AcasăPoliticaVești pentru tinerii aflați în grija statului și familiile care au în...

Vești pentru tinerii aflați în grija statului și familiile care au în plasament copii. Ministrul Familiei: „Vor primi lunar…”

gabriela fireaGabriela Firea, favorită la Primăria Capitalei! Ce arată ultimele sondaje de opinie (sursa foto: Facebook/Gabriela Firea)

Gabriela Firea, social-democrata care conduce Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse din Guvernul Ciucă, a anunțat, luni, 17 octombrie, noutăți pentru tinerii aflați în grija statului.

E vorba despre tinerii aflați în grija statului care au ajuns la vârsta majoratului, adică au împlinit 18 ani, și care merg la studii sau au un loc de muncă. Dar sunt informații semnificative și pentru familiile care au în plasament copii.

Ar putea primi indemnizație până la 26 de ani. Care sunt condițiile

Vin cu vești bune pentru copiii aflați în grija statului și familiile care au în plasament copii. Tinerii care au împlinit 18 ani, dar merg la școală sau muncesc, vor primi 2.500 de lei, până la vârsta de 26 de ani. Persoanele care au în plasament copii vor primi lunar 420 de lei pentru fiecare copil în parte, în plus față de alocația de plasament”, a transmis Gabriela Firea, în prima zi a acestei săptămâni.

Ministrul Familiei a anunțat că a fost pus în dezbatere publică Ordinul comun între instituția pe care o conduce, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în fruntea căruia se află social-democratul Marius Budăi, „privind aprobarea procedurii de stabilire și plată a alocației lunare de plasament, a indemnizației de sprijin și a indemnizației pentru tineri”.

Ce trebuie să știe tinerii care au împlinit 18 ani și merg la școală/muncă

În mesajul pe care l-a postat pe Facebook ministrul Familiei sunt oferite și alte câteva detalii despre prevederile acestui ordin comun. „Cu alte cuvinte, vom avea toate mecanismele ca acești tineri și aceste familii care au în plasament copii să primească beneficiile stabilite prin legea pe care am reușit să o deblocăm în Parlament, prin eforturile pe care le-am depus alături de echipa mea de la ministerul Familiei și de colegii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Concret, este vorba despre indemnizația lunară pentru tinerii care au împlinit 18 ani și își continuă școala, într-o formă de învățământ la zi, sau care și-au găsit un loc de muncă. Aceștia vor primi, lunar, o indemnizație de 2.522 de lei, pe toată durata continuării studiilor, până la vârsta de 26 de ani. Cum spuneam, indemnizația se acordă, până la aceeași vârstă, și în situația în care fac dovada că au un loc de muncă”, susține Firea.

Vești pentru familiile care au în plasament copii

Totodată, ministrul Familiei anunță că în același ordin comun sunt detaliate și condițiile în care se plătește, în premieră, indemnizația lunară de sprijin acordată persoanei sau familiei care are în plasament unul sau mai mulți copii. „Aceasta este în valoare de 420 de lei și se acordă, suplimentar alocației lunare de plasament, pentru fiecare copil în parte. Este pentru prima dată când sunt recunoscute, inclusiv financiar, efortul și implicarea absolut necondiționate a acestor persoane, care iau în plasament copii, și care până acum nu primeau nicio recompensă materială pentru asta. Așa cum apreciem cu adevărat munca și dedicarea asistenților maternali, era momentul să arătăm că aceeași prețuire o avem și față de familiile sau persoanele care iau acești copii în plasament”, mai notează Firea în postarea făcută pe rețeaua de socializare.

Gabriela Firea își încheie mesajul susținând că „aceste noi drepturi, ca de altfel și alocația lunară de plasament, se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”.