Este întrebarea cu care se confruntă acum Israelul : acordul de încetare a focului a fost semnat în urmă cu mai puțin de o lună și pare deja șubred.
Prima fază a acordului nu a fost încă finalizată. Din cei 33 de ostatici israelieni , șaisprezece au fost eliberați, la fel ca 656 din cei 2 000 de prizonieri palestinieni. Dar Hamas a anunțat amânarea eliberării a încă trei ostatici, care trebuia să aibă loc sâmbăta aceasta.
Președintele american Donald Trump și-a exprimat sprijinul pentru renunțarea la eșalonarea acordului și a cerut ca toți ostaticii să fie eliberați până sâmbătă la prânz – nu doar cei programați pentru weekend.
Netanyahu are motive să continue lupta
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că încetarea focului va fi anulată dacă ostaticii nu sunt eliberați, dar nu a preluat apelul lui Trump ca fiecare ostatic să fie eliberat imediat, potrivit The Spectator.
Indiferent de aceste particularități, realitatea este că, în forma sa actuală, acordul conduce la un rezultat inacceptabil pentru Israel, adică supraviețuirea regimului Hamas în Gaza.
În a doua fază a acordului, IDF se va retrage complet din Fâșie și va exista o încetare a focului pe termen lung. În acel moment va deveni evident că Hamas a rezistat răspunsului Israelului la masacrele din 7 octombrie.
O narațiune va începe apoi să fie țesută: evenimentele din ultimele 18 luni, va susține Hamas, arată calea de urmat în confruntarea împotriva Israelului: capturarea ostaticilor – militari sau civili, bărbați sau femei – și negocierea pentru ei.
Netanyahu, deși dorește să asigure eliberarea unui număr cât mai mare de ostatici, consideră că acest rezultat al războiului ar constitui un pericol mortal pentru securitatea viitoare a Israelului și poate, pe termen lung, pentru supraviețuirea sa. Prin urmare, ar prefera să reînceapă luptele decât să accepte condițiile Hamas.
Deși în ultimii ani Israelul a avut tendința de a sublinia amenințările regionale la adresa securității sale, principala sa provocare, după cum s-a demonstrat la 7 octombrie, este mai aproape de casă.
Între râul Iordan și Marea Mediterană există două populații de dimensiuni aproximativ egale, una evreiască, cealaltă arabo-musulmană palestiniană. Această din urmă populație, după cum vor confirma toate înregistrările electorale și sondajele, favorizează islamul politic drept formă preferată de guvernare.
Islamul politic, atât în formele sale sunnite, cât și în cele șiiite, respinge posibilitatea menținerii suveranității poporului evreu și se implică activ în eforturile de a submina, eroda și, în cele din urmă, distruge suveranitatea Israelului în zonă.
Războiul din Gaza(2023-2024) a început cu cel mai grav masacru al evreilor de la Holocaust încoace. Dacă se va încheia cu supraviețuirea Hamas, autoritatea care a ordonat și a executat masacrul, atunci această autoritate și ideea pe care o reprezintă vor fi consolidate.
Atacurile din 7 octombrie și cele ulterioare vor constitui un model pentru următoarea generație de jihadiști. Ar trebui să fie inacceptabil pentru Israel.
Da, va reîncepe, iar evreii o sa aibă mari surprize la ce o să găsească acolo. Niciuneia din părți nu i-a picat „vertical” armistițiul. Știau ca nu-l pot respecta, dar măcar unii, au avut timp sa mai facă o baie.