AcasăPoliticaVa suna Trump retragerea trupelor americane din Siria?

Va suna Trump retragerea trupelor americane din Siria?

Trump se vrea un pacificator, dar ar putea să mențină forțele SUA pe teritoriul sirian

Donald Trump a avut în mare parte dreptate în recenta sa postare pe rețelele de socializare cu privire la Siria: „Aceasta nu este lupta noastră. Lăsați-o să se desfășoare”.

Și a argumentat că Statele Unite nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu dezastrul din Siria, cel puțin în sens militar. Menținerea forțelor americane acolo, indiferent dacă căderea lui Bashar al-Assad pune sau nu capăt războiului civil, este inutilă și periculoasă.

Rămâne însă întrebarea dacă, de această dată, Trump va adopta politici externe în concordanță cu retorica sa.  În calitate de președinte, el a anunțat în 2018 că retrage trupele. Însă a dat înapoi după strigăte de indignare ale unor subordonați, inclusiv consilierul pentru securitate națională John Bolton, potrivit cărora ar trebui să mențină soldații pentru a proteja câmpurile petroliere siriene și pentru a evacua forțele iraniene.

Pacificator sau războinic?

În campania sa din acest an, președintele ales a pretins că este un pacificator, dar a ignorat războiul neautorizat al SUA din Siria, notează Bejmanin H.Friedman, analist la Defence Priorities.

Motivul invocat de Trump în urmă cu șase ani pentru a dori să iasă din Siria a fost simplu și corect: SUA își îndepliniseră misiunea de a distruge „califatul” Statului Islamic. Rămășițele acestuia erau împrăștiate și nu mai reprezentau o amenințare pentru America, dacă au fost vreodată. Kurzii, guvernul Assad, milițiile susținute de Iran și Rusia se aliniaseră pentru a ataca puținul rămas din ISIS.  

Trump nu a crezut nici în motivul suplimentar invocat de obicei pentru lăsarea trupelor americane în Siria, și anume protejarea kurzilor, în primul rând de Turcia. Poate că a fost prea insensibil cu privire la soarta kurzilor, dar a avut dreptate că Statele Unite, după ce i-au apărat împotriva ISIS, nu trebuiau să plătească o datorie prin susținerea autonomiei lor. Mai devreme sau mai târziu, kurzii vor trebui să găsească o înțelegere cu noul guvern sirian și cu Turcia.

Iar argumentul conform căruia SUA ar trebui să își mențină forțele reduse în Siria pentru a gestiona ordinea – un fel de concept de construcție națională – aproape sigur nu va fi acceptat de noua administrație.

Totuși, chiar dacă forțele iraniene au plecat din Siria, Trump ar putea fi tentat să mențină trupele americane în apropiere pentru a le amenința. La urma urmei, el critică acum retragerea din Afganistan, susținând că America ar fi trebuit să păstreze trupele la baza aeriană Bagram pentru a constrânge China.

Având în vedere că guvernul sirian va fi probabil dominat de teroriștii desemnați de SUA din Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Trump, sau cel puțin unii dintre consilierii săi mai agresivi, ar putea dori să mențină trupele pentru a amenința sau chiar ataca.

De asemenea, dacă noul guvern nu își poate consolida puterea, așa cum este probabil, milițiile altor extremiști – inclusiv ISIS – pot deveni mai agresive, generând presiune pentru atacuri americane și menținerea bazelor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
369 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bina intrebare, cum o sa plec din Siria, cine mai fura petrolul si grinele sirienilor.Astia din asta traiesc, adica din jaf si crima, rasturnari de Guvern, vezi Ucraina 2013-2014., si nu de astazi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger