AcasăPoliticaVeste bună pentru românii din Spania. Când se va acorda dubla cetățenie...

Veste bună pentru românii din Spania. Când se va acorda dubla cetățenie română și spaniolă

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat vineri, 24 iulie,  la telefon cu omologul său spaniol, Arancha Gonzalez Laya.

În cadrul discuției telefonice, cei doi oficiali au abordat teme de înteres comun , mai ales că între cele două țări există un contract de colaborare pe mai multe domenii de activitate.

Despre această convorbire telefonică, Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat de presă.

Unul ditre cele mai importante subiecte discutate a fost obținerea cetățenilor români care s-au stabilit în Spania, a dublei cetățenii.

Dublă cetățenie pentru românii din Spania

„Cei doi miniștri au salutat, în cadrul convorbirii, cooperarea româno-spaniolă foarte bună în contextul generat de pandemia de COVID-19 și au trecut în revistă măsurile luate de ambele state pe plan intern în vederea contracarării efectelor crizei în plan sanitar, economic și social. Ministrul Bogdan Aurescu a adresat mulțumiri autorităților spaniole pentru sprijinul oferit pe perioada pandemiei în ceea ce privește mobilitatea cetățenilor români către și dinspre Spania, mai ales ținând cont de numărul crescut al comunității și interesul predilect pentru această destinație. La rândul său, ministrul spaniol a evidențiat excelenta colaborare pe linie consulară în toată această perioadă complexă și a exprimat convingerea că aceasta va continua și în perioada următoare.

Șeful diplomației române s-a referit, totodată, la rolul esențial al comunității românești în domenii-cheie ale economiei spaniole și a mulțumit părții spaniole pentru sprijinul oferit în vederea bunei integrări a cetățenilor români care trăiesc și lucrează în Spania. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru identificarea unei soluții juridice pentru ca românii din Spania care își doresc acest lucru să poată deține dubla cetățenie română și spaniolă, acesta fiind un deziderat constant al membrilor comunității române din această țară”, se arată în comunicatul MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a invitat pe omologul său spaniol în România

„Cei doi miniștri au exprimat satisfacția pentru nivelul excelent al relației bilaterale, care în prezent se află la nivel de parteneriat strategic, și au evidențiat interesul pentru organizarea unei ședințe comune de guvern în 2021, inclusiv în contextul aniversar al celebrării, anul viitor, a 140 de ani de relații diplomatice.

Ministrul Bogdan Aurescu i-a adresat omologului spaniol invitația de a efectua o vizită la București, de îndată ce condițiile o vor permite, pentru a discuta, în detaliu, subiectele de interes comun pentru cele două state și pentru a pregăti substanța agendei ședinței interguvernamentale comune, cu accent pe stimularea investițiilor, a schimburilor comerciale și culturale. Invitația a fost acceptată cu plăcere de omologul spaniol.

Miniștrii român și spaniol au salutat totodată acordul obținut la Consiliul European din luna iulie 2020 privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și Planul european pentru relansare economică, de natură să asigure îndeplinirea principalelor obiective de dezvoltare ale celor două țări”, se mai precizează în comunicatul MAE.

author avatar
Eli Dan Davidescu