AcasăPoliticaVarianta Iohannis

Varianta Iohannis

Nu se prefigurează nicio majoritate parlamentară. Inclusiv Klaus Iohannis și-a dat seama, ca să mă exprim, totuși, delicat. Spun asta pentru că știa de la bun început ce cărări trebuia să bată pentru a se ajunge aici. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Nu putea risca să-i scape partidul din mână, chestiune care i-ar fi afectat comoditatea fotoliului de la Cotroceni. De asemenea, era periculos să stimuleze prea mult numirea lui Cîțu ca premier. Florin Cîțu este susținut un partid care, de când Ludovic Orban și-a dat demisia, pare a fi capabil să nu-l mai iubească la fel de mult pe Iohannis. Or PNL trebuie să stea cuminte în banca lui și să execute ce i se transmite, căci pentru asta i-a făcut președintele campanie.

Florin Cîțu o variantă pentru curioși

S-a mai scurs încă o zi din timpul României fără ca nimeni să înțeleagă ce s-a petrecut la Cotroceni. Și, în egală măsură, fără să găsească utilitatea unor întâlniri în care partidele spun ce vor, iar Iohannis declară că le urmărește cu atenție. La ce ne ajută grija lui de a poza în binefăcătorul țării?

Cine e bun de premier?

Formațiunile politice prezente la Cotroceni nu au cedat cu nimic din propunerile cu care au venit. Din clipa în care s-a pronunțat numele Cîțu, lacheii puterii și-au dat seama cât de tare îl iubesc. Până atunci nu îl descoperiseră, deși combinatorul finanțelor românești umpluse bine și pușculițele de partid, și cele personale. Dacă peste o oră Iohannis le-ar transmite că s-a gândit mai bine și că nu renunță la Orban, liberalii îi vor aplauda decizia și vor scoate limba la Cîțu, cerându-i să plece.

Ciucă o variantă de adormit vigilența

Dacă peste încă o oră președintele ar ieși public și ar declara că, pentru timpurile actuale, tot rezervistul Ciucă ar fi cel mai potrivit, PNL l-ar scăpa din nou din brațe pe Orban, renunțând la el cu ușurință. Și dacă, spre seară, Marele Gânditor va spune că nici ăla, nici celălalt nu sunt buni, chiar dacă nu îi numește, poate fi oricine, ci doar varianta lui, PNL se va închina și va mulțumi Proniei Cerești pentru înțelepciunea cu care l-a înzestrat pe conducător. Țara, din câte se vede, nu are nevoie de vreun premier anume, ci doar de varianta lui Iohannis.

Mai tare decât Băsescu

Câteva zile la rând partidele s-a întâlnit la tot felul de negocieri. Nu li se înțelege rostul, pentru că s-au despărțit fără a trage vreo concluzie făcătoare de bine. Liberalii nu renunță la funcția de premier și nici la cea de președinte al Camerei Deputaților. De ce? Pentru că sunt convinși că le merită pe ambele, în calitate de câștigători ai alegerilor. Cifrele arată contrariul, dar Iohannis, în varianta lui, a declarat că ei au învins. Nu se poate opune nimeni, între rezultate și varianta lui Iohannis a doua are câștig de cauză. Ca atare, PNL trebuie să facă și guvernul, să cosmetizeze și Parlamentul după cum are chef și dacă mi ciupește ceva pe de lături e cu atât mai bine.

Cioloș varianta de dezastru

USR PLUS are însă pretenții care dau peste cap socotelile. Vrea șefia Camerei, cu Dan Barna președinte. Iar dacă PNL nu e de acord, atunci să le dea lor postul de prim-ministru. Deja îl au pregătit pe Dacian Cioloș, om cu experiență care a mai trecut prin așa ceva. Perspectiva poate fi minunată căci, din spusele specialiștilor, doar el a reușit să ne tragă în jos, în doar un an, mai tare decât Băsescu în cei zece ani cât a condus țara.

Cu țara călcându-i pe urme

Și PNL, și USR PLUS, și UDMR au spus că negocierile au fost pentru discutarea de proiecte, de idei, de planuri. În realitate, s-au negociat posturi, oameni și avantaje. Nimic despre școală, despre sănătate sau despre o economie prăbușită. Nimic despre bolnavii care mor la ușile spitalelor pe motiv că sunt pacienți noncovid, iar spitalele sunt suport covid, deci nu îi primește nici dracul. Chiar și pandemia și-a pierdut tăria, o ia tot mai la vale, dar carantinarea continuă ca să nu intre în șomaj specialiștii. Până și Iohannis a lăsat-o domol cu masca și spălatul pe mâini.

Barna o variantă la alte variante

S-o fi convins și el că erau doar minciuni sau astea constituiau varianta lui? În fine, social democrații au venit și ei la consultări cu aceleași propuneri prăfuite. Alexandru Rafila premier sau guvern de uniune națională, tot cu el în frunte. Ciolacu pretinde că Iohannis s-a pronunțat că ar fi o propunere rezonabilă. Nu știe nimeni adevărul, căci Ciolacu nu este constant în declarații decât când spune că este inoportun să fie suspendat președintele. Dintre toate propunerile, desigur că Marele Combinagiu Politic va alege ce este mai bun. Și ce poate fi mai bun decât varianta lui? Adică un guvern care-i să-i cânte în strună și un Parlament care să nu-i creeze insomnii. Nici măcar nu mai cotează numele premierului, atât timp cât țara îl urmează orbește. Spre ce? Nici el nu pare să știe, dar sigur are o variantă. Varianta lui.

author avatar
Valentin Boeru
2.624 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger