AcasăPoliticaVa provoca America un jihad global?

Va provoca America un jihad global?

America poate contribui la formarea unor noi cadre de jihadiști violenți, dintre care mulți nici măcar nu s-au născut înainte de 11 septembrie 2001

Cu cât mai mulți palestinieni cred că Washingtonul aprobă devastarea fără precedent a Fâșiei Gazei,cu atât mai mare este probabilitatea ca rezistența Hamas împotriva Israelului să se extindă într-un jihad global și să crească amenințarea teroristă.

Analiștii militari americani au avertizat deja că, după ce SUA au petrecut peste 20 de ani luptând împotriva Al-Qaida și ISIS, pot contribui fără să vrea la formarea unor noi cadre de jihadiști violenți, dintre care mulți nici măcar nu s-au născut înainte de 11 septembrie 2001.

Frecventele relatări ale oficialilor Hamas despre presupusele succese ale Brigăzilor Al-Qassam împotriva forțelor israeliene din Gaza încep să semene cu anunțurile foștilor purtători de cuvânt militari ai Al-Qaida și ISIS.În războaiele anterioare din Gaza (2008-2021), Hamas a considerat Israelul ca fiind principalul său adversar, așa-numitul „inamic apropiat”.

În războiul actual, Hamas, Jihadul Islamic și alte grupări  palestiniene, la fel ca radicalii din anii 1990 și începutul anilor 2000, au început să considere Statele Unite ca fiind celălalt inamic al lor, așa-numitul „inamic îndepărtat”.

SUA, prin parteneriatul cu campania militară a Israelului împotriva palestinienilor, au devenit o țintă legitimă pentru jihad. Pe măsură ce acest punct de vedere se consolidează în cadrul Hamas și al rezistenței palestiniene în general, ca să nu mai vorbim de întreaga lume arabă și islamică, amenințările teroriste împotriva Occidentului vor crește dramatic.

Administrația Biden și-a pierdut puțina credibilitate care îi mai rămăsese ca „broker onest” în conflictul palestinian. Potrivit unui sondaj de opinie recent, majoritatea palestinienilor din Gaza – și, mai ales, din Cisiordania – au o părere mai puțin favorabilă despre SUA decât în orice alt moment din ultimii ani.

Al-Qaida consideră de mult timp Statele Unite ca fiind un inamic îndepărtat „necredincios”, iar dacă războiul din Gaza continuă în configurația actuală, Hamas va urma exemplul și se va alătura jihadului global.

Palestinienii consideră că Israelul a creat prima deplasare a palestinienilor, sau Nakba, în 1948. În actualul război din Gaza, Hamas crede că Israelul și Statele Unite creează a doua Nakba în 2024.

Pentru Hamas și pentru palestinieni în general, Washingtonul fost un partener integral în războiul de răzbunare al premierului israelian Benjamin Netanyahu în Gaza și în lipsa sa de logică, proporționalitate și umanitate.

Casa Albă a susținut că regimurile arabe, în cea mai mare parte, detestă Hamas și ideologia islamică a Frăției Musulmane și, prin urmare, sunt tolerante în particular față de distrugerea continuă a Israelului în Gaza. Totuși, această logică confuză se concentrează în primul rând pe regimurile autocratice arabe, nu pe publicul acestora.

Devastarea Gazei și dezrădăcinarea a aproape două milioane de oameni va consolida, nu va slăbi, sprijinul publicului arab pentru Hamas sau pentru un succesor. Hamas nu este doar un grup de jihadiști militanți care numără peste 30 000 de luptători, ci o idee alimentată de realitățile palestiniene de pe teren.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
743 afisari

3 COMENTARII

  1. „Va provoca America un jihad global?”
    Nu este departe momentul, corturarii turbanati abia asteapta.

  2. Ala din poza nu e adevaratul Biden. E un impostor. Si nimeni nu vede asta. Incredibil!

  3. America va avea parte de ceea ce a inventat TERORISMUL ,terorismul este ca un BUMERANG ,iar vanatoarea vinovatilor nu va intarzia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger