AcasăPoliticaCCR, undă verde dublării alocațiilor. De când ar putea primi copiii bani...

CCR, undă verde dublării alocațiilor. De când ar putea primi copiii bani mai mulți

alocatii

Milioane de copii din România vor putea bucura, în sfârșit, de mai mulți bani în fiecare lună, după ce Curtea Constituțională a decis miercuri să respingă sesizarea Guvernului pe proiectul de lege care prevedea intrarea în vigoare a dublării alocațiilor.

CCR a decis că legea care respinge Ordonanța Guvernului prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august, adoptată în Parlament la sfârșitul lunii iunie, este constituțională. Legea a fost atacată la CCR de Guvern pentru că nu au fost precizate sursele de finanțare, potrivit digi24.ro.

Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Dar șeful statului mai are la dispoziție să retrimită legea în Parlament și astfel se poate ajunge la data de 1 august până la care Guvernul a dispus oricum amânarea.

Parlamentul a adoptat legea de respingere a Ordonanței de Urgență care amâna dublarea alocațiilor până la data de 1 august 2020 pe 3 iunie. Au fost 209 voturi pentru respingerea OUG, 3 voturi împotrivă și 98 de abțineri.

Ceartă între aleși pe dublarea alocațiilor

Dublarea alocațiilor a fost amânată la începutul acestui an, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată de Parlament. Guvernul a susținut că în buget nu erau prevăzuți bani, astfel încât este nevoie ca legea să fie amânată până după rectificarea bugetară din vară.

Premierul Ludovic Orban a precizat că România nu își permite nici dublarea alocațiilor pentru copii, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.

„Vom căuta o soluție. Nu ne putem permite dublarea alocațiilor. Este a doua dublare care este făcută, după cea din martie în dezbaterea bugetului 2019. Sigur că vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creștere. Dublarea alocațiilor generează cheltuieli de aproximativ 7 miliarde de lei la nivel bugetar, sunt foarte greu de suportat aceste creșteri”, a spus Ludovic Orban.

În luna decembrie a anului trecut, Camera Deputaţilor a votat, decizional, propunerea legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

author avatar
Andreea Vlad
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger