dar nu va rezolva criza migrației
  • Dublă dominație: Israelul nu are rivali pe piețele financiare și în Orientul Mijlociu
  • Trump, meșterul ”zidului tarifar asiatic”
  • Euro puternic – sabie cu două tăișuri
  • Schema germană: schimb de mașini pentru a evita tarifele americane
  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • Exit mobile version