Cauta

Va mai domina Ucraina summiturile NATO?

Războiul din Ucraina a ocupat agenda NATO la fiecare dintre summiturile pe care alianța militară le-a organizat de când Vladimir Putin și-a lansat ”operațiunea specială” în 2022

Războiul din Ucraina a ocupat agenda NATO la fiecare dintre summiturile pe care alianța militară le-a organizat de când Vladimir Putin și-a lansat ”operațiunea specială” în 2022.

Înaintea summiturilor anterioare, trimișii NATO s-au străduit să elaboreze declarații care să cuprindă „calea ireversibilă spre aderare” a Ucrainei, cu promisiuni de sprijin durabile.

Dar, cu trei săptămâni înainte ca Donald Trump și miniștrii apărării din cadrul alianței să se adune în Olanda, nu e clar dacă Volodimir  Zelenski va sta în fruntea mesei sau cât de mult sprijin ar putea obține Kievul în comunicatul final al summitului.

Întrebat miercuri despre rolul Ucrainei la reuniunea la nivel înalt din 24-25 iunie de la Haga, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus doar că „va fi discutat și va figura pe ordinea de zi”, potrivit AP.

”Am fost invitați la summitul NATO. Cred că acest lucru este foarte important”, a declarat Zelenski luni, după o întâlnire cu Rutte la Vilnius. Dar nu va avea loc un Consiliu NATO-Ucraina.

În schimb, Trump va fi în centrul atenției la Haga, împreună cu cererea sa ca toți cei 32 de aliați NATO să cheltuiască 5% din produsul intern brut pentru apărare.

Obiectivul de 5% „nu va fi o promisiune, ci un angajament”, a subliniat Matthew Whitaker, ambasadorul SUA la NATO. Având în vedere că industriile de apărare ale aliaților NATO „trebuie să depășească” Rusia, administrația Trump dorește să vadă ”planuri concrete, bugete și termene din partea aliaților europeni și a Canadei cu privire la modul în care intenționează să ajungă acolo”.

Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a sosit joi la sediul NATO din Bruxelles cu un singur mesaj: aliații europeni, inclusiv Canada, nu se mai pot baza doar pe Statele Unite și trebuie să cheltuiască mult mai mult pentru propria lor securitate.

Rutte este ”ferm convins că vom ajunge la un acord cu privire la această creștere foarte substanțială a cheltuielilor pentru apărare”.

Dar pentru Germania, cea mai mare economie europeană, obiectivul de 5% va însemna, printre altele, între 50 000 și 60 000 de soldați suplimentari pentru Bundeswehr și o factură de aproximativ 150 de miliarde de euro, conform ministrului Apăririi, Boris Pistorius.

În cele din urmă, toate aceste eforturi și strategii ale țărilor NATO arată că Ucraina nu mai beneficiază de atenția acordată în trecut. De fapt, Occidentul, cu toate promisiunile de sprijin, începe să se apropie de America lui Trump.

Ultimele stiri

  • Ion Sterian, reconfirmat în fruntea Transgaz până în 2029
  • CREATIVE MBA primul MBA pentru leadership creativ la Bucharest Business School, școala de afaceri ASE
  • Alege ce citești
  • Destul! Gata! Ajunge! Acesta este cel mai simplu și arzător mesaj al oricărui român de astăzi
  • Economia Americii va purta amprenta lui Trump
  • Un cocktail exploziv: China, UE, SUA
  • Viziunea USR pentru România: nu vei deține nimic și vei fi executat silit!
  • Prăbușire catastrofală a industriei în UE. Sectorul auto, cel mai afectat
  • Guvernul taie o fărâmă din cheltuielile deșănțate. Dispar indemnizațiile unei autorități absolut inutilă
  • Dronele rusești străpung apărarea Ucrainei într-un ritm record
  • Exit mobile version