AcasăPoliticaVânătoarea de vrăjitoare.Sancțiunile britanice îl ajută numai pe Putin

Vânătoarea de vrăjitoare.Sancțiunile britanice îl ajută numai pe Putin

„Nu văd niciun beneficiar al acestui război nebun. Oameni nevinovați și soldați mor în fiecare zi. Este inacceptabil”, a scris miliardarul rus Oleg Tinkov pe pagina sa de Instagram pe 19 aprilie 2022, la mai puțin de două luni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Cei 634.000 de urmăritori ai săi au fost uimiți să-i citească declarația anti-război. A doua zi, oficialii lui Putin i-au contactat pe directorii magnatului și au amenințat că îi vor naționaliza banca dacă acesta nu își va vinde acțiunile la 3% din valoarea lor reală. Șase luni mai târziu, Tinkov a renunțat la cetățenia rusă. Cu toate acestea, guvernul britanic l-a sancționat și l-a acuzat că „primește beneficii de la guvernul rus”, deoarece deținea întreprinderi de „importanță strategică” pentru stat.

Tinkov este unul dintre numeroșii ruși bogați prinși pe nedrept în plasa sancținilor UE și britanice, potrivit The Spectator. Londra a sancționat 1.471 de persoane din Rusia în cazul în care are „motive rezonabile de a suspecta” că persoana respectivă a fost implicată în destabilizarea Ucrainei sau în amenințarea independenței acesteia sau că a obținut un beneficiu financiar de pe urma sprijinului acordat guvernului rus.

Dar impunerea de sancțiuni a acordat miniștrilor – și nu parlamentului – puteri fără precedent și a împiedicat instanțele să examineze cazuri individuale cu un proces echitabil. Conturile bancare ale multor cetățeni ruși obișnuiți au fost înghețate fără nicio cale de atac legală.

Multe dintre dosarele de caz care justifică sancțiunile UE conțin standarde minime de probă – postări pe rețelele de socializare, publicații online, articole de presă reciclate și site-uri web ale companiilor.

Termeni precum „în legătură cu”, „legături strânse” și „asociați ai lui Putin și ai Kremlinului” sunt folosiți cu generozitate drept criterii pentru impunerea de sancțiuni împotriva unei persoane.

„Confiscarea activelor fără a se dovedi că acestea sunt produsul unei infracțiuni seamănă  cu exproprierea”, spune Gretta Fenner, șefa Institutului Basel pentru Guvernanță, o fundație care investighează oligarhii și criminalitatea financiară.

Pentru rușii sancționați – susținători și dușmani ai lui Putin – înghețarea activelor lor fără a putea contesta dovezile într-o instanță de judecată reamintește de  procesele-spectacol ale lui Stalin din anii 1930.

Dar există o consecință și mai gravă a politicii de sancțiuni a Regatului Unit: îl ajută pe Putin. Occidentul a făcut o greșeală uriașă sancționând atât de mulți ruși fără dovezi clare că aceștia îl susțin pe liderul de la Kremlin sau finanțează războiul.Asta i-a permis lui Putin să acuze Occidentul „agresor” că îi pedepsește pe ruși și încalcă dreptul internațional.

Desigur, există oligarhi care sunt în mod demonstrabil apropiați de Putin, care susțin războiul, beneficiază de beneficii comerciale și îi finanțează mașina de război.

Există motive pentru ca aceștia să fie sancționați. Dar punerea în aplicare a fost dubioasă din punct de vedere juridic și contraproductivă din punct de vedere politic: nu toți afaceriștii ruși trebuie să fie vizați – doar pentru că sunt ruși.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
316 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger