AcasăPoliticaVerdict în dosarul Roșia Montană. România a câștigat procesul. Reacțiile lui Ciolacu...

Verdict în dosarul Roșia Montană. România a câștigat procesul. Reacțiile lui Ciolacu și Ciucă

sursa foto: Guvernul României/Facebook

România câştigă procesul în cazul Roșia Montană. Anunțul oficial a fost făcut vineri seară, 8 martie. Astfel, după ani de proces, s-a aflat că statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ci are de recuperat cheltuieli de judecată.

„România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicata în această seară Guvernului României” – a transmis, vineri, 8 martie, Palatul Victoria.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj – a mai atransmis vineri seară Guvernul, într-un comunicat.

Motivarea deciziei ICSID urmează să fie publicată în urmatoarele 20 de zile.

„Guvernul României salută această decizie și mulțumește tuturor celor implicați în apărarea intereselor statului român”, se menționează în comunicatul Executivului.

Ciolacu: Era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici

Premierul Ciolacu a reacționat în acest caz. „Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva intereselor României. Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în același comunicat.

De altfel, Marcel Ciolacu a transmis o reacție și prin intermediul Facebook, vineri seară târziu. „Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!

Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!

Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum!
Bravo, România!”, a transmis Ciolacu pe rețeaua de socializare.

Ciucă: După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă și executorie

sursa foto: Partidul Naţional Liberal/Facebook

Și tot prin intermediul aceleiași rețele de socializare a transmis o primă reacție și președintele Senatului, liderul PNL, Nicolae Ciucă.

„România câştigă procesul privind Roșia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă și executorie”, a scris Ciucă pe Facebook.

Din câte a mai ales să precizeze liderul PNL, „s-a putut ajunge la această soluționare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experții Ministerului de Finanțe condus de Marcel Boloș și de echipa de avocați selecționată de minister”.

Guvernul a amintit, în același comunicat, faptul că „acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995)”.

De la Palatul Victoria s-a anunțat, totodată, că „România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org)”, potrivict comunicatului de presă.

author avatar
Andrei Coman